zaterdag 28 februari 2015

MASTERCLASS 2 - CARINA VAN LEEUWEN


Place to be          : Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan Den Haag
Datum & Tijd       : Donderdag 26 februari 2015 / 19.00 uur
Partners in crime : Shyama & Frank Hopman / Connie Flipse & Jeroen Mies
Uitgever               : A.W. Bruna

Lieve lezers,

De uitnodiging van boekhandel Paagman voor de Masterclass van Carina van Leeuwen sprak ons direct aan, waardoor we ons weer spontaan opgaven. Aangezien Paagman een heel gezellig Kicking Horse Café heeft, gingen we extra vroeg zodat we uitgebreid konden genieten van een lekkere sloot luxe koffie mèt gebak. Elke keer weer een klein feestje bij Paagman. 


In eerste instantie leek het niet druk in de zaal. Dat komt vast doordat er voetbal is werd er gezegd. Weer een ander gaf de regen als reden aan. Maar uiteindelijk druppelde de zaal toch langzaam redelijk vol. Carina startte iets over zevenen haar Masterclass. Ze herkende Connie en mij direct van vorig jaar. Heel knap, want ik neem aan dat ze in de tussentijd honderden andere gezichten moet hebben gezien. Extra bewijs dat deze forensische dame een scherp oog voor detail heeft.

Vorig jaar was ik aanwezig bij de eerste bomvolle Masterclass van Carina van Leeuwen n.a.v. haar debuut Vuurproef,  het eerste deel uit de serie Unit Plaats Delict. Ze had toen als naam voor de materclass 'Every contact leaves a trace', maar PR-technisch werd het door de uitgever aangepast in 'Hoe pleegt u de perfecte moord?'. 

Ze vertelde dat de moordcijfers sindsdien gelukkig niet zijn gestegen ... of de moorden zijn 'perfect' gepleegd zonder een spoor na te laten.

Ze gaf het publiek even een korte feedback over de masterclass van vorig jaar, waarin ze de lachspieren van het publiek heerlijk los schudde met haar voorbeelden over het plegen van de perfecte moord. 


Carina is zelf ook forensisch rechercheur, net als de hoofd-persoon in haar boeken, Renee Spaan. Toevallig is die ook klein, en zo zijn er nog wat meer 'toevallige' overeenkomsten. Carina werkt momenteel in Amsterdam in een coldcaseteam, maar heeft heel lang in Den Haag gewerkt. De verhalen spelen zich dan ook in Den Haag af, een bewuste keuze aldus Van Leeuwen. Ze kent de weg op haar duimpje en spreekt indien nodig ook nog eens vloeiend plat Haags. De zaken uit haar boeken heeft ze ook echt behandeld,  alleen niet in die context en niet met die mensen. Alleen de hond Bob heeft echt bestaan. Carina heeft zo'n hond gehad en die dronk, net als in de boeken, ook echt koffie met melk.
  
Ze vertelde dat het in het forensisch onderzoek gaat om een samenkomst van een heleboel wetenschappelijke onderwerpen, zoals medische wetenschap, antropologie, toxicologie etc.  Van dit alles weet ze beroepsmatig net genoeg om het in een onderzoek te kunnen duiden.

Ze ondersteunde haar verhaal met foto's en allerlei voorbeelden, waardoor de masterclass nog levendiger en duidelijker werd voor het publiek. Iedereen zat geboeid te luisteren. Het uitgangspunt was: 'ieder mens is uniek'. 

Aan de hand van Dental (gebits-gegevens), Dacty (vingerafdrukken) en DNA wordt het primaire forensische onderzoek gedaan. Het secundaire onderzoek gaat uit van een combinatie  van lichaamsafhankelijke- (je sexe, littekens etc.) en lichaamsonafhankelijke kenmerken (bijv. Je kleding en sieraden).


Ik wil bewust niets verklappen over de inhoud van de boeiende masterclass, want Carina geeft regelmatig lezingen in diverse boekhandels in het land. Het is beslist de moeite waard om zelf een masterclass bij te wonen. Carina, die van de kroontjespengeneratie is, is inmiddels op advies van haar uitgever een eigen website begonnen waar alle info omtrent haar boeken en presentaties te vinden is, www.carinavanleeuwen.com

Na afloop konden er vragen worden gesteld en daar werd ook gretig gebruik van gemaakt. De leukste vond ik die van een meneer die vroeg waarom alles in Den Haag herkenbaar is in de boeken behalve het bureau aan de Donumstraat. Waar ligt dat aan en waarom heeft Carina daarvoor gekozen? Ze verteld dat 'donum' grapje betekent. Ze heeft dat gedaan omdat ze niet wil dat het bureau herkenbaar is. Maar ze verklapte wel dat het bureau een combinatie is van die van de Archimedesstraat en die aan de Jan Hendrikstraat, omdat ze dat de leukste bureaus vond om bij te werken.

Ik heb weer genoten van Carina's masterclass, de tijd vloog om. 

Ze is alweer hard aan het schrijven aan boek drie. Ze heeft het ook druk met haar promotietour, zaterdag 28 febr. is ze aanwezig in de Brabanthallen.Tijdens het signeren bleek wederom hoe sympathiek Carina is, ze nam de tijd voor foto's en een praatje. Ik vind haar een bijzonder fijn mens met heerlijke humor.Koud Spoor heb ik nu bijna uit. Binnenkort komt mijn recensie online op mijn blog.2 opmerkingen:

  1. Dag Shyama,
    Dank voor dit mooie verslag. Deze masterclass deel II deed ik voor het eerst. Mooi te lezen dat het in goede arde is gevallen.
    Succes met je blog en tot ziens.
    Groet, Carina van Leeuwen

    BeantwoordenVerwijderen