zaterdag 14 februari 2015

BOEKPRESENTATIE MARCEL VAARMEIJER - DE GLORIEDAGEN VAN WALTER GOM

Marcel Vaarmeijer
Hallo lieve lezers,

Vandaag, Valentijnsdag, zaterdag 14 februari 2015, was ik bij de boekpresentatie van Marcel Vaarmeijer. Ik ken hem via Facebook, ik had hem ook al in een flits gezien bij de boekpresentatie van Graeme Simsion in Amsterdam, de auteur van het Rosie Project en Het Rosie Effect. Ik las op internet dat De gloriedagen van Walter Gom in de stijl van Graeme Simsion's boeken is. Aangezien ik daar enorm fan van ben geworden, heeft dit boek dan ook mijn aandacht getrokken.De nieuwe boekhandel in Amsterdam, Bos en Lommer
Vandaar dat ik gezellig met een aantal andere boekliefhebbers aanwezig was in De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger te Amsterdam (de vaste kijkers van het tv-programma DWDD kennen haar vast nog uit het eerdere boekenpanel). 


Monique Burger


Monique verwelkomde ons en opende de presentatie. Ze liet ons het manuscript zien van De gloriedagen van Walter Gom zoals zij het in de kerstvakantie heeft mogen lezen, in een ringband op A4 formaat. Ze attendeerde ons op de quote op het boek, van haar vriend en collega Wim Krings (ook bekend van DWDD): 'Humoristisch en intrigerend. Walter Gom raakt de juiste snaar.Monique BurgerMonique vergeleek dit boek met de twee Rosie-boeken van Graeme Simsion. Ze uitte haar wens naar Marcel dat zijn boek net zo'n groot succes mag worden als die van Graeme Simsion.  Ze spoorde Marcel aan om direct een vervolg te schrijven, want toen ze zijn boek uit had dacht ze 'ik wil meer'. Hmm, hierdoor werd ik nog nieuwsgieriger, voor zover dat nog kon!

Hedda Sanders, uitgever bij Luitingh Sijthoff

Van uitgeverij Luitingh Sijthoff (L.S.) de uitgever van Marcel, waren Hedda Sanders en Jill Top aanwezig. Hedda vertelde ons hoe het in zijn werk gaat met het uitzoeken van een manuscript. De uitgeverij krijgt een stapel manuscripten toegestuurd door mensen die graag hun schrijven in boekvorm zouden willen zien. Alles wordt zorgvuldig bekeken en helaas zijn de meeste dingen niet geschikt om uit te geven.
Ongeveer anderhalf jaar geleden wees Jill, medewerkster marketing bij L.S. en toentertijd haar directe collega, haar op het manuscript van Marcel Vaarmeijer. Jill had De gloriedagen van Walter Gom in één keer uitgelezen en vond het helemaal geweldig. Hedda's interesse was meteen gewekt, want ze zoekt altijd naar iets origineels en iets authentieks en dat was het geval met dit manuscript. Ze vond het ontzettend leuk, grappig en humoristisch, maar daarnaast ook met diepere lagen en aan het eind net weer wat nieuwere informatie waardoor je weer heel anders naar het verhaal kijkt. Een heel bevredigend boek om te lezen, zei ze.

Ze kende Marcel nog niet en ging googelen. Ze ontdekte dat hij al een aantal jeugdboeken en een thriller heeft uitgegeven. Hij had dus al flink wat ervaring in de Nederlandse uitgeefwereld. 

Hedda toont ons de mooie cover
Ik was ook van plan meer over Marcel op te zoeken, maar werd bij deze op mijn wenken bediend met aanvullende informatie over hem. Hedda nam contact met hem op. Grappig detail is dat Marcel niet meer wist dat hij zijn manuscript ook naar L.S. had gestuurd. Hij was vergeten het te noteren. Het balletje ging rollen na een goed gesprek en het resultaat werd vandaag gepresenteerd!Marcel kreeg een mooi boeket van Hedda
De gloriedagen van Walter Gom valt direct op tussen andere boeken. Het heeft een mooie, kleurrijke, frisse en aantrekkelijke cover. Hedda vertelde dat de boekhandelaren als pleitbezorgers en ambassadeurs voor het goede verhaal behoorlijk lovend zijn over dit boek.


Volgens Hedda is Marcel een hele bijzondere schrijver met een heel eigen werkwijze. Hij schrijft vooral 's-avonds en 's-nachts. Hij heeft een duidelijk beeld van wat hij wil schrijven en doet dat dan ook. Hij gaat er 'gewoon' van uit dat het heel goed wordt en dat wordt het dan ook, heel overtuigend van hem! Hij vertelde dat hij een verschrikkelijke controlfreak is, doorgaans plant hij alles, de hoofdstukken, de personages. Maar voor dit boek had hij niks gepland. Marcel ging er blanco in en wilde zien wat er van zou komen. Hij wilde een boek schrijven dat hij zelf ook zou willen lezen. Dit boek schreef hij in een internetcafé in zo'n hokje waar mensen naast hem zaten te skypen met het buitenland. Gekscherend zei hij dat hij af en toe de mensen tot stilte moest manen. Hij heeft af en toe op het punt gestaan te stoppen met dit boek, dacht dat niemand erop zat te wachten. Uiteindelijk, gelukkig voor ons, is het toch afgemaakt.

Het manuscript stuurde hij naar vier uitgevers. Drie wezen het af, het ging hen te ver door de bocht. Toen belde Hedda hem. Na een lang proces, ook over de cover waar hij zich niet mee mocht bemoeien maar wel een poging toe waagde, is het boek nu een feit en direct een succes. Hedda heeft leuk nieuws voor Marcel, het boek heeft reeds een tweede druk! Volgens mij moet dit voor een schrijver als muziek in de oren klinken.

Hedda, Shyama en Mathilde gezellig in gesprek
Na afloop heb ik nog fijn staan praten met Hedda, Jill en met collegablogger Mathilde Talens. Zo fijn om de mensen uit Boekenland te mogen ontmoeten. Voor mij beslist een meerwaarde, ik kan er enorm van genieten om gelijkgestemden te spreken. Ik dank Monique Burger voor haar gastvrijheid in de boekhandel. En natuurlijk ook mijn dank aan Luitingh Sijthoff en Marcel Vaarmeijer, voor de mooie presentatie en het gesigneerde leesexemplaar.Ik kan niet wachten om te beginnen met lezen, ben enorm nieuwsgierig geworden. Binnenkort kunnen jullie mijn recensie lezen op mijn blog.

Groetjes,
Shyama in Boekenland


4 opmerkingen: