woensdag 17 mei 2017

PRESENTATIE & REVIEW ZEELUST, VAN TEXEL TOT ZEELAND 'CULINAIRE KUSTGIDS' - JONAH FREUD & CIJN PRINS / FONTAINE UITGEVERSLieve lezers,

Met het mooie weer in het verschiet breekt ook weer de tijd aan om extra te gaan genieten van onze mooie kust. Daar hebben Jonah Freud en haar dochter Cijn Prins goed op ingespeeld. Ze hebben in een paar weken tijd diverse locaties en adressen bezocht voor de totstandkoming van hun culinaire kustgids ZEELUST, die de lezer meeneemt langs de kust van Texel tot aan Zeeland.  

Op uitnodiging van Fontaine uitgevers maakte ik, samen met een groep genodigden, op maandag 1 mei jl. (om 07.45 !!) een rondleiding bij de visafslag in IJmijden, ter viering van deze nieuwe culinaire kustgids.


De geur van vis, onmiskenbaar overweldigend, sloeg me tegemoet op deze vroege ochtend, ik kneep spontaan mijn neusje dicht. Ik heb bewondering voor de mensen die daar dag in dag uit in de tochtige hallen bezig zijn, om te zorgen dat wij van een lekker visje kunnen genieten. Een medewerker van de visafslag gaf ons uitgebreid uitleg over het reilen en zeilen.Na de rondleiding genoten we allen van een heerlijk uitgebreid ontbijt met lekkere koffie/thee en verse sapjes in de Base Cooking Store van televisiekok René Pluijm. Het ontbijt werd verzorgd door Boulangerie Oscar (de zaak naast Base Cooking) en Fromagerie L'Amuse van Betty en Martin Koster. De adressen staan vermeld in de gids. René Pluijm bakte buiten kakelverse eitjes op de OFYR, een veelzijdig geval dat tevens als houtkachel fungeert, heerlijk. Dit wil ik ook wel in mijn tuin hebben ;-)
Jonah Freud en haar dochter Cijn Prins moeten wel een flinke, maar beslist ook bijzonder gezellige taak hebben gehad aan het samenstellen van dit boekje. Door het handzame formaat ideaal om mee te nemen tijdens je reis langs de kust.De kleurrijke foto's in de gids zijn gemaakt door Coco Duivenvoorde. Verder staan er ook aanvullende wetenswaardigheden in, zoals o.a. een leuk stuk over het verleden en heden van de vissershaven van IJmuiden, de vlaggetjesdag in Scheveningen en meer.

Als Haagse ken ik Scheveningen op mijn duimpje en herken alle genoemde adressen, waarbij het me meteen opvalt dat er een aantal leuke is ontsnapt aan de aandacht tijdens de selectie, zoals bijv. het bekende Lemongrass, waar je, naast eten, ook kunt genieten van hun uitgebreide wijnkaart. Daarentegen zie ik dat er aandacht is besteed aan de Harbour Club, die inmiddels permanent is gesloten. 

Hiermee geef ik meteen de valkuil aan die inherent is aan een adressengids, doordat het onderhevig is aan actuele wijzigingen. Tegen de tijd dat zo'n gids uitkomt kan er al weer wat gewijzigd zijn, dus niks ten nadele hierover aan het adres van de uitgever en/of auteurs! Er komt overigens wel een nieuw restaurant in het pand aan de dr. Lelykade. Hierover is berichtgeving op internet te vinden, die ik hier ter info plaats.

"24-03-2017  Vishandelaar Allie Simonis opent in juni in de haven van Scheveningen restaurant Encore. Die naam is bewust gekozen, omdat hij in de voormalige The Harbour Club 'nog een keer' doet waar hij ooit op dezelfde plek al eens aan begon. Dat schrijft het AD."
Dat Simonis een begrip is in Scheveningen blijkt uit de reeds bestaande vestigingen die wel zijn opgenomen in de selectie van Jonah en Cijn.


Ik vind Zeelust een mooie handleiding bij het plannen van een leuk dagje, weekendje of wellicht zelfs een heuse vakantie aan onze mooie Nederlandse kust. Een goed begin is het halve werk! De auteurs vermelden erbij dat het raadzaam is om van te voren te bellen naar de restaurantjes/winkeltjes over hun actuele openingstijden die, afhankelijk van bijv. de weersvoorspellingen, kunnen wisselen. Tevens kun je dan meteen checken of zo'n zaak er nog is, zodat je niet teleurgesteld wordt. 

De prijsindicaties zijn niet vermeld, maar je kunt er met je gezonde verstand van uit gaan dat je bij restaurants als Pure C van Sergio Herman in Cadzand, en Catch by Simonis in Scheveningen, een andere rekening gepresenteerd zult krijgen dan bij de gemiddelde strandpaviljoens of viskraampjes.

Kies wat het beste bij je budget èn je beleving past en geniet, want er is bovenal veel leuks te beleven aan onze Nederlandse kust, waar ik zelf ook verknocht aan ben.

Lieve groet.
Shyama

Over het boek
Van Texel tot Zeeland; de Nederlandse kust heeft volop culinair genoegen te bieden. Denk niet alleen aan vis, oesters en kreeft maar ook aan Texels lamsvlees en Zeeuwse bolussen. In elke badplaats en ieder havenstadje zijn pareltjes van eetgelegenheden en speciaalzaken te vinden – maar waar moet je ze zoeken?

Jonah Freud, kookboekhandelaar en -recensent, wijst je samen met haar dochter Cijn Prins de weg. Waar eet je de lekkerste vis, drink je bijzonder speciaalbier en koop je het smakelijkste ambachtelijke brood? Wat zijn de mooiste strandtenten, de beste hotels met restaurant en bij welk terras moet je beslist even aanmeren voor een spectaculair uitzicht? Den Helder, Bergen aan Zee, Cadzand: de dames Freud en Prins gidsen je met veel culinaire kennis en een fijn oog voor kwaliteit en vakmanschap langs de beste adresjes langs onze Noordzeekust.

Over de auteurs:
Jonah Freud geniet naam en faam als eigenares van dé kookboekhandel van Nederland. Ze recenseert kookboeken voor Het Parool en presenteert het NPO-radioprogramma Mangiare. Jonah schreef tal van succesvolle kookboeken. Cijn Prins erfde de culinaire voorliefde van haar moeder. Zij werkt als culinair recensent en redacteur en heeft veel horeca-ervaring. Ook Cijn heeft meerdere culinaire boeken op haar naam staan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten