woensdag 4 mei 2016

RECENSIE / KOOKSESSIE: DE ZILVEREN LEPEL QUICK AND EASY /UNIEBOEK | HET SPECTRUM
Van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum ontving ik een exemplaar van het prachtige kookboek De zilveren lepel, met als originele titel 'The Silverspoon Quick and Easy Italian Recipes'. Het is in het Nederlands vertaald door Jacques Meerman.
Dit boek biedt de smaken van Italië in klassieke, bewerkte gerechten uit De zilveren lepel, een Italiaans boek dat in 1950 voor het eerst verscheen en sinds 2012 ook in het Nederlands verkrijgbaar is. De vorige zilveren lepel is een verzameling van 2000 gezins- en restaurantrecepten uit heel Italië. Deze nieuwe uitgave bevat 100 snelle recepten die met een goede voorbereiding in minder dan 30 minuten klaar zijn. Italianen beheersen de levenskunst als geen ander en omringen zich liever dan wie ook met goed voedsel en aangenaam gezelschap.Voor de recensie van dit boek heb ik met mijn lieve vriendin Marije (met wie ik al vaker samen heb gekookt) een aantal gerechten bereid. We kregen fijne assistentie van haar dochters Bente en Lieke, die een deel van de voorbereidingen op zich namen. Op de foto is Bente het flinke stuk verse ham aan het snijden voor de frittata en Lieke is de champignons aan het snijden. 
We hebben alle gerechten tegelijk bereid, zodat we daarna gezellig, met beide gezinnen (7 personen in totaal) aan een volle tafel konden genieten van alle gerechten en lekkere koude witte wijn.


We begonnen met bruschetta met een zelfbedachte paddenstoelenmix, gebakken in olijfolie, knoflook, balsamico en een scheutje port, met  een topping van verkruimelde fêta.De flinke pan 'Spaghetti met knoflook en chilipeper' (bestrooid met bladpeterselie), nog tijdens het bereidingsproces. Blz.67De 'Frittata met ham en salie'. Blz.100. We hebben de salie vervangen door verse bieslook, staat ook als optie in het recept.De 'Garnalen met amandelen en broodkruim'. Blz.124. We hebben de amandelen en broodkruim weggelaten voor de kids, verder wel volgens het recept gewerkt. De salade 'Caprese met buffelmozzarella'. Blz.12, hier met wat extra verse groene pesto besprenkeld.
De 'Italiaanse saucijsjes met tien kruiden', nog sissend in de pan. Blz.148 Ik heb de hoeveelheid van het recept verdubbeld, vanwege het aantal (grote) eters.De heerlijke "Nieuwe aardappels met rozemarijn' die ik ipv in de pan lekker makkelijk in de oven heb gebakken. Blz.174.

Voor de extra vitamientjes hadden we een flinke schaal gestoomde broccoli erbij, dat prima smaakte als bijgerecht.


Deze compacte uitgave van De zilveren lepel is een vereenvoudiging van de lijvige voorganger en bevat smakelijke, makkelijk te bereiden gerechten die geen culinaire hoogstandjes zijn, maar zeker niet minder smakelijk. Door de formule van 30 minuten gerechten zijn ze prima geschikt om vooral doordeweeks, na een drukke werkdag of andere drukke bezigheden alsnog een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te toveren. Ik zal er zeker nog vaker gebruik van maken om een puur Italiaans gerecht binnen no-time op tafel te toveren. 
Kook ze en geniet ervan.
Buon Appetito!

Ik heb 1 kanttekening:
Op de laatste bladzijde staan opmerkingen met uitleg bij de recepten. Ik had dit liever aan het begin van het boek gezien, je moet het maar net doorhebben dat het helemaal achterin staat. Maar tja, een kniesoor die er moeilijk over doet.


DE ZILVEREN LEPEL
In het Nederlands vertaald door Jacques Meerman
Uitgever Unieboek | Het Spectrum
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's
Genre Kookboek

3 opmerkingen:

 1. Inmiddels is er al een hele serie van Zilveren Lepel kookboeken. Altijd weer leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad zo. Ik vind deze 30minuten recepten wel erg leuk, lekker en makkelijk :-). Doet me aan Jamie Oliver denken!

   Verwijderen
 2. Wat goed zeg deze sessie, en wat leuk.

  BeantwoordenVerwijderen