donderdag 29 oktober 2015

RECENSIE WATERKIND - MARIJKE KOLKIk werd door uitgeverij Blooming benaderd met het verzoek dit boek, Waterkind, van Marijke Kolk te lezen. Kolk werkte jarenlang als (adjunct) hoofdredacteur van onder andere Flair en Yes. Tegenwoordig schrijft ze journalistieke verhalen voor diverse tijdschriften en werkt zij als docent op de School voor Journalistiek in Utrecht.


Marijke heeft een fijne 'binnenstebuitenliefde' met Bas. Ze zagen eerst elkaars innerlijk en daarna elkaars uiterlijk. Bas heeft een dochter, Sanne, met zijn ex Sandra. Door dit leuke blonde meisje krijgt Marijke steeds meer kriebels om zelf zwanger te worden, maar dat blijkt in de praktijk minder makkelijk dan gedacht. Ze gaan samen door de medische molen en alle hoop is gevestigd op hormoonbehandelingen. Wanneer de zwangerschappen steeds weer vroegtijdig eindigen, is Marijke de wanhoop nabij. 

Marijke is, ondanks haar angst voor narcose, bereid haar grenzen te verleggen qua onderzoeken in de hoop op die ene voldragen zwangerschap. Dat dit een flinke drukt legt op haar relatie met Bas is wel te verwachten. Ze krijgt onverwachts nog een flinke emotionele dreun wanneer Sandra op haar 42ste weer zwanger raakt en Sanne daar dolblij mee is. Marijke staat langs de zijlijn en kijkt mee naar het geluk dat haar niet ten deel valt. Ze vraagt zich vertwijfeld af waarom ze alle stressvolle ziekenhuisbehandelingen ondergaat en waarom ze zo graag een kind wil. Is het nestdrang of zorgdrang?

Dit boek bevat maar 134 pagina's, maar onderschat het niet. Marijke neemt je mee op haar levenspad door de medische molen en de maakbare wereld. De veelzeggende cover van Waterkind met het vrouwenlijf en de handen die een leeg nest vasthouden licht al een flinke tip van de sluier. De pakkende titel wordt aan het eind hartverscheurend duidelijk.

Ze maakt ons deel van haar emoties, onzekerheden, onmacht en frustraties die ze ondergaat tijdens de zware en lange behandelingen. Ze geeft een open inkijk in haar gevoel en ook in haar relatie, onomwonden verteld ze over haar steken van jaloezie wanneer vrouwen die ze kent wel spontaan zwanger worden. Heel begrijpelijk en heel menselijk, ik vind haar dapper dat ze dit open en bloot op papier heeft durven zetten. Ik kan me voorstellen dat ze ook vanuit sceptische hoek reacties zal kunnen krijgen die niet tactvol of begripvol zijn. Ga daar maar eens aanstaan.

Ik ben zelf moeder en kan me moeiteloos verplaatsen in Marijke's vurige kinderwens. Ik heb haar verhaal met medeleven en begrip gelezen. Het hoopvol verleggen van grenzen en alle ontberingen ondergaan om maar geen kans onbenut te laten om met medische hulp zwanger te worden.

Kolk heeft haar verhaal over haar kinderwens en wat daar voor haar bij kwam kijken in de medische, maar ook in relationele sfeer, in fragmenten verteld in Waterkind. Ze maakt je deelgenoot door middel van korte stukken ongekunstelde tekst in een vlotte vertellende schrijfstijl die vrij is van opsmuk.  Ik beoordeel dit uit het leven gegrepen verhaal niet met sterren, ik wil hier geen waarde-oordeel over geven. 

WATERKIND - MARIJKE KOLK
Uitgever: Blooming
Genre: Waargebeurd verhaal
Uitgave: Paperback, 134 pagina's
2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten