maandag 4 september 2017

RECENSIE DE DAGBOEKEN VAN CASSANDRA MORTMAIN - DODIE SMITH / UITGEVERIJ KARMIJN


Deze recensie is geschreven door Joëlle de Lange (bijna 15 jaar) “Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit.” 
Dit is de memorabele openingszin van I Capture the Castle, een echte Engelse klassieker, geschreven door Dodie Smith. Deze auteur is tevens bekend door haar beroemde kinderboek 101 Dalmatiërs.


Uitgeverij Karmijn, gespecialiseerd in historische en een beetje ´vintage´ literaire fictie en non-fictie, voor zowel volwassenen als jeugd, heeft dit voorjaar een nieuwe Nederlandse vertaling van I Capture the Castle uitgebracht, onder de titel De dagboeken van Cassandra Mortmain

In dit verhaal draait het om de 17-jarige Cassandra Mortmain, die in een kasteel in Engeland woont, samen met haar beeldschone zus Rose, haar stiefmoeder Topaz, haar broer en haar vader, die ooit een geweldig boek schreef en nu geen letter meer op papier krijgt. Op een dag krijgt de familie Mortmain nieuwe buren naast zich wonen. De Cottons, steenrijke mensen helemaal uit Amerika. Moet Rose niet gekoppeld worden aan hun oudste zoon, zodat hun beginnende geldproblemen verleden tijd zullen zijn? Algauw begint Cassandra ook iets van vlinders in haar buik te voelen, waarover ze allemaal in haar dagboeken schrijft. 

Ik had een hoop goede verhalen gehoord over Dodie Smith en omdat ik gek ben op historische liefdesverhalen, kon ik niet wachten om te beginnen met lezen en wegdromen over kastelen en knappe jonkheren. En gelukkig werd ik niet teleurgesteld!

De verhaallijn is niet cliché en zeker niet voorspelbaar. De schrijfstijl kan wel ietsjes ingewikkeld zijn voor beginnende YA-lezers zullen, maar wees gerust, hier moet je gewoon even doorheen en dan wordt het genieten van het boek. Dodie Smith heeft de personages erg goed omschreven en neergezet. Een perfect voorbeeld is het verrassende personage Topaz. Ze is niet de “stereotype” stiefmoeder, die de goeiige vader van het hoofdpersonage heeft afgepakt en alleen maar zit te dwarsbomen. Ik verklap verder niks, het is het leukst om het allemaal zelf te lezen en te ervaren. 

Ik kan wel zeggen dat ik de Dagboeken van Cassandra Mortmain echt een van de beste historische verhalen vind die ik ooit heb gelezen, en daardoor wat mij betreft beslist een “must-have” voor je boekenkast. Daarnaast is het ook gewoon een heerlijk boek om lekker ontspannen , bijv. in de tuin, te lezen. Geniet van deze dikke aanrader!

AUTEURSINFO
Dorothy Gladys (Dodie) Smith (Whitefield (Greater Manchester), 3 mei 1896 - Uttlesford, 24 november 1990) was een Engelse romans- en toneelschrijfster. Haar bekendste werken zijn I Capture the Castle, maar vooral 101 Dalmatians, dat een klassiek jeugdboek werd en meermaals verfilmd. Ze schreef nog een aantal romans, zowel voor een volwassen als voor jeugdig publiek. Naar het einde van haar leven publiceerde ze vier delen met haar memoires. Een vijfde deel bleef onvoltooid.

BOEKINFO
De dagboeken van Cassandra Mortmain - Dodie Smith
oorspronkelijke Engelse titel I capture the castle 
Nederlandse vertaling Hannie Tijman
Genre Young Adult, leeftijd 15+
Uitgave Paperback, 368 pagina's 
Verschenen april 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten