donderdag 18 oktober 2018

CULIREVIEW MOONCAKE HET BAKBOEK - JONNEKE DE ZEEUW / ROSE STORIES


Een tuinfeest in ons kikkerlandje is gezien het wisselvallige klimaat tricky, dus we boften maar flink afgelopen zondag (14 okt. jl.) met de (na)zomerse temperaturen. Het was een zonnig geschenk voor Jonneke de Zeeuw, die samen met haar uitgever ROSE stories en samenwerkingspartner Oxfam Novib haar feestelijke boekpresentatie had van MOONCAKE, Het Bakboek, van bolo di pistacho tot medovik & fantacake.

Foto;s door Lisa Zilver Fotografie/ROSE Stories
Ik waande me in de Amsterdamse Tolhuistuin op vakantie, met alle kramen vol heerlijke hapjes, die echt teveel waren om op één middag allemaal te proeven, tenzij je een suikerdelirium durfde te riskeren. Het hele tafereel was overigens een mooie afspiegeling van onze multiculturele samenleving.

Foto Shyama in Boekenland
Foto Shyama in Boekenland
MOONCAKE, Het Bakboek is het debuut van Jonneke, foodblogger en culinair journaliste. Voor dit boek reisde ze dwars door ons land en kroop ze diep in de ovens van Nederlandse huishoudens: van de populaire bloggende zusjes de Kookmutsjes tot de trots van de Hindoestaanse gemeenschap, van een Syrische toppatissier tot de koning van de Antilliaanse bolo’s. Ze vond bij zeventien geportretteerden ruim vijftig ongekende taarten, cakes en koeken van eigen bodem die laten zien hoe onze bakcultuur, onder invloed van verschillende culturen, er vandaag de dag uitziet.


Dit boek is een fraai voorbeeld van de verbindende kracht van eten. Het overstijgt onze onderlinge verschillen en brengt ons via onze smaakpapillen nader tot elkaar. Ik ben hierdoor geneigd te zeggen: make cake, not war! ;-)

Foto Shyama in Boekenland
Naast de veelvoud aan recepten staan in dit boek 17 introductiestukken over de deelnemende (thuis)bakkers, waarbij Jonneke tussendoor met onvervalste humor het een en ander over zichzelf vertelt, alsook over het  vinden van de naam MOONCAKE voor haar blog en erop volgend dit boek.  De foto's in het boek geven haar humor extra weer, ze staan in heerlijk contrast met de doorgaans serieus geposeerde-/gestileerde foto's die we gewend zijn vanuit andere kookboeken. In MOONCAKE zie je etende mensen die hun vingers aflikken, net een te grote hap nemen of verrukt in de camera kijken met volle mond, lol.

Over MOONCAKE zegt Jonneke het volgende:
“Mijn bakboek bundelt bijzondere recepten uit het Nederlandse baklandschap van nu. We hebben in Nederland zoveel te bieden qua eten, en dat hebben we hoofdzakelijk te danken aan de mensen die van over de hele wereld hier naartoe zijn gekomen. Er worden in Nederland fantastische dingen gebakken, maar als je in een boekhandel naar de bakboeken kijkt, zie je vaak maar een beperkt deel van wat er inmiddels uit ovens en stoompannen komt in dit land."  
Dit boek geeft acute trek in lekkers, neem er iets bij om je eerste trek te stillen terwijl je er kwijlend en watertandend doorheen leest. Je rolt van de ene (nog onbekende) lekkernij in de andere, ontdekt decadente Russische taarten (waar zelfs patent op is, echt waar) naar de ontdekking van een oerHollandse meid die de Marokkaanse baksels tot in de finesses beheerst. Er is ook aan een vegan recept gedacht in de vorm van een mango rumtaart (daar wil ik als niet vegan ook mijn tanden in zetten) en zelfs een hartig recept, Handvo, een Indiase ontbijtcake, die overigens heel bijdehand als buitenbeentje in dit zoete boek staat.

Impressie foto's Shyama in Boekenland
Ik heb enorm genoten van de vele wetenswaardigheden en feitjes, maar schrok wel even toen ik bij een recept 'vogeltongetjes' als ingrediënt zag staan. Tot mijn opluchting las ik in de verklarende woordenlijst dat het om een pastasoort gaat, heel onschuldig dus. Bij de maizenakoekjes maakte ik direct de associatie met de bekende Surinaamse variant, maar tot mijn verrassing gaat het hier om een ander lekker recept. Deze wil ik absoluut ook uitproberen.

Bij Esther en haar moeder Eva (zie onderstaande foto) kocht ik na het proeven van hun versgebakken boterkoek spontaan enkele puntjes voor thuis. Ik ken Esther van haar kookstudio Esther's Cookery in Amsterdam, waar ik een ontzettend leuke kookworkshop bijwoonde met een kookboekauteur en collegabloggers.

Foto Shyama in Boekenland
Extra's:
Verklarende woordenlijst
Register|Recepten
Lijst met alle namen en linkjes van de blogs, instagramaccounts
        en websites van Jonneke en alle deelnemers aan dit boek. 
Dankwoord en het doel van de samenwerking met Oxfam Novib:
        het verslaan van armoede in de wereld en hoe je daaraan kunt bijdragen.

MOONCAKE - Het bakboek is vanaf 17 oktober online te verkrijgen via de webshop van Oxfam Novib en ROSE stories en te koop bij de (online) boekhandel voor €24,00.  

Over ROSE stories
Als Story Producer stimuleert ROSE stories de ontwikkeling van nieuwe verhalen en narratieven, omdat zij geloven in de kracht van het verhaal voor het teweegbrengen van positieve verandering ter bevordering van gelijkheid en diversiteit in de samenleving. Dit doen zij door het initiëren en ontwikkelen van onder andere theatervoorstellingen, boeken, programma’s en audiovisuele producties. ROSE stories is onder andere ook uitgever van het prijswinnende verhalen en receptenboek Melk & Dadels - 100 recepten van Marokkaanse moeders, het voorleesboek Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes en coproducent van de gelijknamige theatervoorstelling Melk & Dadels. 

Over Oxfam Novib
Oxfam Novib vertegenwoordigt de stem van miljoenen, het maakt deel uit van een wereldwijde beweging van mensen (krachtige vrouwen, hardwerkende boeren, ambitieuze jongeren, gedreven onderzoekers en betrokken donateurs) die samenwerken om armoede te verslaan. In 93 landen pakt Oxfam Novib problemen aan die armoede veroorzaken en in stand houden: honger, onveiligheid, onrechtvaardigheid en gebrek aan perspectief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten