dinsdag 7 april 2015

RECENSIE ZIJ DIE MIJ DOOD WENSEN - MICHAEL KORYTA"Broeierige spanning met een ontroerende onderlaag"

In Zij die mij dood wensen is de veertienjarige Jace Wilson per ongeluk getuige van een brute moord. Door een stomme weddenschap die hem honderd dollar kan kosten en waarbij hij van grote hoogte in een diep bassin zal moeten springen, besluit hij in zijn uppie te oefenen. Hij begint in een ondieper gedeelte en ontdekt tot zijn afgrijzen een dode man in het water. Nog niet bekomen van de schrik is hij daarna getuige van een brute moord. En het allerergste is dat hij zich nergens kan verbergen, de daders hebben zijn aanwezigheid opgemerkt. Zoals hij reeds gezien heeft, schijnen ze nergens voor terug te deinzen.

Uit voorzorg om hem te beschermen voorziet de politie hem van een nieuwe identiteit. Er wordt gezorgd dat hij zich onopvallend kan verbergen in een kamp voor moeilijk opvoedbare tieners in de wildernis in Montana. Daar wordt hij door Allison en Ethan opgevangen, een stel dat vaker mensen opvangt. Hier zal niemand hem kunnen vinden ...

Na een goede nachtrust vertrekt Ethan met de groep jongens die nog erg aan elkaar moeten wennen. Niemand van hen weet dat Jace, die onder een andere naam daar is, in een beschermingsprogramma zit. En dat kan maar beter zo blijven, hoe minder mensen ervan weten, hoe veiliger voor Jace, zou je denken.

Niets blijkt minder waar, de moordenaars zijn net bloedhonden en volgen verbeten zijn spoor. Niemand is veilig voor hen, ze gaan letterlijk over lijken en komen steeds dichterbij. In zijn vlucht voor hen komt Jace Hannah tegen. Zij is als opzichter verantwoordelijk voor het melden van bosbranden, die net op dat moment weer gaande zijn.  Samen proberen ze in de brandende bossen aan de moordenaars te ontkomen. Zullen ze deze moordenaars een stapje voor kunnen blijven?

Koryta verstaat de kunst om verschillende verhaallijnen vloeiend bijeen te brengen en daarbij de spanning niet uit het oog te verliezen. Hij had mijn aandacht al direct bij de eerste zinnen in het boek. 'Op de laatste dag van Jace Wilsons leven stond de jongen van veertien op de rand van een steengroeve naar koel, stil water te staren en begreep hij eindelijk iets wat zijn moeder hem jaren daarvoor had verteld: je kwam dan misschien in moeilijkheden als je angst toonde, maar die kans werd twee keer zo groot als je loog dat je niet bang was. Jace had destijds niet helemaal begrepen waar ze het over had, maar vandaag wel'.

De belofte van spanning die in deze zinnen verborgen ligt, wordt ruimschoots waargemaakt. Ik heb enorm genoten van dit verhaal met een tempo waarin je niet anders kunt dan je erin onderdompelen en blijven lezen tot de laatste letter. De plotwendingen zijn origineel en goed doordacht, met uiterst onverwachte verrassingen. 

Deze literaire thriller is in vier delen onderverdeeld, met elk een spannende omschrijving:
1) Verborgen getuige;
2) Punt van laatste waarneming;
3) Het type dat sterft;
4) Begraaf ze hoog.

De omschjvingen geven al een voorproefje van wat er komen gaat. Er zit naast spanning ook flink wat tragiek en emotie, en daarmee ook ontroering in het verhaal. Deze elementen zorgen voor de juiste diepgang waardoor de benaming 'literaire thriller' terecht is. Het idee dat  een knul van veertien, ver van zijn ouders en in een vreemde omgeving achterna wordt gezeten door moordenaars, bezorgde me kippenvel van afschuw. De relatie tussen Allison en Ethan vind ik ook erg mooi en gevoelig uiteengezet.

In het persbericht van uitgeverij Cargo staat dat de filmrechten reeds zijn verkocht aan 20th Century Fox. Ik ben erg benieuwd naar de film, ik houd het in de gaten.Over de auteur:
Michael Koryta (Bloomington, 1982) is een voormalige privédetective en journalist. Hij studeerde af aan de Indiana University met een graad in strafrecht. Zijn werk wordt in meer dan vijftien landen uitgegeven. Hij was 21 toen zijn thrillerdebuut in Amerika direct op de shortlist van de Edgar Award belandde. Momenteel woont hij afwisselend in St. Petersburg in Florida en Bloomington in Indiana. Zijn thriller De Profeet werd bekroond met vijf sterren in de VN Detective- en Thrillergids 2013. Zij die mij dood wensen is door Wall Street Journal, iBooks en Amazon.com uitgeroepen tot Thriller van het jaar. 

Boektrailer 


Mijn dank aan uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar.
Zij die mij dood wensen - Michael Koryta
Uitgever: Cargo
Uitvoering: Paperback, 352 pagina's / ook als e-book
ISBN: 978 90 234 8700 5
Geen opmerkingen:

Een reactie posten