zondag 9 juli 2017

VAKANTIEKOOKBOEK ITALIË - ONNO KLEYN / NIJGH & van DITMAR UITGEVERSOnno Kleyn is een begrip in de Nederlandse culinaire wereld en behoeft (bijna) geen introductie. Maar voor degenen die nog nooit van hem gehoord hebben: hij is al bijna dertig jaar culinair- en wijnjournalist, heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde reeds zo'n veertig boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn. Vorig jaar verscheen De grote Kleyn, een culinair compendium, een vuistdikke musthave voor de kookliefhebber. Hij geeft ook colleges over culinaire geschiedenis en startte in 2011 de Academie Culinair Schrijven om opkomende talenten te begeleiden.

Zijn reeds meerdere malen uitgebrachte vakantiekookboeken voor Italië, Frankrijk en Spanje zijn zeer recent in een frisse herziene uitgave verschenen. Ik richt me hier op het Italiëboekje dat, evenals de andere twee, niet alleen voor de vakantie maar ook, gezien de makkelijke recepten, prima voor een luie zomer thuis geschikt is.
De vakantiekookboekjes zijn uitgebracht in een handzaam formaat waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Een pluspunt, want wie wil er nou met grote dikke boeken slepen op vakantie! Ideaal wanneer je tijdens je vakantie in Italië de boodschappen doet en nog snel even wat woorden wilt opzoeken. Handig dat Kleyn niet alleen de gangbare Italiaanse culinaire termen vermeld heeft, maar af en toe ook (Toscaans) dialect heeft toegepast, zoals bijv. voor rozemarijn: raminero ipv rosmarino. Zo koop je toch net het juiste kruid, dat een groot verschil kan maken in een gerecht!

Deze Italië-editie is meer gericht op koken in een keuken, omdat vakantiegangers daar meer in appartementen verblijven, in tegenstelling tot Frankrijk, waar de campingcultuur breder is. Derhalve is dit Italiaanse vakantiekookboek voorzien van recepten met veel verse producten die je op lokale marktjes en in supermarkten koopt. Uiteraard kun je daar ook gezellig van de bbq of skottelbraai op balkon of tuin gebruik maken. Met Icoontjes is duidelijk aangegeven of een recept wel of niet op gas, de skottelbraai, barbecue of vuurloos moet worden bereid.

Kleyn begeleidt je in dit boekje vanaf het begin: je benodigde keukenspullen tot aan het daadwerkelijk inkopen van produkten op marktjes en in supermarkten, met de juiste gewichten en hoeveelheden, de lokale keukentradities en meer. 

De Nederlands-Italiaanse en vice versa alfabetische woordenlijsten zijn onontbeerlijk voor de Nederlandse vakantieganger die de Italiaanse taal nog niet (voldoende) machtig is. Met dit boekje op zak is het net alsof Onno Kleyn bij je is en daar waar je vastloopt snel influistert wat je moet zeggen, kopen of doen. Een fijnere gids kun je je toch niet voorstellen!
Veel kookplezier en bovenal een hele fijne vakantie.


BOEKINFO
Vakantiekookboek Italië - Onno Kleyn
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
Uitgave Hardcover, Nederlandstalig, 208 pagina's
Genre Culinair / Kookboek 
ISBN 9789038804316 
Verschenen juni 2017
 Prijs € 16,50


2 opmerkingen: