woensdag 15 april 2015

RECENSIE CHÂTEAU FATALE - ILJA GORT

"Ilja Gort brengt onverbloemd geweld met absurd komische accenten bijeen in la douce France"Ik was blij verrast toen ik Château Fatale als ongecorrigeerd vooruitexemplaar ontving. Erg leuk dat ik deze heb mogen lezen voor Ilja Gort en zijn uitgever Lebowski, bedankt ervoor.

Leonie Fougard is een opvallende roodharige verschijning. Ze werkt als journaliste bij de Franse krant Le Figaro.  Nadat haar vriend op brute wijze is vermoord, logeert ze bij Alain, een bevriende wijnboer, op zijn château. Daar maakt ze op nogal ongebruikelijke wijze kennis met CT, een deserteur uit het vreemdelingenlegioen. Wanneer ze erachter komt wie de opdrachtgever is van de moord op haar vriend, zweert ze wraak. Ze zal hem opsporen, koste wat het kost.

Edelweiss is een man die niet over het hoofd kan worden gezien, hij s een boomlange albinoneger met lang blond haar en rode ogen als tomaten. Zijn huiveringwekkende uiterlijk past perfect bij zijn meedogenloze karakter. Hij doet geen concessies in zaken, zijn doel heiligt alle middelen. Als oppergangster reikt zijn macht heel ver, waardoor hij de bescherming geniet van hooggeplaatste personen.

Wijnboer Alain Briard runt, samen met zijn vader Didier, Château Briard. De zaken gaan al tijden niet zo best en een faillissement hangt hen boven het hoofd. Een 'toevallige' merkwaardige ontmoeting met een medewerkster van Edelweiss brengt hem met de albino in contact. Die doet hem een aanbod die hij niet kan weigeren, een miljoenendeal is snel gesloten. Maar al spoedig krijgt Alain een onheilspellend gevoel en  wil het contract ontbinden. Edelweiss denkt daar heel anders over en neemt maatregelen om Alain onder druk te zetten. Zal het Alain, Leonie en CT lukken om hun krachten te bundelen tegen Edelweiss? Lees het in Château Fatale!

Op de achterkaft staat een quote die begint met 'Hardboiled thriller'. Voor degenen die deze term (nog) niet kennen heb ik de betekenis van wikipedia hier: Hard-boiled is een in de jaren twintig en dertig populair geworden literair genre uit de VS dat verwant is aan de detective en andere misdaadverhalen. Het verschilt van vroegere Engelse mysteryverhalen door zijn onsentimentele, naturalistisch-realistische toon, de meer expliciete erotiek, het geweld, de overwegend stedelijke setting en de snelle dialogen in de omgangstaal.

Dit lezende kan ik volledig beamen dat Château Fatale hier helemaal aan voldoet. Ilja Gort schroomt geen hard geweld in het verhaal, dat gesitueerd is in een mooie Franse setting. De erotiek en ook een vleugje romantiek zorgen voor een smeuïg laagje. En de dialogen ... die zijn subliem. Snelle, vlotte dialogen die gelardeerd zijn met Gort's droge humor zijn een garantie voor een aanslag op de lachspieren. Ik ben geneigd dit genre 'hardboiled humor thriller' te noemen.

Daarnaast heeft Gort heel vloeiend actualiteiten verweven in het verhaal. Ik zag onlangs op TV een reportage over albino's in Afrika die als opgejaagd wild moeten vluchten, omdat er op hen wordt gejaagd door medicijnmannen. Die geloven heilig in de kracht van de drankjes en poeders die ze van de vermoorde Albino's maken ... heel bizar. In deze thriller kwam bendeleider Edelweiss om deze reden als vluchteling in Frankrijk terecht. En zo zijn er nog meer nieuwtjes vloeiend meegenomen in deze thriller.

Ik las enige tijd geleden de Vrouwenslagerij van deze schrijver. Die vond ik goed geschreven, maar in Château Fatale overtreft hij zichzelf. Hij heeft zijn pen flink aangescherpt, het verhaal is razend vlot geschreven en leest ook als zodanig. Er zitten veel elementen in verwerkt, met meerdere hoofdpersonages en naast elkaar lopende verhaallijnen. Knap dat het desondanks nergens verwarrend of onduidelijk wordt, mijn aandacht verslapte nergens, het bleef goed vastgehouden, een must voor een goed verhaal.

Door Gort's plastische taal komt alles enorm tot leven. Ik waande me in Frankrijk en beleefde het verhaal mee, ik hoorde bij wijze van spreken de machinegeweren ratelen tijdens spannende scènes. Het gebruik van Franse woorden versterkt de authentieke beleving en de beschrijvingen van de mooie wijnstreken doet je de sfeer proeven en direct verlangen naar vakantie. Ik vind het subliem hoe Ilja Gort keiharde actie èn wetenswaardigheden, samen met absurd komische accenten en zijn liefde voor la douce France, zo soepeltjes heeft samengebracht in Château Fatale.

Ik heb genoten van dit boek. Lees het zelf en beoordeel, veel leesplezier!
Allez, on y va

Ilja Gort / Biografie
Ilja Gort (1951) is schrijver, wijnkenner en tv-maker. Hij schreef onder andere Leven als Gort in Frankrijk, De nieuwe wijnsurvivalgids, en de romans De vrouwenslagerij en De geluksvogel. Dit jaar zendt Omroep Max zijn nieuwste televisieserie Gort à la Carte uit.


Château Fatale - Ilja Gort
Genre:     Thriller
Uitgever: Lebowski Publishers, Amsterdam
Uitgave:  Paperback, 509 pagina's / ook als e-book
ISBN :     978 90 488 2268 3
April 2015
2 opmerkingen:

  1. Ik ben erg benieuwd naar dit boek en heb met veel plezier zijn andere boeken gelezen. Zijn gevoel voor humor spreekt mij erg aan.

    BeantwoordenVerwijderen