woensdag 22 oktober 2014

Recensie Wat ik zeker weet - Oprah Winfrey
"Down to earth" inspiratiebron voor
een zinvol bestaan!

Het mooie inspiratieboek van Oprah Winfrey - Wat ik zeker weet, is deze week uitgebracht in het Nederlands door Lev. Boeken. Dit is het non-fictiefonds van uitgeverij AW Bruna dat boeken uitgeeft die mensen informeren, inspireren en motiveren. Dit boek heeft de veelzeggende ondertitel 'Wijsheid en inzicht voor iedere dag'. Hier valt mijns inziens niets aan toe te voegen!

Het eerste dat opvalt bij dit boek is de luxe ingebonden uitvoering. Het is in een handig handzaam formaat dat licht en comfortabel in de hand ligt en is daardoor makkelijk mee te nemen.

Ik heb jarenlang de talkshow van Oprah gevolgd. Er passeerden heel wat interessante - bekende en onbekende - personen de revue met tal van uiteenlopende onderwerpen en ik heb er veel wijsheden opgedaan. Mijn interesse in spiritualiteit en levenswijsheid werd daardoor extra gevoed. De nuchtere benadering van levensbeschouwelijke zaken sprak me destijds al bijzonder aan en ik ervaar nu wederom herkenning in haar verhaal. De titel van haar boek is gelijknamig aan die van de maandelijkse column Wat ik zeker weet in haar magazine O.
Oprah zegt in de inleiding van haar boek: Welkom in mijn privéboek van openbaringen!

Ze ziet in haar leven steeds meer wat werkelijk de essentie ervan is en laat zich zeker niet verblinden door haar rijkdom. Bewonderenswaardig!
Ik leef in een toestand van enthousiaste tevredenheid, die wordt gevoed door mijn passie voor alles waar ik me voor inzet: mijn werk, mijn collega's, mijn huis, mijn dankbaarheid dat ik in vrijheid en vrede kan ademen.

Ze schuwt niet haar eigen misstappen en fouten te benoemen. Deze heeft ze door schade en schande kunnen omturnen in positief gedrag en een sterk gevoel van eigenwaarde. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van haar verhaal. Ze haalt diverse gebeurtenissen, metaforen en mooie ervaringen aan, die ze tijdens haar inmiddels zestigjarige leven op onze prachtige planeet heeft opgedaan.
Spiritualiteit is niet hetzelfde als religie. Je kunt spiritueel zijn zonder religieuze context. Het tegenovergestelde is ook waar: je kunt heel religieus zijn zonder enige spirituele dimensie, dan zijn het alleen maar dogma's.

Ik heb er zelf veel in herkend en derhalve spreekt dit boek mij persoonlijk enorm aan. Ook voor de niet spiritueel onderlegde lezer is dit boek een aanrader! De levenswijsheden die erin staan zijn universeel en kunnen voor iedereen, wel of niet spiritueel, als handleiding dienen om het leven richting en houvast te geven. Oprah's levenslust en zelfbewustzijn spatten van de bladzijden af, ik heb het boek in één adem uitgelezen. Doordat ze ook boeken aanhaalt van andere schrijvers in haar verhaal die haar geïnspireerd hebben, heb ik weer een aantal mooie titels kunnen noteren om mijn spirituele kennis te vergroten!

Dit boek heb ik mogen lezen voor Lev. Uitgevers / A.W. Bruna, waarvoor dank!
Boekinfo
Uitgever                   : A.W. Bruna Lev.
Uitgave                    : ingebonden, 239 pagina's
                                  Oktober 2014
ISBN                        : 978 94 005 0522 3
Oorspronkelijke titel: What I know for sure.
In het Nederlands vertaald door Bonella van Beusekom
3 opmerkingen: