donderdag 25 mei 2017

CULIREVIEW PINDAKAAS KOOKBOEK - SASKIA LELIEVELD & MARJJE SIETSMA / UITGEVERIJ LOOPVIS


Een inkoppertje bij Pindakaas: "wie is er niet groot mee geworden?" Het eerste dat opvalt in dit compacte Pindakaaskookboek zijn de prachtige kleurenfoto's, gemaakt door Saskia Lelieveld. Daarnaast is de vormgeving, verzorgd door Jelle Post, ook echt een eye-catcher. De recepten zijn op losse vellen duurzaam papier in een kleiner formaat tussen de foto's gevoegd. De tekst is verzorgd door Marije Sietsma. Deze samenwerking heeft een origineel concept opgeleverd dat ik nog niet eerder tegenkwam in kookboeken.

pompoenplukbrood
De recepten lopen uiteen van de beroemde Elvistosti (Elvis Presley was verslaafd aan tosti met pindakaas en banaan, en dat was hem goed aan te zien), oogstrelend pompoenplukbrood tot aan lekkere taarten met pindakaas (ook no-baked, lekker makkelijk).
Met dit boek kun je op elk moment van de dag iets lekkers met pindakaas maken, te beginnen met het eigenhandig maken van de pindakaas. Verder lopen de recepten uiteen van zoet naar hartig en zijn er ook smakelijke combi's van zoet èn hartig.Leuk om te lezen zijn de pindakaasfeiten en de fijne pindakazigheden. Wist je bijv. al dat pindakaas een eigen dag heeft waarop dit product wereldwijd wordt gevierd? Op 24 januari is het PeanutButter-day ... extra leuk om dan iets lekkers uit dit boek te maken om deze dag te vieren. Er staat nog veel meer leuks en interessants genoemd, maar dat moet je fijn zelf ontdekken en lezen.


Nu de zomer aanbreekt en koele drankjes en lekkere ijsjes zeer gewild zijn, komen niet alleen de lekkere, maar beslist ook makkelijke recepten voor ijsjes en verkoelende drankjes goed van pas. IJskoffie met een hint van pindakaas, bananensmoothie, chocolade-pindamilkshake of de Peanutbutter jelly shake, hmmmm...

Geniet ervan, er rest mij alleen nog een belangrijke waarschuwing:
De auteurs vermelden dat je niet verslaafd aan pindakaas hoeft te zijn om met dit boek aan de slag te gaan, maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat die verslaving alsnog ontstaat. ;-))

AUTEURSINFO
Saskia en Marije in pindakaas getekend
Saskia Lelieveld is gek op Mexicaanse gerechten. En op eten in het algemeen. Om zelf te maken, om te fotograferen en om na afloop (of tijdens de shoot) van te eten, natuurlijk. Saskia heeft al een indrukwekkende hoeveelheid kookboektitels op haar naam staan. Voor Loopvis fotografeerde ze onder andere Puntneuzen & Kersenpitten, Goed zoet en Toen was koken heel gewoon.

Marije Sietsma schreef eerder Maak van de noot een deugd en Het grote stamppotboek. Naast freelance journalist en tekstschrijver is ze ook uitgever bij haar eenmansuitgeverij Loopvis. Ze houdt er van om heel gewone dingen net even anders te bekijken dan je gewend bent. En zo stond op een ochtend ineens die heel gewone pot pindakaas voor haar neus...

BOEKINFO
Pindakaas - Saskia Lelieveld & Marije Sietsma
Uitgeverij Loopvis
Genre Kookboek
Uitgave Hardcover, duurzaam gedrukt op Tatami Edizione door drukkerij Tienkamp in Groningen
Verschenen April 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten