dinsdag 3 februari 2015

RECENSIE DE MOOIE VOEDSELMACHINE - GIULIA ENDERS
"Fascinerende uiteenzetting van de charme van je darmen"
Giulia Enders heeft "De mooie voedselmachine" overzichtelijk onderverdeeld in 3 hoofdonderwerpen:
- De charme van je darmen;
- Het zenuwstelsel van de darm;
- De wereld van de micro-organismen.
Deze zijn op hun beurt verder onderverdeeld.
 
Enders gaat uitgebreid in op de relevantie van onze spijsvertering en de werking van onze darmen. De leuke en grappige illustraties, verspreid in het boek, zijn van de hand van haar zus Jill.  Giulia neemt haar taak serieus om ons uit te leggen hoe 'de mooie voedselmachine', onze darmen dus, in ons lijf werkt en welk (onderschat) effect dit kan hebben op ons dagelijks functioneren. "De darm is het grootste sensorische orgaan in ons lijf, in vergelijking hiermee stellen de ogen, oren of huid niets voor. De darm is een gigantische matrix; hij voelt ons gevoelsleven en werkt in ons onderbewustzijn".


Het motto van de dikke darm: "in de rust ligt de kracht". We hoeven niet in paniek te raken als de darmen wat langzamer werken, zolang de consistentie klopt en je nergens last van hebt. Een hele geruststelling voor velen, denk ik zo. 

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat onze darmen ook invloed hebben op onze hersenen. Er lopen communicatieroutes van de buik naar het hoofd. "Signalen uit de darm kunnen in verschillende hersengebieden binnenkomen, maar niet in alle". Heel interessant dat ons brein zo sterk beïnvloedt wordt door onze darmen. Ik heb dan ook met enorm veel belangstelling zitten lezen, erg boeiend, zoals bijna alles wat ze verteld in het boek. Doordat ze het op een luchtige manier heeft geschreven met de juiste dosis humor erin, leest het zelfs voor een leek als een trein. Daar zit een groot stuk van haar kracht als auteur. Ze brengt de informatie bijzonder vlot over.
 
Wat mij betreft met recht een zeer succesvol boek dat het beladen onderwerp 'darmen en ontlasting' uit het taboesfeertje weet te trekken. Op dit onderwerp wordt,  als er al überhaupt over wordt gesproken,  uit gêne vaak nogal beschaamd en lacherig gereageerd. Enders weet de lezer te overtuigen van de ernst en het belang om er meer over te weten.
 
Giulia Enders wil met dit boek haar kennis concreter maken en tegelijkertijd bekendmaken wat wetenschappers in hun publicaties schrijven of achter de deuren van congrescentra vertellen, terwijl veel mensen op zoek zijn naar antwoorden.
 
Ze vertelt op een leuke manier wat er in de darm gebeurt, welke nieuwe ontdekkingen er zijn en hoe we met deze kennis ons leven van alledag prettiger kunnen maken.
 
Dankzij haar studie geneeskunde is ze hiertoe in staat en ik moet zeggen dat, na het lezen van de mooie voedselmachine, ze in haar opzet is geslaagd.
 


 
De mooie voedselmachine - Giulia Enders Met illustraties van Jill Enders
Vertaling: Jolanda te Lindert
Uitgave : paperback, 252 blz. / ook als E-book
Uitgever: Luitingh-Sijthoff 
ISBN: 978 90 245 6586 3
Prijs: 17,95 / E-book: 12,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten