donderdag 22 oktober 2015

RECENSIE EEN SCHITTEREND ONGELUK - INGE IPENBURGInge Ipenburg is bij veel Nederlanders bekend als actrice en inmiddels ook als schrijfster. In 2009 debuteerde ze met haar eerste thriller Het gerecht, waarmee ze genomineerd werd voor de Thriller Award en waarvan reeds een zesde druk in omloop is.Inmiddels is haar tweede thriller Een schitterend ongeluk een feit en ik heb deze mogen lezen en recenseren in het kader van de blogbom*, georganiseerd door uitgeverij The House of Books.


De titel Een schitterend ongeluk is mij reeds bekend uit de jaren 90 door Wim Kayzer die onder deze titel een serie en later een boek uitbracht. 
Ze put evenals bij het acteren voor het schrijven uit haar fantasie. In haar boeken gebruikt ze naast deze fantasie haar eigen ervaringen en observatievermogen, waarbij realiteit en fictie door elkaar heen lopen. Haar fantasie komt goed tot haar recht in Een schitterend ongeluk, waarin intriges en geheimen de gemoederen verhitten en innige vriendschap onder grote druk komt te staan.

Merel, Karin, Jasper, Timo en Daniel leren elkaar kennen op een middelbare school in Amsterdam. Het is direct duidelijk dat ze bij elkaar horen, ze zijn van meet af aan onafscheidelijk. Alles gebeurt in groepsverband, ze vormen een bloedgezworen broederschap van vijf. Dit wordt door hun omgeving en vooral op school niet op prijs gesteld, maar gaat langs ze heen. Sammy, het broertje van Merel is de enige die een plekje bij hen heeft. Voor alle anderen houden ze de kring gesloten.

Zelfs in hun volwassen leven, wanneer liefdes komen en gaan, blijven ze een eenheid. Ze sluiten de rest van de wereld volkomen buiten. Het gaat perfect totdat Merel en Jasper betrokken raken bij een zwaar auto-ongeluk. Wat is er gebeurd, waarom en wie is de schuldige? Allemaal vragen waar een antwoord op gevonden moet worden, met het gevaar dat er geheimen aan het licht komen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor hen allen. Dit werpt een flinke schaduw op hun vriendschap, hun zelfgekozen familie, zoals ze zelf zeggen.
"Eigenaardig toch, denkt Karin, het lijkt wel alsof we geen enkele interesse hebben in de wereld buiten onze vriendschap. Alsof die er niet toe doet. Het is zelfs geen decor, het bestaat gewoon niet."
Inge Ipenburg heeft met Een schitterend ongeluk, waarbij de titel vrij letterlijk te nemen is (dit wordt duidelijk na het lezen) een verhaal geschreven over vijf mensen die een ongekend diepe vriendschap hebben. Ze heeft het verhaal vanuit het perspectief van de vijf personages geschreven, met waar nodig vermelding van jaartal, dagdeel en tijdstip. Het verhaal meandert tussen het heden en het verleden, waarbij de terugblikken heel herkenbaar in cursief gedrukte passages staan. De opbouw en het taalgebruik in dit verhaal zijn vlot. De spanningsboog die je bij een thriller mag verwachten vind ik te summier aanwezig, waardoor ik het boek eerder onder de noemer roman zou plaatsen. 

Ze heeft de verhaallijn goed uitgezet en laat zien waartoe een grote leugen - uit een samenloop van omstandigheden - kan leiden en dat gedragingen altijd consequenties hebben. Het gebrek aan zenuwslopende  spanning, die verwacht mag worden bij een verhaal met het label thriller, vind ik jammer. Gezien de gebeurtenissen, karakterontwikkelingen en plotwending leest het meer als een psychologische roman. 
*Blogbom: diverse boekenbloggers en boekrecensenten doen mee om op één dag zoveel mogelijk berichten online te plaatsen over hetzelfde onderwerp. In dit geval deze thriller Een schitterend ongeluk van Inge Ipenburg.

Uitgever: The House of Books, een imprint van Overamstel uitgevers 
Uitgave  : Paperback, 367 pagina's
Genre     : Thriller
Najaar 2015Geen opmerkingen:

Een reactie posten