woensdag 18 mei 2016

RECENSIE UIT LIEFDE VOOR VIETNAM - TRUONG THI QUYÊN/ AERIAL MEDIA COMPANY / PURPLE PUMPKIN

Uit liefde voor Vietnam heeft als ondertitel Een smaakroute door Vietnam en dat is het zeer zeker. Het voelt alsof ik door Vietnam heb gereisd tijdens het lezen en bekijken van dit strak vormgegeven kookboek met zwart-wit familiefoto's en kleurenfoto's van de omgeving en gerechten. 
De kaft is van dik karton dat letterlijk strak is afgesneden, dit geeft het boek een heel stoere uitstraling. Het is in een mooi klein formaat en laat zich goed openleggen op tafel of aanrecht. Tot zover de bespreking over de fysieke kant.

'Quyên, Gwen voor de niet-Vietnamezen, is eigenares en bezielster van het gerenommeerde restaurant Little Asia in Brussel. Geboren en getogen Vietnamese, op haar veertiende naar België gekomen en geen groter voorbeeld van gedrevenheid en passie voor haar vaderland en haar keuken.'

Quyên heeft geen gemakkelijke jeugd gehad in Vietnam. In dit boek vol levensverhalen en levenswijsheden  vertelt ze erover. Toen ze negen jaar was vertrok haar vader, die visser was, zonder enige mededeling als bootvluchteling en kwam via via in België terecht. Vanaf toen moest ze het met haar moeder zien te redden om hen en de andere kinderen in leven te houden. Deze ervaring heeft haar leven getekend, zegt ze. Haar vindingrijkheid heeft hen vaak aan broodnodige maaltijden geholpen.


Dat de Vietnamese keuken eerlijk, puur en altijd vers, zonder ingewikkelde technieken en ingrediënten is, getuigen de heerlijke recepten in het boek, van stoofpotjes, soepen, loempia's tot de verleidelijke kleurrijke visgerechten.

Haar Belgische invloed komt tot uitdrukking in bijv. het gerecht Mechelse Koekoek met Gember.


Achter in het boek staan veel gebruikte specerijen, verse kruiden, groenten en fruit en maar liefst zes rijstproducten met foto's, tekst en uitleg afgebeeld. 

Dit boek is beslist een aanwinst voor de liefhebbers van de Aziatische keuken en in het bijzonder de authentieke Vietnamese keuken, en zeker ook voor liefhebbers/geïnteresseerden van Vietnam. 


Uit liefde voor Vietnam - Truong Thi Quyên
Uitgeverij Aerial Media Company / Purple Pumpkin
Uitgave Hardcover met zowel kleuren- als zwart-wit foto's, 191 pagina's
2016


1 opmerking:

  1. Mooie recensie, ik dacht even aan de serie, maar de auteur is anders.

    BeantwoordenVerwijderen