donderdag 28 september 2017

RECENSIE DE MAN DIE ZIJN SCHADUW ZOCHT - DAVID LAGERCRANTZ / UITGEVERIJ SIGNATUUR - AW BRUNA


Het is alweer twee jaar geleden dat David Lagercrantz zijn vervolg op de succesvolle Millenniumtrilogie van wijlen Stieg Larsson uitbracht. Wat ons niet zal doden verraste me heel aangenaam door de wijze waarop hij voortborduurde op de serie en de bekende personages stevig overeind hield. Ik heb inmiddels mogen genieten van het gloednieuwe vijfde deel in deze reeks, De man die zijn schaduw zocht.

In dit kersverse deel start de proloog met Holger Palmgren, de vertrouwenspersoon van hoofdpersonage Lisbeth Salander. Hij durft haar eindelijk te vragen naar het belang van haar drakentatoeage. Dit voornaamste kenmerk van Lisbeth Salander, de draak, is een groot deel van haar kracht. Lagercrantz heeft dit verhaal hierop gebaseerd. In zijn onderzoek naar dit onderwerp kreeg hij, bij zijn inmiddels zoveelste bezoek aan de beeldengroep in de Grote Kerk in Stockholm, een opzienbarend inzicht. Dit maakt Lisbeth Salander, in relatie tot haar miserabele jeugd, volgens hem de meest iconische heldin van de moderne tijd.
"Lisbeth had hem niet alleen de grootste primeur van de afgelopen tien jaar gegeven maar er ook voor gezorgd dat Millennium zijn positie in de publieke opinie weer terug had gekregen. Ze had het leven van een kind gered en een ingewikkeld internationaal crimineel netwerk was ontmaskerd ... Terwijl Mikael de eer kreeg en beroemd werd, zat de echte held in de bak."
Tijdens haar gevangenisstraf van twee maanden is ze getuige van vreemde zaken tussen bewakers en gedetineerden. Bendeleidster Benito lijkt carte blanche te hebben om Faria, een jonge moslimvrouw uit Bangladesh, te terroriseren. Dit doet een beroep op Lisbeth's rechtvaardigheidsgevoel en noopt haar tot actie. Daarnaast ontdekt ze het bestaan van oude documenten die haar wijzen op Leo Mannheimer. Deze nog onbekende voor haar blijkt tot haar verbazing een connectie  met haar te hebben. De vraag is hoe dit in elkaar zit. Hiervoor heeft ze de hulp van Mikael Blomkvist nodig, de beroemde journalist bij het tijdschrift Millennium die bij haar in het krijt staat. Ze stuiten op weerzinwekkende experimenten met tweelingen, die alle ethiek te boven gaan. 

De man die zijn schaduw zocht is een geweldige verstrengeling van diverse spannende gebeurtenissen voor uren leesplezier. Lagercrantz is er wederom in geslaagd een vervolg met flink wat verrassende wendingen en spannende scenes te produceren, met de bekende harde kern en nieuwe intrigerende personages. 
Hier staat mijn recensie van Wat ons niet zal doden, het vorige deel uit de Milenniumserie.

BOEKINFO
De man die zijn schaduw zocht - David Lagercrantz
Uitgeverij Signatuur - AW Bruna
Genre Spannende roman, onderdeel van de Millenniumserie
Uitgave Paperback, 352 pagina's
Verschenen September 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten