maandag 16 februari 2015

RECENSIE DE IJSMAKERS - ERNEST VAN DER KWAST"De IJsmakers leest zoals je een luxe ijscoupe eet, met kleine hapjes, proevend en genietend"
In de vallei van de ijsmakers, helemaal in het noorden van Italië, is een tiental dorpjes waar men al generaties lang gespecialiseerd is in het bedenken en bereiden van lekker ijs. In Giovanni's familie begon het allemaal met zijn opa Giuseppe Talamini, de vader van zijn vader. Giovanni's vader, die ook Giuseppe (Beppe) heet, beweert dat het maken van ijs in hun dorpje is uitgevonden. Zo beweert zijn vader nog veel meer, hij heeft altijd overal een verhaaltje over. Volgens traditie wordt het maken van ijs van generatie op generatie overgenomen door de oudste zoon. Die verwachting is er dus ook bij Giovanni's vader.

En dat is nou net waar de schoen wringt. Giovanni doorbreekt de traditie, zijn hart gaat uit naar literatuur en poëzie, tot groot afgrijzen van zijn vader. Uit loyaliteit naar hun pa neemt zijn jongere broer Luca het stokje over en stort zich er vol overgave op. Elke lente vertrekt de familie vanuit hun dorp in Italië naar Rotterdam, waar hun ijssalon staat.

Giovanni's liefde voor poëzie is een heikel punt thuis. Ironisch genoeg ontmoet Giovanni - nota bene op het terras van zijn vader's ijssalon - de directeur van het World Poetry Festival, die hem aanmoedigt verder te gaan in de wereld van literatuur en poëzie. Hij maakt een mooie carrière en dan komt er een moment waarop Luca hem om een grote gunst vraagt. Doet hij het of doet hij het niet? 

Dit is het tweede boek dat ik heb gelezen van Ernest van der Kwast. Zijn vorige roman Mama Tandoori vond ik hilarisch. Toen ik deze nieuwe roman voorbij zag komen heb ik bij Uitgeverij De Bezige Bij een recensie exemplaar aangevraagd en gekregen, waarvoor mijn hartelijke dank.

Van der Kwast heeft de zoektocht naar identiteit en eigenheid mooi vorm gegeven in De IJsmakers. De moed die nodig is om tegen je familie in te gaan en je eigen koers te varen. In De IJsmakers heeft Van der Kwast zijn groei als schrijver duidelijk getoond. Daar waar het in Mama Tandoori om hilariteit met een hoofdletter gaat, heeft hij zich in deze nieuwe roman van een ander kaliber getoond. De bloemrijke passages en diepere lagen in het boek komen goed uit de verf. De humor is verfijnd en goed gedoseerd. 

In De IJsmakers zijn het klimaat, de locaties en het ijs bijna personages, ze nemen een belangrijke rol in. Niet vreemd natuurlijk, de ijsmakers zijn afhankelijk van het klimaat voor een goede omzet en houden daarom het weerbericht nauwlettend in de gaten. Het leven van de ijsmakers is zwaar.

Van der Kwast heeft de bereiding van ijs en een familiegeschiedenis met alles wat daarbij komt kijken, ook de persoonlijke offers in relationele sfeer die dit ambacht met zich meebrengt, prachtig beeldend beschreven. Ik zag de ijsmakers het ijs draaien en proefde de smaken bijna. Ik voelde de spanningen tussen de broers die als jongens zo'n hechte band hadden en ook de teleurstelling bij hun vader. Ik heb me ondergedompeld in De IJsmakers en er enorm van genoten. Het leest als een bundel met korte verhalen die samenkomen in een magisch geheel, overgoten met fijne humor. Derhalve een warme aanbeveling om te lezen. 

Lieve lezers, één waarschuwing bij het lezen van dit boek met de aantrekkelijke cover: kans op acute trek in ijs, dus haal het in huis vóórdat je begint te lezen!


Kijk hier naar de spraakmakende en beeldende boektrailer van De IJsmakers:
De IJsmakers - Ernest van der Kwast
Uitgave:  Paperback, 304 blz
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN:  9789023486381   Geen opmerkingen:

Een reactie posten