donderdag 15 oktober 2015

FOTOVERSLAG AROUND THE RUG - LEBOWSKI /DOG AND PONY

 

Lieve lezers,

Afgelopen zondag was ik (evenals in juli van dit jaar) bij "Around the rug", georganiseerd door Uitgeverij Lebowski bij "Dog and Pony" in Amsterdam. Het was mijn tweede bezoek aan dit Literaire zondagmiddag event.


Roel en Jasper van Lebowski kondigden aan een mooi programma te hebben voor de middag en dat de bijeenkomst zich bij uitstek leent om het voorlezen van manuscripten uit te proberen.

Roel en Jasper

Patrick Pouw
Patrick Pouw las voor uit het manuscript van zijn nieuwe boek. Hij is onderzoeks-journalist, en zijn vorige boek Salaam heeft  nogal veel ophef veroorzaakt. Hij heeft nu een roman geschreven De terugkeerling die gaat over een jongen die zijn naam omdoopt tot Bilal en wederom over extremistisch fundamentalisme gaat.

           Roos Vlogman


Roos Vlogman studeert af aan de schrijfopleiding in Arnhem en heeft haar debuutverhaal  De cursus al voor een derde geschreven. Het gaat over drie vrouwen van middelbare leeftijd die alledrie een beetje zoekende zijn naar zingeving. Ze schrijft ook poëzie en las uit beide iets voor, tot plezier van het publiek.Jonah Falke

Vlak voor de pauze las Jonah Falke voor uit zijn aankomende boek Bontebrug. Jonah is kunstschilder, was "frontman" van een rockband en is als schrijver bezig met zijn eerste boek waarmee hij in voorjaar 2016 zal debuteren. Het verhaal is een klassieke "coming of age"-roman en gaat over een jongen in de Achterhoek die naar schuurfeesten gaat met zijn vriend Bertje en waar van alles verkeerd gaat. Hij moet uiteindelijk gaan kiezen voor het kleine dorp waar hij woont of de lichtjes van de stad.Tika
In de pauze speelde het tweemansschap Tika. Wellicht ken je ze nog van hun optreden in De wereld draait door. Tika is het samenwerkingsverband tussen Marien Dorleijn en David Pino. Overigens komt de naam Tika van een labrador die bij hen in de studio liep.
De heerlijke stukjes worst
En natuurlijk was er in de pauze de specialiteit van Stijn de Vries (grapje voor de insiders..). 

Anneke ClausNa de pauze was het tijd voor nog meer poëzie.  Lebowski is er trots op steeds vaker aan poëzie te doen. Ze hebben eerder al Martijn Teerlinck uitgegeven en recent is Jonathan Griffioen gecontracteerd. 

Anneke Claus las vijf gedichten voor uit haar vierde bundel Begrafenis van de mannen. Anneke is stadsdichter geweest van Groningen Haar één na laatste dichtbundel heet Dat was dat.


Anja Sicking


Anja Sicking heeft drie romans op haar naam staan, in verschillende talen vertaald t.w. Het Keuriskwartet, De stomme zonde en De tien wetten der verleiding.
Ze heeft een stuk voorgelezen uit haar nieuwe boek Ferrari's in de hemel die gaat over een familie-geschiedenis en in het voorjaar verschijnt.

Hierna was het de beurt aan Ilja Gort die ons liet schrikken door te beweren een flink deel uit zijn recent uitgekomen hard boiled thriller Château Fatale voor te gaan lezen. Ik heb deze overigens eerder dit jaar gelezen en gerecenseerd (zie hier).

Ilja Gort
Ilja vertelde dat zijn boek 598 bladzijden bevat en liet zien welk "stukje" hij voor het voorlezen in gedachten had. "Maar", zei hij, "Ik heb gemerkt dat het veel ontboezemingen over mijzelf bevat en daarom van het voorlezen afzie." In plaats daarvan kregen we een lesje in wijndrinken op de juiste wijze.

Ilja schenkt de wijn in

Hij vertelde dat er mensen zijn die wijn drinken uit een Duralex glaasje. "Die zijn alleen om je kunstgebit in te doen", zegt hij.

We kregen een uitgebreide uitleg hoe de druiven vier seizoenen nodig hebben om wijn te worden.


Omdat het een intensief proces is mag je volgens Ilja niet zomaar gedachtenloos een slok wijn nemen. Het begint al met het glas dat "beschaafd" gevuld moet worden als je bijv. in een restaurant mag proeven. Het proeven, zegt hij, bestaat uit het zo lang mogelijk niet drinken.

Zo moet het dus niet!Ook over het vasthouden van het glas had onze wijnboer nog wel wat op- en aanmerkingen. Dus: nooit het glas aan de onderkant vasthouden, en zeker niet met beide handen vastpakken! 


Is de kleur goed?


Na nieuwe termen geleerd te hebben zoals Gorilla-greep en vingergeur vertelde Ilja dat je het glas naar een lichtbron heft om te kijken hoe het is gesteld met de kleur van de wijn. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je er zelf wel wat moeilijk bij kijkt.
Even slurpen
Als de kleur is goedbevonden en de wijn gewalsd, is het tijd voor de neus en het "snuffelen". Ook hier moet moeilijk bij gekeken worden want dat maakt indruk. Hierna komt het slurpen, wat door Ilja goed hoorbaar werd gedemonstreerd. Het slurpen zorgt ervoor dat de smaken extra tot hun recht komen. Hierna mag dan eindelijk de wijn worden doorgeslikt, hè hè ...Santé

"Slurpen is het belangrijkste in het leven", zei Ilja. "En dan heb ik het niet alleen over wijn, maar ook over het leven". "Optimaal alles opzuigen, opslaan en er iets mee doen".  "Proost en goed oefenen". En zo sloot hij deze middag af.

Het was weer een bijzonder gezellige middag met een mooi stuk entertainment. Ik vind dit een geweldig concept en hoop dat Lebowski en Dog and Pony hier nog lang mee doorgaan. Ik ga er graag voor uit Den Haag naar Amsterdam.

Groetjes,
Shyama in BoekenlandGeen opmerkingen:

Een reactie posten