Wat je als student over eten moet weten is reeds in 2008 verschenen onder de titel Wat je als kok moet weten.
'484 tips, trucs, ingrediënten en wetens-waardigheden' staat er op de cover vermeld. Dat is wel te zien aan de omvang van het compacte, rijkelijk gevulde boek.
Je bent nooit te oud om te leren koken of nieuwe smaken te ontdekken, dus dit boek is niet alleen voor de student die wellicht voor het eerst moet leren koken, maar ook voor de meer ervaren kok die zijn/haar techniek wil perfectioneren.
Je bent nooit te oud om te leren koken of nieuwe smaken te ontdekken, dus dit boek is niet alleen voor de student die wellicht voor het eerst moet leren koken, maar ook voor de meer ervaren kok die zijn/haar techniek wil perfectioneren.
'Weg met de kant-en-klaarmaaltijden of diepvriespizza's! Met dit boek wordt het koken voor studenten een stuk gemakkelijker en bovendien leuker.'
Ik heb aardig wat studentenhuizen van binnen gezien en schrok meestal van de viezigheid in de keukens. Ik ben daarom blij dat Peterson begint met een uitleg over schoonmaakmiddelen, een must voor goede hygiëne, juist in de keuken!
Ik heb dit boek samen met mijn zoon (thuiswonende student) beoordeeld. Zijn reactie: overzichtelijk en de veelvoud aan duidelijke kleurenfoto's is een groot pluspunt. Er wordt ook stap voor stap uitgelegd hoe en waarbij keukengerei gebruikt dient te worden. Tja, als je moeder altijd alles voor je heeft gedaan ... Er zit een aantal dure gerechten in het boek, zoals oesters en kreeft, die hij niet zo betaalbaar vindt voor studenten. Door zijn krappe studentenbudget zou hij, indien hij op kamers zou wonen, eerder kiezen voor de snelle gezonde pastagerechten, (gevulde) omeletten, quiche en lekkere zelfgemaakte hamburgers. Inmiddels zijn er al aardig wat - door hem gemaakte - goed gelukte omeletten bij ons verorberd. En voor het maken van lekkere pastasaus is hij wat mij betreft ook geslaagd!
Ook ik vind de ruim 500 fullcolor foto's heel duidelijk en verleidelijk om te gaan experimenteren met de wat ingewikkeldere recepten. Ik vind het fijn dat er voldoende aandacht is besteed aan vers fruit en groenten, mèt de duidelijke foto's voor het schillen en snijden van bijv. ananas en papaya's, fruit dat misschien niet zo bekend is bij studenten, maar zeker leuk ter variatie. Hoe makkelijk kun je het maken om aan de gewenste portie fruit en groenten te komen! Een extra pluspunt wat mij betreft.
Het alfabetische register achterin het boek helpt om snel de juiste bladzijde te vinden in het behoorlijke aanbod aan tips en recepten. Een minpunt, vinden we allebei, is dat het boek door de omvang moeilijk open te klappen is om plat te leggen op het aanrecht, het valt snel weer dicht. Wellicht een punt van aandacht voor de uitgever bij een volgende druk/uitgave. Overigens wordt de cover door de meeste jongelui, zowel jongens als meisjes, die hier over de vloer komen niet als aantrekkelijk beschouwd, het doet te veel denken aan een studieboek. Ze zouden het in de boekhandel of kookwinkel niet snel oppakken, maar bij nader inzien, door het bij mij in te kijken, zijn ze wel positief over de inhoud.
Door de rozerode kleur van de letters op de cover en de gekleurde beginbladen vinden jongens het meer een boek voor meisjes, tja ... de jongvolwassenen van tegenwoordig zijn behoorlijk kritisch en hebben een uitgesproken mening die ze niet onder stoelen of banken steken. Gelukkig maar, zij zijn de toekomst, ook op culinair gebied.
Over de auteur:
James Peterson is auteur van vele bekroonde kookboeken. Zijn leven staat in het teken van eten en de culinaire wereld. Peterson wordt gezien als expert op culinair gebied.
Wat je als student over eten moet weten - James Peterson
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
Uitgave : Paperback. 422 pagina's
Geen opmerkingen:
Een reactie posten