woensdag 27 april 2016

RECENSIE ONDERSTROOM - LUCY CLARKE / AMBO | ANTHOS


"Vriendschap, loyaliteit en verraad vernuftig pakkend samengevoegd"
                                                 Shyama in Boekenland

De vriendinnen Lana en Kitty willen hun problemen en verleden ontvluchten tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië. Wanneer ze mee mogen varen op The Blue met haar selecte bemanning, begint voor hen een paradijselijke reis. Al varende van de Filipijnen naar Nieuw Zeeland doen ze de meest idyllische bestemmingen aan. 


Ze leven een droom, cocktails drinkend, zwemmend en genietend, vrij van alle rompslomp. Totdat er op volle zee een van hun vrienden vermist raakt. De onderlinge verhoudingen verschuiven en grimmigheid en wantrouwen verzieken de vriendschap. De meiden komen erachter dat ze niet de enige zijn die een verleden met zich meedragen. Lana is ervan overtuigd dat er iets belangrijks wordt verzwegen, maar wat ....?!
'Het begon tot haar door te dringen dat je bestaan zich tijdens een overtocht echt beperkte tot de vijftien meter van het schip. In die kleine ruimte kwamen ieders emoties en meningen als stuiterende atomen met elkaar in botsing en bouwden voldoende lading op om een explosie te veroorzaken.'
Ik heb wederom genoten van de schrijfstijl van Clarke, die met mooie zinnen en trefzekere woorden de sfeer kan neerzetten. Het is een spannend verhaal met een psychologische ondertoon die me een aantal uurtjes heerlijk leesplezier heeft gegeven.

In haar dankwoord vertelt ze dat een groot deel van dit boek is gebaseerd op eigen ervaring, samen met haar man. Ze hadden vijf goddelijke dagen van voor anker gaan in verlaten baaien, snorkelen boven ongeschonden koraalriffen en onder de sterren slapen aan dek. Dit lezende begrijp ik heel goed waarom het verhaal zo geloofwaardig overkomt!

Clarke heeft de onderlinge relaties tussen de vrienden heel mooi geschetst en het spanningsveld dat tussen hen ontstaat heel geleidelijk opgevoerd, heel pakkend! Ze heeft thema's als vriendschap, loyaliteit en verraad samengevoegd in het verhaal dat meandert tussen heden en verleden, waarbij de hoofdstukken ook letterlijk zijn aangemerkt als 'Toen' en 'Nu'. 

Ik vind dit een heerlijk boek om in de zomer aan het zwembad of het strand (ergens anders mag natuurlijk ook!) te lezen en weg te dromen naar idyllische oorden. Clarke zorgt dat je weer tot de realiteit komt door de vernuftige ontknoping, die ik niet had zien aankomen. Verrassend en zeker een aanrader om te lezen!
Over de auteur
Lucy Clarke studeerde Engels literatuurwetenschap en doceerde creative writing. Tegenwoordig is ze fulltime schrijfster. Samen met haar man reist ze 's winters over de wereld en woont ze 's zomers aan de zuidkust van Engeland.

ONDERSTROOM - LUCY CLARKE
Uitgevers Ambo |Anthos
Genre Literaire thriller
Uitgave Paperback, 379 blz.
2016Geen opmerkingen:

Een reactie posten