woensdag 31 mei 2017

VERSLAG PERSLUNCH GINEVRA - SIMONE VAN DER VLUGT / AMBO ANTHOS UITGEVERSLieve lezers, 

Zoals ik gisteren reeds op mijn facebookpagina aankondigde ging ik naar de perslunch ter ere van Ginevra, de nieuwste historische roman van Simone van der Vlugt. Om dit heuglijke feit te vieren en onder de aandacht te brengen had uitgeverij Ambo Anthos i.s.m. Simone deze perslunch georganiseerd bij het Italiaanse restaurant MAPPA in Amsterdam.Ginevra speelt zich af in het oude Florence (Fiorenza) en deze locatie leende zich hier bij uitstek voor. De sfeer, de muziek, het heerlijke eten, de sprankelende wijn en het verhaal over Ginevra kwamen hier vloeiend samen.De bijeenkomst bestond naast eregast Simone van der Vlugt, en haar man Wim, uit een selecte groep genodigden, waaronder journalisten Gijs Korevaar, Heleen Spanjaard, Liddie Austin, bloggers Judith van Pel, Jacobine van den Hoek en ik, Silvie vd Zee namens de online-boekenreus Bol, Anouk Abels namens de Boekenkrant, Kanta van Zonneveld van Ambo Anthos en hoofdredacteur/directrice Tanja Hendriks, plus nauw betrokkenen bij het boek in de persoon van vormgeefster Janine Jansen, redacteur Liesbeth Vries en Cécile van Son, die de puntjes op de i heeft gezet.


Liesbeth hield een inleidend gesprekje en stelde iedereen kort voor, waarbij ze heel leuk bij ons allen de kern van onze bezigheden wist te benoemen. Daarna was het de beurt aan Simone, stralend in haar mooie rode jurk.

Ze vertelde dat mensen haar vaak vragen hoe ze toch steeds een boek per jaar kan schrijven. Haar antwoord hierop is dat ze niet één, maar zelfs twee per jaar uitbrengt! Vorig jaar bracht ze haar historische roman Nachtblauw en de thriller Toen het donker werd uit. Nu dus Ginevra en binnenkort haar nieuwste thriller (en tevens haar eerste bij uitgeverij Prometheus). Simone heeft al een flinke staat van dienst als auteur. Naast haar jeugdboeken heeft ze ook een flink tal volwassen boeken in haar oeuvre.


Het is een leuk verhaal hoe ze aan Ginevra komt. Het blijkt om een verborgen schat (manuscript) te gaan, die ze jaren geleden schreef, en er vorig jaar weer op stuitte. Toentertijd vond ze het te weinig stof hebben om als boek uit te geven, het zou volgens haar wel een erg dun boekje worden. Derhalve besloot ze het toch maar 'even' te bewerken ten einde uit te kunnen brengen. Dit 'even' was pittiger dan ze aanvankelijk aannam, er kwam flink historisch onderzoek aan te pas. Ginevra is gebaseerd op een oude Italiaanse legende á la Romeo en Julia, maar met een ander eind. Ze stuitte op dit verhaal in een oud boek over Middeleeuwse geschiedenis. Het is nog steeds geen dik boek geworden, maar door de fraaie omslag en chique hardcover in een mooie luxe uitvoering uitgebracht, waarin ze tevens een kaart heeft opgenomen van het huidige Piazza della Repubblica.Gezeten aan twee lange tafels, waarbij Simone halverwege van plek wisselde met Cécile, was er ruim de gelegenheid om met haar te praten, onderwijl genietend van de zalige ravioli, frisse salades en heerlijke broodjes. Dit alles wegspoelend met koele prosecco, die de tongen en de sfeer gezellig losser maakte. Het dessert was een kleurige samenstelling tongstrelende lekkernijen, begeleid met cappuccino. Dit alles, samen met onze innig gedeelde liefde voor la bella Italia, deed aanvoelen alsof we daar op vakantie waren, de frisse wind en miezerige regen buiten leek voor een paar uur heel ver weg.

Simone is niet alleen een zeer getalenteerd schrijfster, maar ook een bijzonder geanimeerde gesprekspartner die gerust een flinke tip van de sluier voor ons lichtte. Ze vertelde o.a. over het op het nippertje ontdekken van gegevens die niet voldeden aan het tijdsbeeld van het verhaal, zoals de koepel op de Duomo in Florence. Deze kwam pas in de 15e eeuw, een eeuw later dan waarin Ginevra zich afspeelt. Dit hield een complete aanpassing van zowel cover als de kaart in het boek in. Haar research ging dus door tot het laatste moment. In De Telegraaf stond net op deze dag heel toepasselijk een paginagroot artikel over Simone.Met deze gegevens in mijn achterhoofd kijk ik, ondanks de geringe omvang, met respect en enig ontzag naar deze novelle. Er komt zoveel bij kijken voordat het daadwerkelijk bij de lezer, en de kritische recensent, in handen ligt. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en las het boek in een adem uit. Ik wens jullie ook heel veel leesplezier met Ginevra. Extra leuk voor jullie, lieve lezers, ik mag ook een gesigneerd exemplaar onder jullie verloten. Houd het in de gaten.Dank aan Simone van der Vlugt, Ambo Anthos uitgevers en last but not least de warme gastvrijheid van het spontane personeel bij restaurant MAPPA.
Nes 59 is een zeer aanbevelenswaardig adresje!

Lieve groet.
Shyama

4 opmerkingen: