woensdag 23 maart 2016

RECENSIE NACHTBLAUW - SIMONE VAN DER VLUGT / AMBO ANTHOS
Nachtblauw is een historische roman uit de pen van Simone van der Vlugt. Ze neemt ons mee terug naar de Gouden Eeuw, waar in Nederland de handel en schilderkunst opbloeide. Niemand minder dan Johannes Vermeer, Rembrandt en Carel Fabritius (Het Puttertje) komen in het verhaal voor, geweldig hoe Van der Vlugt dit heeft verweven in Nachtblauw.Wanneer Govert, de onsympathieke echtgenoot van Catrijn onverwacht overlijdt, maken roddels en achterklap het haar moeilijk om nog in haar geboorteplaats De Rijp te blijven wonen. Ze verkoopt al hun spullen en vertrekt met haar geld, een paar sieraden en kledingstukken. Ze komt uiteindelijk in Amsterdam terecht waar ze als huishoudster bij de familie Van Nulandt gaat werken. Catrijn's grootste passie is schilderen en daarom mag ze naast haar huishoudelijke taken de vrouw des huizes schilderles geven.

Maar ook daar waar ze zich veilig waant blijkt haar verleden haar in te halen. Ze vertrekt wederom noodgedwongen en komt in Delft terecht, waar ze aan de slag kan in een plateelfabriek. Als vrouw verdient ze maar de helft van wat de mannen verdienen. Door een burgeroorlog in China is de aanvoer van porselein gestopt. Dit biedt perspectieven voor plateelbakkers en Catrijn heeft daar zo haar eigen inbreng in met een nieuwe stijl, die overigens in eerste instantie door haar mannelijke collega's met argusogen wordt bekeken. Uit de grote vraag naar beschilderd porselein ontstaat een andere grote plateelfabriek, De Porceleijne Fles, die er heden ten dage, na maar liefst vier eeuwen, nog steeds is.

Helaas is de ellende nog niet voorbij, want in 1654 kruipt Catrijn door het oog van de naald tijdens de Delftse Donderslag.
'Een derde explosie dondert over de stad. Een dreun zo hard dat hij rechtstreeks uit de hel lijkt te komen, doet huizen en plaveisel trillen en ramen kapot springen. ... Ik draai me om en ren voor mijn leven. De golf van verwoesting achtervolgt me, is er binnen enkele seconden. ..'
Na deze vreselijke ervaring maakt ze nòg een groot, dit keer persoonlijk, verlies mee. Catrijn Barentsdochter is een sterke vrouw die haar tijd ver vooruit is met haar ambitieuze aard. Haar leven gaat niet over rozen en stelt haar voor zware keuzes, maar ze staat haar mannetje! 


Simone van der Vlugt heeft de Gouden eeuw doen herleven met dit prachtige historische verhaal, waarin ze belangrijke gebeurtenissen onder een vergrootglas legt en inkleurt. De opkomst van de plateelfabrieken in Nederland en met name Delft heeft ze tot een menselijke maat teruggebracht en gebaseerd op Catrijn en de andere personages. Hierdoor leeft het verhaal en krijgt een grootse impact.

De personages zijn mooi uitgewerkt en aan spanning ontbreekt het zeker niet. Het leest als een literaire thriller, dan wel van historische aard, met veel boeiende wetenswaardigheden. Al lezende kom je erachter waarop de titel Nachtblauw duidt. 

Dit is het eerste boek uit de historische lijn van zowel Simone van der Vlugt als van Ambo Anthos dat ik heb gelezen. Het is me dermate goed bevallen, ik las het in één dag uit (!), waardoor ik de andere boeken uit die lijn beslist ook wil gaan lezen.

Leuke pagina met informatie over plateelfabriek De Porceleijne Fles in Delft

NACHTBLAUW - SIMONE VAN DER VLUGT
Genre Historische Roman
Uitgever Ambo | Anthos
Uitgave: Hardcover en Paperback, 304 blz.
Febr. 2016

5 opmerkingen:

  1. Ik heb hem vorige week als e-book gekocht. Lijkt me heel erg mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees alleen maar lovende recensies over dit boek, dus ik denk dat ik hem voor de zomervakantie ga inplannen, ik houd wel van stoere vrouwen, helemaal als die een paar 100 jaar geleden leefden ;). Ik vond Simone van der Vlugts boek over Jacoba van Beieren ook erg mooi trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben al fan van de boeken van Simone van der Vlugt maar als echte Delftse over de geschiedenis te lezen vond ik echt heel leuk. Aanrader hoor! gr Luciënne

    BeantwoordenVerwijderen