donderdag 23 oktober 2014

RECENSIE NEMESIS - XENIA KASPER
Verontrustende gebeurtenissen met een explosie aan beklemming!

Na een heftige privé gebeurtenis zijn Maja en haar volwassen zoon Bono drie maanden samen down-under op vakantie geweest. Maja is misdaadverslaggeefster met een eigen televisieprogramma. Net terug in Amsterdam komt ze erachter dat haar voicemail vol zit met berichten van haar beste vriendin Tina. Deze verteld angstig en overstuur dat ze Maja's hulp nodig heeft in de zoektocht naar Alexia, het dochtertje van Tina's zus Babette.

Alexia, 9 jaar oud, is na een bezoek aan een vriendinnetje in haar woonplaats Blaricum niet meer thuis aangekomen. Amber Alert heeft niets opgeleverd en Tina, die werkzaam is als officier van Justitie, wordt vanwege eventuele belangenverstrengeling door haar baas ervan weerhouden zich met deze zaak bezig te houden. De ouders van de spoorloos verdwenen Alexia worden verscheurd en verteerd door wanhoop en angst.

Maja ontdekt dat er reeds eerder twee jonge meisjes zijn verdwenen in deze regio en nooit zijn gevonden. In teamverband met de politie, met hoofdinspecteurs Bert Hazenkamp en Monique Winter uit Amsterdam, stort Maja zich verbeten op de zaak. Haar sympathieke zoon Bono draagt op zijn manier ook zijn steentje bij aan het onderzoek. Dan blijkt er opeens nog een meisje spoorloos. Wat is er gaande in het chique en doorgaans veilige Gooi en zal het team erin slagen de verdwenen meisjes, die allemaal iets met elkaar gemeen lijken te hebben, op tijd te vinden?

Dit verhaal associeert met het bekende tv-programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die onopgeloste zaken (cold cases) onder de aandacht brengt bij het publiek. Zo ook in Nemesis, waar Maja van Tijl, via haar tv-programma Opgelost, de ouders van de verdwenen Alexia een oproep laat doen aan de kijkers. Ieder stukje informatie kan helpen om, hopelijk nog op tijd, een doorbraak in het onderzoek te krijgen.

Verontrustend dat in een chique woonomgeving vol succesvolle welgestelde bewoners die hun kapitale villa's ruimschoots rondom hebben voorzien van beveiligingscamera's, het toch nog kan gebeuren dat iemand spoorloos verdwijnt! Camera's hebben maar een stukje van Tina's terugrit op de fiets naar huis vastgelegd, maar daarna loopt het spoor dood. Naast dit intense onderzoek loopt er in dezelfde buurt in Blaricum nog een onderzoek naar een stalker. Hebben deze zaken met elkaar te maken of staan ze geheel los van elkaar?
Al met al veel reuring en onrust in het doorgaans rustige Gooi!

Nemesis leest door alle onderzoeken en opsporing meer als een soort detectiveverhaal dan een thriller. Pas in de staart van het verhaal komt het thrillergehalte goed aan bod met zelfs een regelrecht angstaanjagend horrorscenario. Het zorgt uiteindelijk voor een spanning die in eerste instantie door het diepgaande politie-/misdaadonderzoek iets trager dan verwacht op gang komt, maar niettemin razend vlot leest.

Dat Xenia Kasper gepokt en gemazeld is in het Gooi en in de televisiewereld is overduidelijk merkbaar in Nemesis. Ze schetst de sfeer heel levendig en geeft de lezer een inkijkje in de rijke wereld van de Gooise bewoners. Tegelijkertijd doet ze je de kwetsbaarheid van de mens relativeren en vervaagt het verschil tussen rijk en arm, want als ouders ga je door dezelfde regelrechte hel als je kind iets overkomt. Ik trok tijdens het lezen meerdere malen verkeerde conclusies, elke keer als ik dacht te weten wie de dader kon zijn, kwam er een wending die me weer op het verkeerde been zette. Ik vind dit een groot pluspunt in het verhaal en bewijst de schrijverskwaliteit van Xenia Kasper!


Ik heb dit boek mogen recenseren voor Uitgeverij Luitingh Sijthoff / L.S. Amsterdam, waarvoor dank!

Boekinfo
Genre: Literaire Thriller
Uitgever: Luitingh Sijthoff / L.S. Amsterdam
Uitgave Paperback, 351 pagina's
ISBN 978 90  218 0968 7 Augustus 2014

Let op: Er komt een winactie op mijn blog voor een exemplaar van Nemesis!!!
6 opmerkingen:

 1. Klinkt goed he. Bedankt voor de recensie. Ik ga hem zeker lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie recensie, ik heb al haar boeken en vind ze lekker lezen en ik heb deze inmiddels ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Charlotte en leuk dat je ook al een exemplaar hebt! Veel leesplezier! :-)

   Verwijderen
 3. Wat grappig om jouw recensie te lezen. Ik heb juist een erg afwijkende mening :-P
  Hoe meer meningen, hoe leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Tessa, smaken verschillen en juist leuk hoe we het allemaal anders ervaren ;-)

   Verwijderen