zaterdag 15 juli 2017

CULIREVIEW ZIN EN ONZIN IN DE SUPERMARKT - LOETHE OLTHUIS m.m.v. SYTSKE DE WAART / UITGEVERIJ NIEUW AMSTERDAM


Voordat ik start met het bespreken van het meest recente boek van Loethe Olthuis, Zin en onzin in de supermarkt, dat ze schreef met medewerking van Sytske de Waart, hierbij ter introductie een korte auteursbeschrijving: 
Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist en schrijft al meer dan 25 jaar over voeding, gezondheid en duurzaamheid, o.a. voor De Volkskrant en Radar+. Daarnaast heeft ze een tiental, vooral culinaire, boeken op haar naam staan. Ze heeft een eigen moestuin, eet altijd lekker en weet als geen ander wat een onzin er over voedingsmiddelen wordt beweerd.

In de meest ideale situatie leef je zelfvoorzienend of haal je alles vers bij de boer. Helaas is het overgrote deel van het Nederlandse volk voor de dagelijkse maaltijden aangewezen op onze supermarkten. 

We lopen allemaal, wel of niet iedere dag, door deze supermarkten op 'jacht' naar ons dagelijkse voedsel. Maar zie jij ook door de bomen (cq het enorme aanbod) het bos niet meer en weet je niet zeker wat wel of niet gezond/verantwoord is? Dan raad ik je dit naslagwerk van harte aan. Hierin geeft Olthuis in toegankelijk taalgebruik, en daardoor voor een brede groep goed te begrijpen, antwoord op heel veel vragen, variërend van eenvoudig tot aan de ingewikkeldere. Er komt heel veel voorbij, van de vraag of brood gezond is tot aan die van de veiligheid van ons voedsel voor onszelf en voor ons milieu.  

De laatste tijd is er steeds meer om te doen over toevoegingen in ons voedsel, denk aan de E-nummers, conserveermiddelen, emulgatoren/verdikkings-middelen/stabilisatoren, hulpstoffen en smaakversterkers. Olthuis noemt een flink aantal en maakt hierin duidelijk onderscheid tussen de natuurlijke, dierlijke, plantaardige en de synthetische. Echt een eye-opener, en tevens een geruststelling, want niet alles is per definitie 'slecht' voor ons.

Vlees, vis, groente, fruit, brood, (fris)dranken, koffie thee ... alle gangbare voedselproducten uit de Nederlandse supermarkt komen aan bod. Ze zet feiten en fabels (broodje aap verhalen), onderzoeksresultaten, het palingsprookje, en ook de richtlijnen waar de producenten zich aan horen te houden helder uiteen. Tevens bevestigd ze, tot mijn schrik en afschuw, dat de geruchten over de herkomst van paardenvlees, en hoe er in dergelijke landen met de dieren wordt omgegaan, op waarheid berusten. 

We worden te vaak misleid, neem nou bijv. de puur natuur producten waar vaak weinig natuurlijks in te vinden is! Over pakjes en zakjes is ze heel stellig: "De meeste voegen niets toe aan een gezonde voeding (wat de fabrikant ook beweert). ... Het is de moeite waard om je te realiseren wat er allemaal in zit. En hoeveel de producenten verdienen aan zulke waaibomenmengsels van water, bindmiddel, suiker en zout."

Wil jij je niet meer laten (mis)leiden door de fabrikanten en meer ins en outs weten over de zin en onzin van de producten die je koopt in de supermarkt? Lees dan vooral dit boek, echt een aanrader! Ik zal het zelf beslist vaker raadplegen, ik vind het een mooie bron van kennis en feiten, die ook nog eens erg prettig leest.

Extra's:
. Recept voor het zelf maken van filet americain
. Lijst van Bronnen en geraadpleegde literatuur
. Alfabetisch register 

BOEKINFO
Zin en onzin in de supermarkt - Loethe Olthuis
Uitgever Nieuw Amsterdam
Uitgave Nederlandstalig,  hardcover, 432 blz.
Genre Eten en drinken / Kookboeken / Naslagwerk Culinair
Verschenen mei 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten