dinsdag 20 oktober 2015

RECENSIE KAT OVER DE DREMPEL - RACHEL WELLS

"Wells heeft Alfie zo levensecht beschreven, ze maakt hem met haar bijzonder soepele schrijfstijl bijna tastbaar"
Alfie, een klein grijs katje, blijft alleen achter na het overlijden van zijn baasje Margaret. Haar dochter Linda en schoonzoon Jeremy ruimen het huis leeg en weten niet wat ze met Alfie aan moeten. Ze besluiten dat hij dan maar naar het asiel moet. Alfie schrikt daarvan en zet het op een lopen. Hij is een veilig comfortabel leven gewend en weet niet wat hem overkomt als 'zwerfkat'. Buiten loert gevaar, hij lijdt honger en dorst en voelt zich angstig en eenzaam in de kou. Hij besluit dat hij een nieuw (t)huis nodig heeft en gaat op zoek naar een leuke straat. 

In een gewone straat ontmoet hij Claire, een jonge vrouw met verdrietige blauwe ogen. Ze is direct vertedert door Alfie, maar hij speelt op safe en besluit drempelkat bij meerdere huizen te worden. Maar of iedereen zo blij is met zijn komst is een tweede. Alfie merkt dat hij zijn charmes zal moeten inzetten om hun harten te veroveren. Daarnaast is het zijn doel om Claire weer blij en gelukkig te zien. 

Rachel Wells is moeder, schrijver en kattenliefhebber. Ze woont in Devon en gelooft in de magie van dieren. Het was Albert, haar eerste kat uit het asiel, die haar inspireerde tot het schrijven van deze roman.

Rachel Wells

Dit verhaal deed me direct denken aan de ontzettend leuke Bob de Straatkat Rachel Wells heeft Kat over de drempel vanuit het perspectief van Alfie geschreven. Het leest bijzonder vlot en het is geinig om de mensenwereld vanuit de ogen van een katje te bezien. Alfie is een katje waar je direct van gaat houden, zo toegewijd en zorgzaam. Aan humor ontbreekt het hem ook niet, hij haalt de raarste capriolen uit om de aandacht van de mensen te trekken. Hij kan, heel ontroerend, niet tegen verdriet, daar hij uit eigen ervaring weet wat het is om een dierbare te verliezen. Dat hij daardoor in problemen komt en zelfs in levensgevaar, neemt hij voor lief.

Wells heeft Alfie zo levensecht beschreven, ze maakt hem met haar bijzonder soepele schrijfstijl bijna tastbaar, hij wordt een echt personage met een fijne karakterontwikkeling. Hij krijgt menselijke trekken en is een voorbeeld van hoe mensen met elkaar om zouden moeten gaan. 

Alfie doet aan verbinding tussen mensen, hij let niet op de verschillen, maar op de overeenkomsten. Wells heeft dit prachtig gedaan in de verhaallijn, het wordt nergens moraliserend, maar zet tot nadenken over gedrag van mensen.

Ik heb enorm genoten van dit verhaal met meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Wat mij betreft mag er een vervolg op komen, ik wil meer avonturen over de charmante en slimme Alfie lezen.
Kat over de drempel - Rachel Wells
Originele titel Alfie the Doorstep Cat
Vertaald in het Nederlands door Jet Matla
Uitgever : Harper Collins
Uitgave   : Paperback, 256 pagina's
oktober 2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten