donderdag 11 mei 2017

SFEERIMPRESSIE 'OP BEZOEK BIJ' GOTTMER UITGEVERS / STAAL, EAT&READ RESTAURANT / HAARLEM
Lieve lezers,

Naast het lezen van boeken voor diverse uitgevers vind ik een bezoek aan hun "werkplaats" bijzonder interessant. Het was dan ook heel fijn dat ik op vrijdagochtend 28 april jl. samen met mijn man Frank op bezoek mocht bij Gottmer uitgevers in Haarlem.


Het statige pand van Gottmer


Toen we kwamen aanrijden kon ik een 'wauw'-uitroep niet onderdrukken. Gottmer is gevestigd in een prachtig statig pand dat de sfeer uitademt van onze rijke Nederlandse geschiedenis. Mijn fantasie slaat bij zulke mooie panden meteen op hol, wie zou er vroeger gewoond hebben, hoe zou het leven er hebben uitgezien etc. 


Ineke Boerrigter

Heerlijk om de sfeer op te snuiven en genietend te mijmeren en erover te kletsen bij een lekkere cappuccino, waarmee we werden onthaald door Ineke Boerrigter. Zij draagt zorg voor de pers en promotie in Nederland, dus ik was bij de juiste persoon voor een mooie rondleiding en informatie.Ik kwam met Ineke in contact door mijn belangstelling voor de prachtige klassieker Alleen op de wereld van Hector Malot. Gottmer bracht onlangs een nieuwe versie uit, modern bewerkt door Tiny Fisscher en fraai geïllustreerd door Charlotte Dematons. Ik ben, evenals van het origineel, zeer gecharmeerd van deze versie en Gottmer is op hun beurt weer blij met mijn recensie. Maar ook als ik niet enthousiast was geweest, had ik het netjes onderbouwd en verwoord, mijn werkwijze is altijd opbouwend, het is de toon die de muziek maakt èn, positief als ik ben, schijnt bij mij altijd de zon.

Toen ik dat vertelde schoot Ineke in de lach. "Kom even mee", zei ze. "Heel treffend dat je dat zegt, want hier bij Gottmer schijnt altijd de zon". Ze wees me op een ingelijst artikel waar exact mijn uitgesproken woorden staan. Hoe frappant ...!Doordat ik van Ineke begin dit jaar de voorjaarsprospectus via de post ontving en daarop 'kinder- en jeugdboeken' staat, nam ik als vanzelfsprekend aan dat Gottmer alleen maar kinderboeken uitbrengt. Ik viel van het ene toeval in het andere die ochtend, want toen ik haar vertelde dat ik naast lezen een enorme passie voor koken en kookboeken heb, liet ze me stellingkasten boordevol prachtige kookboeken zien die Gottmer uitbrengt via Becht, een imprint van Gottmer, evenals Altamira, Hollandia en Dominicus.

Kijk, dit is nu precies waarom zo'n bezoek leerzaam kan zijn. Deze info is voor mij als Culiterair blogger heel interessant en ik werd door Ineke meteen in contact gebracht met haar collega bij Becht.


Toen ik vertelde dat ik als flexitariër veel meer groenten dan vlees/vis eet, gaf Ineke me spontaan een exemplaar van Veg!, het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol. Dit groentekookboek werd voor het eerst in het Nederlands door Becht uitgebracht in 2012, en is nu anno 2017 al in achtste druk uitgebracht! Dit geeft de populariteit, en zeker ook de bewustwording, van het eten van groenten aan. Het is gedaan met de ongezonde fastfood, gezonde groenten (en fruit) nemen de rol over!


Qua kinderboeken is het een snoepwinkel bij Gottmer. Ik denk dat zelfs kinderen die niet van lezen houden hier enthousiast zullen worden. In hun opslagplaats buigen de planken in de schappen door van de boeken die reeds zijn uitgebracht en hun voorraden van recente titels. 

Kinderboeken, kinderboeken en nog meer kinderboeken

Ineke grijpt niet graag mis na een aanvraag, dus ze heeft standaard een aantal exemplaren van de nieuwste titels in huis. De rest van de voorraad ligt bij het Centraal Boekhuis in Culemborg. Al pratende en vertellende wandelden we door het hele pand, van de kelder tot aan de zolder, onderwijl links en rechts kennismakend met collega's van Ineke.


Gottmer bestaat volgend jaar 80 jaar! In 2013 vierde Gottmer heel groots haar 75-jarig jubileum en bracht ter gelegenheid daarvan een boekje uit waarin wordt terugblikt op de bijzonder interessante geschiedenis, cq. het ontstaan en de ontwikkeling van de uitgeverij. Na het overwinnen van een flink tal obstakels transformeerde Johannes Hendricus Gottmer in 1938 zijn uitgeverij Literbo tot Uitgeverij J.H. Gottmer & Co. Gottmer is een echt familiebedrijf, dochter Hens werd in 1959 directeur van het bedrijf en volgde daarmee haar vader op.

Ze kreeg in 1982 versterking op directieniveau in de persoon van Cees van Wijk. Deze laatste bereikte in 2010 de 65-jarige leeftijd en is opgevolgd door zijn dochter Carine en zonen Marius en Wouter, allen werkzaam in het succesvolle bedrijf.


Dat dit familiebedrijf ook hun werknemers opneemt in de familiare sfeer was sterk voelbaar tijdens mijn bezoek. Er hangt een enorm ontspannen, prettige energie, heel gemoedelijk en warm. Ineke heeft een heerlijke werkkamer waar het een prettige georganiseerde chaos is en op zonnige dagen baadt in licht. Wat een plezier om hier te mogen werken en voor mij super gaaf dat ik van deze fijne sfeer heb mogen proeven.   

En over proeven gesproken, ik ging daarna met Frank naar Staal, een eat&read restaurant aan de Gedempte Oude Gracht 46 in dezelfde plaats. We genoten er van heerlijke appeltaart en cappuccino (tja, ben enigszins koffieverslaafd) en verrukkelijke Marokkaanse linzensoep met heerlijk brood en een lekkere dip erbij.


Ik maakte spontaan kennis met het personeel en met eigenares Sabien Bosman. Het bleek dat we onze passie voor koken en kookboeken delen. Van het een kwam het ander, en ik hoop binnenkort naar hen toe te gaan voor een eat&read-bijeenkomst. 


Deze mooie dag in Haarlem hing aaneen van toevalligheden! Na nog even gesnuffeld te hebben bij H. de Vriesboeken aan de overkant van de straat gingen we terug naar Den Haag, met een hoofd en hart vol mooie, warme ervaringen.

Mijn dank aan Ineke en haar collega's voor de fijne rondleiding en het geanimeerde gesprek, en ook aan Sabien Bosman en het personeel van Staal voor de gastvrijheid! Bij de boekhandel kocht ik niks, de dag erna was het Bookstore Day, ik moest dus nog maar één nachtje slapen om te mogen shoppen ... en dat deed ik ;-))

Lieve groet!
Shyama4 opmerkingen: