dinsdag 17 mei 2016

RECENSIE ALECTO - XENIA KASPER / UITGEGEVEN IN EIGEN BEHEER

Alecto, met als ondertitel 'Vergelding is slechts een kwestie van tijd' is de nieuwste literaire thriller van Xenia Kasper, waarin de reeds bekende hoofdpersonages uit de vorige thrillers weer een rol hebben. Desondanks is dit boek prima afzonderlijk van de voorgaande te lezen, aangezien er terugblikken zijn die de juiste verhoudingen weergeven. Maja, bekend misdaadverslaggeefster bij een televisieprogramma en haar leuke zoon Bono komen voor hete vuren te staan wanneer Bono wordt ontvoerd. Daarnaast roept rechercheur Bert Hazenkamp Maja's hulp in bij het onderzoek naar de moord op Robin Dreef, een bekende Nederlandse zanger. Maja krijgt het vermoeden dat er een verband zou kunnen zijn tussen beide zaken. Haar ex-man Jan, advocaat, is niet blij met Maja's bemoeienis in deze zaken, die hij veel te gevaarlijk vindt. Maja, die zich door niets en niemand laat tegenhouden, duikt vol verve in het onderzoek, waarbij Robin's weduwe ook in beeld komt. Robin blijkt een onsympathieke man te zijn geweest, meerdere mensen hebben een motief om hem te vermoorden. Aan Maja en Bert de ingewikkelde taak dit op te helderen.

Maja is na haar scheiding met Jan nog zes jaar gelukkig geweest met haar tweede man Brad, die helaas is omgekomen bij een geweldsmisdrijf. De weer vrijgezelle Maja komt geen mannelijke aandacht tekort, tussen haar en de getrouwde Bert is een bepaalde aantrekkingskracht die ze probeert te negeren. Dit zorgt voor een spanningsveld tussen hen, die voor Bono voer voor plagerij is, maar tegelijk Maja's samenwerking met Bert niet makkelijk maakt.

Xenia Kasper heeft Maja en Bono weer mooi laten samenwerken in Alecto. Hun moeder-zoon relatie is wederom heerlijk beschreven, met ontroering en de nodige humor. De onderlinge verhoudingen tussen de personages zijn ook goed verweven en komen, ondanks wat voorspelbaarheid, goed samen. Naar mijn smaak had het verhaal wat compacter gemogen, er is opvallend veel proza gebruikt waardoor de vaak gevreesde herhaling van woorden en zinnen de kop op steken. Dit maakt dat ik het verhaal minder vaart vond hebben dan de voorgaande thrillers van Xenia Kasper. Alecto is in eigen beheer uitgegeven en ik vraag me af of daardoor de redactie hiervoor toch anders is verlopen. 'Schrijven is schrappen' blijft toch een belangrijke regel om in acht te nemen.

Dit terzijde moet ik zeggen dat Alecto over de linie een prettig verhaal is om te lezen en, evenals de voorgaande thrillers met Maja in de hoofdrol, voor de doorgewinterde thrillerlezer meer als een misdaad/detective leest dan een nagelbijtende thriller. Niettemin is het een prima verhaal om bij uitstek lekker in de vakantie te lezen, niet al te ingewikkeld, met fijne personages en karakterontwikkelingen. Ik hoop - bij een vervolg -  de relatie tussen Maja en Bert meer uitgewerkt te zien worden, in uiteraard een spannende setting van dood en verderf.
Alecto - Xenia Kasper
Uitgegeven in eigen beheer
www.xeniakasper.nl #Alecto
Uitgave Paperback, 415 pagina's
Voorjaar 2016


1 opmerking: