maandag 10 juli 2017

SFEERIMPRESSIE BOEKPRESENTATIE DE ERFENIS VAN MOZART - FEMKE ROOBOL / AMBO ANTHOS UITGEVERS


Lieve lezers,

afgelopen vrijdag, 7 juli jl., was ik aanwezig bij de boekpresentatie van Femke Roobol bij uitgeverij Ambo Anthos in Amsterdam  Dit is inmiddels het vijfde boek van Femke, maar de tweede bij deze uitgeverij. 

De erfenis van Mozart:
"Duik onder in de Romantiek met de sfeervolle historische roman Erfenis van Mozart van Femke Roobol, over familie, liefde, bals en baronessen, maar ook over jaloezie en verlies.

1778. Op doorreis naar Parijs leert Wolfgang Amadeus Mozart de muzikale familie Weber kennen. Constanze raakt door hem gefascineerd, maar de componist heeft enkel oog voor haar oudste zus Luise, die hem echter afwijst. 

Jaren later, tijdens een gemaskerd bal in Wenen, ziet Constanze Mozart weer en ze worden al snel verliefd. De twee verloven zich, maar Mozarts vader geeft zijn zoon niet zomaar toestemming om te trouwen met een 'Weberische'. Ze trouwen toch en tijdens hun huwelijk moet Constanze toezien terwijl haar echtgenoot met Luise werkt, net als met talloze andere zangeressen over wie hij lyrisch is. In 1791 sterft Mozart en hij laat Constanze achter met schulden, twee kleine kinderen en stapels bladmuziek. Aan haar de taak om haar leven weer op te pakken en zorg te dragen voor de muzikale erfenis van de grote componist.

In deze historische roman vol muziek geeft Femke Roobol een beeld van de vrouw die door Mozarts familie werd gehaat terwijl Mozart zelf haar zo hartstochtelijk liefhad. Bovendien schetst ze de moeizame verhouding tussen de Weber-zussen."

Te midden van haar familie, vrienden en een aantal collega-auteurs (o.a. Simone v.d. Vlugt en Tanya Commandeur) zag haar nieuwste historische roman De erfenis van Mozart het eerste daglicht. Anouk (redactrice bij Ambo Anthos) hield een korte toespraak en hierna nam Femke het over. Ze las een passage voor uit het boek en vertelde daarbij dat zij haar relatie met haar zusje, aan wie ze het eerste exemplaar overhandigde, wel kon vergelijken met die uit het boek.


De foto's zijn een compilatie van haar gezellig samenzijn met de kleine groep aanwezigen. Een aantal genodigden had helaas verstek laten wegens de zomerverkoudheid die door ons land waart. Ook Femke was hiervan herstellende en haar schorre stem getuigde ervan dat ze nog niet helemaal de oude was. Desondanks was het voor de enthousiaste auteur een mooie middag met haar dierbaren.Ik heb met Femke afgesproken haar na haar zomervakantie te interviewen, zodat ik dieper op de achtergrond en haar schrijfproces rondom De erfenis van Mozart kan ingaan. Dit verhaal krijgt nog een staartje ...


Hartelijke groet.
Shyama in Boekenland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten