woensdag 24 oktober 2018

CULIREVIEW LUILEKKERLAND 400 JAAR KOKEN IN NEDERLAND - ONNO & CHARLOTTE KLEYN / AMSTERDAM UNIVERSITY PRESS (AUP)


Verwar de titel van dit boek niet met het gelijknamige sprookjesdroomland, ook wel het land van Kokanje genoemd. Het Luilekkerland van Onno en Charlotte Kleyn is er een van een bibliotheek vol oude kookboeken. Tijdens de presentatie op 11 okt. jl vertelden ze over hun vondsten tijdens hun research, versterkt met archiefbeelden die ook in het boek te bewonderen zijn.


Vader en dochter hebben maar liefst een jaar lang onderzoek gedaan naar ons kook- en eetgedrag van de afgelopen vier eeuwen. Desondanks hebben ze, vanwege de immense collectie Nederlandse kookboeken in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, lang niet alles in handen gehad. Toch is het hen gelukt een flinke tip van de sluier te lichten, en ons door dit venster naar vervlogen tijden te laten kijken. Hierbij komt niet alleen de rijkdom van ons land en onze keuken in beeld, maar zeker ook de woelige perioden van schaarste (door bijv. oorlog), waarin bijzonder inventief met culinaire surrogaten werkt gewerkt.  


Onno Kleyn is al dertig jaar culinair schrijver en wijn-journalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo'n veertig boeken. In 2016 verscheen van zijn hand het meer dan duizend pagina's tellende standaardwerk De grote Kleyn, culinair compendium



Charlotte Kleyn studeerde geschiedenis en Frans en rondde in 2017 in Brussel de master Food History af. Sindsdien werkt ze als culinair journalist en historica. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Archeologie Magazine



Deze bijzonder sympathieke en deskundige auteurs kozen voor een thematische aanpak in Luilekkerland, want, zeiden ze: "de oudste kookboeken bevatten weinig tot geen illustraties en/of zwart-wit foto's, waardoor bij een chronologische indeling het eerste deel van hun boek wel erg saai zou worden."

De thema's in het boek:






Charlotte en haar vader benoemen het lezen in Luilekkerland als 'een magical mystery tour' door de keukens van weleer, startend in de 16e eeuw en uitrollend naar het eind van de 20e eeuw. Zie dit boek dus niet als een compleet handboek, maar eerder als een fijn snuffelboek waarin je per onderwerp kunt neuzen en de sfeer van weleer kunt opsnuiven. Meander via het oudste vermelde boek uit 1593 'Eenen seer schoonen ende excellenten Coc-boec', met recepten voor o.a. Saffraansaus en Kip met sinaasappel, tot aan het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw. De lezer kan zich naast alle verhalen, feitjes en weetjes verlustigen aan de nostalgische foto's en illustraties.





De recepten, doorgaans voor 4 personen, staan, waar noodzakelijk (denk aan het lastig te lezen en uit te spreken oud Nederlands), naast hun originele tekst gelukkig ook in hedendaagse/moderne vertaling. Ik krijg spontaan zin in een gezellige thema-avond oud-Hollands koken en dineren! 

Boter, kaas en ... Nederland als zuivelland. Dit bleef natuurlijk ook niet ongemerkt in het buitenland. In het andere beroemde kaasland, Frankrijk welteverstaan, gebruikten zuivelreclamemakers de volgende slagzin: 'LES PAYS-BAS, L'AUTRE PAYS DU FROMAGE' - NEDERLAND HET ANDERE KAASLAND'. Neerlands bekendste grootgrutter bracht rond 1985 zelfs een boekje over Nederlandse kaas uit: 'jong en oud van vroeg tot laat, 'n boekje van Albert Heijn'.


Impressie uit het boek
Ik kan nog veel meer vertellen over Luilekkerland, maar ... zoals Onno en Charlotte tijdens de presentatie al zeiden, er moet wat te lezen en ontdekken zijn voor de lezer. Ik wens jullie derhalve heel veel lees- en kijkplezier in Luilekkerland, geniet van de onderhoudende reis!

BOEKINFO
Luilekkerland, 400 jaar Koken in Nederland - Onno & Charlotte Kleyn
Uitgeverij AUP, een imprint van Amsterdam University Press
Genre Culinaire Historie
Uitgave Hardcover, met illustraties en foto's, 288 pagina's
ISBN 9789462987395 
Verschenen 11 oktober 2018
Prijs €24,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten