donderdag 6 december 2018

CULIREVIEW ESTÉE KOOKT - ESTÉE STROOKER / UITG. UNIEBOEK | HET SPECTRUM / ESTÉE KOOKT DE NIEUWE NEDERLANDSE KEUKEN / KOOKBOEKRECENSIE


In dit kookboek brengt Estée Strooker haar liefde voor onze Nederlandse keuken, die we dus wel degelijk hebben, onder de aandacht. De ondertitel van dit boek De nieuwe Nederlandse Keuken geeft al prijs dat ze een aantal recepten hierin heeft opgefrist, en geplaatst tussen klassiekers uit haar jeugd. Stoer, Puur en Passievol, zoals ook op de cover staat, is symbool voor haar en haar stijl van koken. 

Er staan veel recepten in met vlees en wild (ook orgaanvlees), met vis èn ook veel lekkere vegetarische recepten, waardoor dit boek door de veelzijdigheid geschikt is voor iedere chef en eter, van carnivoor, pescotariër, flexitariër tot aan vegetariër. Kies maar wat je aanstaat, dat zal door de vele mooie kleurenfoto's van Sophia van den Hoek een makkie zijn.

Dat Estée respect heeft voor mooie verse producten, zowel van plant als dier, straalt uit haar verhalen en recepten. Haar trots op onze eigen traditie en cultuur zie je duidelijk terug in dit boek, dat ze heeft ingedeeld naar haar inspiratiebron, de seizoenen. Dit maakt het gelang het jaargetijde makkelijk zoeken naar recepten. Daarnaast kan er ook worden gezocht via het register achter in het boek, dat in categorieën is ingedeeld: inmaken & fermenteren, drankjes/siropen, sauzen, soepen, salades, vlees, wild, vis en schaaldieren, groentegerechten, snacks & bijgerechten, zoet & desserts en als finishing touch taart & gebak. 

Bron foto's Estée Kookt / Sophia van den Hoek / Unieboek Het Spectrum
Ik juich met haar mee dat de ongezonde pakjes- en zakjescultuur flink is teruggedrongen in ons land. Aandachtspunt bij het koken uit Estée Kookt: in de ingrediëntenlijst staan olie, zout en peper niet genoemd, maar wel nodig bij de meeste recepten. Deze basisingrediënten zal iedere zichzelf respecterende thuiskok wel in huis hebben, dunkt mij ;-)  

Ik vind het grappig en sympathiek dat ze getuigt van nuchtere, oer-Hollandse zelfkennis: "Naast de receptuur en losse schrijfstijl waarin ik letterlijk mijn hersenspinsels opschreef, typeert de indeling van het boek ook mijn 'tikje chaotische' karakter."

Verder hoopt Estée dat dit kookboek een inspiratiebron mag zijn, waarbij je je creativiteit gebruikt en gerust een ingrediënt voor een ander mag vervangen. Het belangrijkste is dat je je zintuigen gebruikt en blijft proeven! Tot slot zegt ze dat 'simpel' niet altijd betekent 'zonder moeite', want een beetje moeite doen geeft uiteindelijk meer voldoening. En dat proef je!

Laat je dus inspireren, kook creatief volgens de seizoenen met verse (liefst lokale) producten, verspil zo min mogelijk en geniet, zoals zij dat ook doet.

AUTEURSINFO
Bron foto Estée Kookt / Sophia van den Hoek
Estée Strooker (1990) werd in 2010 de eerste winnaar van Masterchef Nederland. De liefde voor dieren en het boerenleven kreeg ze mee van haar vader en grootvader die allebei dierenarts waren. Haar oom heeft twee restaurants, waarbij Estée nauw betrokken is. Estée deed een koksopleiding in Parijs en liep stage bij Franse sterrenkeukens. Ze heeft inmiddels twee restaurants in Arnhem: 't Amusement en Slaatje Bla. Estée presenteert verschillende programma’s op 24Kitchen. Voorjaar 2017 was zij één van de hoofdpersonen in de documentaireserie De Nieuwe Garde van NPO3.

BOEKINFO
Estée Kookt - Estée Strooker
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum 
Genre Kookboek, Nederlands
Uitgave Hardcover, 224 pagina's (ook als e-book verkrijgbaar)
Fotografie Sophia van den Hoek
ISBN 9789000361496 
Verschenen Juni 2018
Prijs €22,50
2 opmerkingen:

 1. Leuke recensie van het boek van Estee. Maar misschien even een correctie. Estee heeft inmiddels restaurant ;t Amusement. Slaatje Bla is verhuisd naar een grotere lokatie en heet nu Stroom. In augustus heeft ze petit vieux paris overgenomen een gastro wine bar waar ook een driegangen menu gegeten kan worden. Per 1 Januari wordt een dependance van Stroom geopend en wordt dus
  nummer vier;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de aanvulling. Ik heb mijn auteursinfo van de site van de uitgeverij, daar zit de "fout", ik geef het derhalve ook aan hen door.

   Verwijderen