donderdag 2 oktober 2014

Recensie De Midlife Club - Karin Belt


 
The Midlife Club is een psychologisch geladen pageturner met een onverwacht thrillereffect.


Het boek start pakkend met de gedachten van iemand die vreest te sterven! Het is nog niet duidelijk wie dat is. Dit schept meteen de verwachting van een broeierige onheilsdreiging. Het verhaal is in twee delen opgesplitst, het eerste deel speelt zich af in Nederland, het tweede vanuit een vakantielocatie in Frankrijk.

Ik-personage Femke is totaal afgestompt in haar leven en met name in haar huwelijk. Haar zekerheden komen op losse schroeven te staan na de ontdekking van haar man's ontrouw. Dit zet hun relatie zodanig op scherp dat ze hem voor het blok zet om voor een 'doorstart' te verhuizen naar een nieuwbouwwijk. Desondanks kan Femke de affaire niet loslaten. Ze voelt zich steeds meer benauwd en beklemd  in haar leven, dat zo anders is gelopen dan ze had verwacht.

Om de ingeslopen sleur te doorbreken besluit ze op een uitnodiging voor een feestje bij haar nieuwe buren, Alies en Thijs, in te gaan. Daar maakt ze kennis met Loubna en Demi, vriendinnen van Alies. Iedereen schrikt van de gelijkenis tussen Femke en hun vriendin Hazel, die een belangrijk deel uitmaakte van hun Midlife Club. Met deze vriendinnenclub gingen de dames elk jaar op de motor een weekje naar Frankrijk. Rust, wijn en natuurlijk ook feest moest hen helpen bij te tanken om er thuis weer tegenaan te kunnen. 

Hazel is de enige met een soort nomadenleven en heeft al een tijd niets van zich laten horen. Hierop besluit de Midlife Club dat Femke haar plaats moet innemen tijdens de aankomende vakantie.  Femke, die zichzelf als 'parelkettingtrutterig' en dus bepaald niet ondernemend ziet, twijfelt hierover. Na aandringen van de dames besluit ze, ondanks waarschuwingen van haar zus Mein die er geen goed gevoel bij heeft, mee te gaan naar het vakantiehuis 'de Vigne' in de Franse bossen. Wat zal deze week hen brengen? Zal Femke erin slagen de verstikkende sleur te doorbreken en zich te hervinden? En zal de verloren gewaande Hazel nog iets van zich laten horen?

Dit is de debuutroman van Karin Belt. En wat voor een debuut! Ik heb het verhaal in één adem uitgelezen. Vanaf het eerste woord pakkend tot het einde van het boek. De thrillerachtige aspecten in deze roman maken het tot een ware pageturner, waardoor het onmogelijk wordt om het boek opzij te leggen. Reserveer dus gerust een paar heerlijke leesuurtjes hiervoor!

Belt heeft de personages en hun karakters levendig beschreven, ze worden sterk voelbaar. De grimmige sfeer die ontstaat wanneer de groep elkaar steeds beter leert kennen, en de onthulling van geheimen die alleen in 'de Vigne' thuishoren, maken van de Midlife Club een spannende roman met psychologische aspecten. Knap gedaan door deze debutante met haar verrassend vlotte schrijfstijl!

Het zal me niet verbazen als er lezers zijn die zich in de Midlife Club herkennen door gelijkenissen qua sleur door gezin, werk, huishouden etc. Het leven loopt toch vaak geheel anders dan verwacht. De teleurstelling die ontstaat wanneer illusies veranderen in desillusies is griezelig drukkend beschreven. Dit draagt bij tot de geloofwaardigheid van de karakters. Wat zeker ook niet onbeduidend is en het verhaal extra recht doet is de mooi gekozen cover en de titel. Ze lichten een perfecte tip van de sluier van wat er te verwachten is. En Karin Belt heeft wat mij betreft erg goed aan mijn verwachting voldaan!

Dit boek heb ik mogen lezen voor Ambo | Anthos uitgevers, waarvoor dank!
Uitgeverij: Ambo | Anthos
Genre: Roman
Paperback, 318 pagina's
2014
2 opmerkingen: