zondag 5 oktober 2014

AKO Literatuurprijs 2014 - Den Haag Leest Tiplijst


Leuk boekennieuws!

Ik mag, evenals vorig jaar, weer meedoen met Den Haag Leest Tiplijst, een initiatief vanuit de Centrale Bibliotheek Den Haag. Er zijn dit jaar zes leesclubs samengesteld met daarin elk 10 leden. Iedere club gaat één van de zes genomineerde boeken voor de AKO Literatuurprijs 2014 lezen. 


De Toplijst van de AKO Literatuurprijs 2014 zoals bekend gemaakt op vrijdag 26 september jl tijdens het tv-programma Nieuwsuur: 

- Wessel te Gussinklo - Zeer helder licht (Koppernik)
- Stefan Hertmans - Oorlog en terpentijn (De Bezige Bij)
- Guus Kuijer - De Bijbel voor ongelovigen (2) (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
- Tom Lanoye - Gelukkige slaven (Prometheus) 
- K. Schippers - Voor jou (Querido)
- Frank Westerman - Stikvallei (De Bezige Bij)Leesclub Gelukkige Slaven - Tom Lanoye
Samen met negen andere lezers, waaronder ook auteur en vriendin Ria Schopman, vorm ik één van de zes leesclubs, waarin we het boek Gelukkige Slaven van Tom Lanoye gaan lezen en beoordelen. Eind oktober komt onze voltallige club bijeen om ons voor te bereiden op de Battle of the Books die op zondag 2 november a.s. zal plaatsvinden in de Centrale Bibliotheek Den Haag. 

Onder leiding van de Haagse Lezersjury wordt dan gestreden om De Haagse Lezersprijs. Dit is nieuw dit jaar: één van de Toplijst-boeken zal bekroond worden met De Haagse Lezersprijs! Voor zover bekend zijn Bart Chabot en Elsbeth Etty van de partij.

De finale vindt plaats op donderdag 13 november a.s., dan zal worden bekendgemaakt welk boek de bekroning AKO Literatuurprijs 2014 krijgt. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De uitreiking vindt plaats tijdens een speciale Crossing Border-avond in Den Haag, waarbij de zes leesclubs te gast mogen zijn. De genomineerde auteurs zullen worden geïnterviewd door de bekende journalist Wim Brands. De uitreiking zal rechtstreeks worden uitgezonden in het tv-programma Nieuwsuur.

Er zijn dus leuke bijeenkomsten in het vooruitzicht, waar ik nu al enthousiast naar uitkijk. Maar voordat het zover is zal ik eerst maar eens beginnen met het lezen van mijn gratis gekregen exemplaar van Gelukkige Slaven, waarvoor dank aan de 'Haagse Bieb'!


8 opmerkingen: