vrijdag 2 maart 2018

SFEERIMPRESSIE + REVIEW ONTROEREND GOED - MANUELA KLERKX & OSCAR VAN GELDEREN / UITGEVERIJ MEULENHOFFOm kunst hangt een statig imago dat de doorsnee burger ervan kan weerhouden een galerie of kunstbeurs binnen te stappen. Als kunstkenners/-verzamelaars pur sang willen Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen daar een positieve draai aan geven en anderen enthousiasmeren, cq "infecteren" met het heerlijke verzamelvirus. Maar voor je daarmee begint is het handig om de spelregels, codes,  en wat tips en trucs te kennen. Daarom gaven ze afgelopen zondag 25 februari, ter promotie en introductie van dit boek, bij de Haagse boekhandel Paagman de stoomcursus Kunst kopen

Oscar van Gelderen

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever van onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder. Daarnaast gaf hij Wall and Piece van Banksy en het proefschrift van Renée Steenbergen uit: Iets wat zo veel kost, is alles waard (over verzamelaars in Nederland).


Manuela Klerkx

Manuela Klerkx werkte na haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië, en had zes jaar haar eigen galerie in Milaan waar zij werk toonde van o.a. Marijn van Kreij, Navid Nuur en Jennifer Tee. Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden én verkopen van kunst(enaars).


Oscar en zijn echtgenote Manuela zijn beiden kunstkenners en -verzamelaars. Ze bundelden hun kennis en krachten en schreven dit boek, (met op de cover Bubblegum Painting van Dan Colen). De crux van het boek is: kennis en zelfvertrouwen opbouwen, de mores van de kunstwereld leren en ten slotte de codes kraken en je eigen keuzes maken. 

Ze kozen als titel Ontroerend Goed, omdat zij kunst ervaren als ontroerend, het kan je raken in je diepste wezen en zodoende je leven verrijken. Los van ego, status, geld, macht buitenkant of poeha!
"Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering."
Deze aspecten kwamen in vogelvlucht voorbij tijdens de stoomcursus, maar staan uitgebreid en in fijne toegankelijke taal in het boek beschreven. Kortom, alles wat je moet weten over galeries, beurzen, veilingen en online kopen als beginnend verzamelaar.


In de gezellige ontspannen ambiance van de boekhandel ontrafelde Manuela, met haar sidekick Oscar, de kleurrijke handel en wandel in de kunstscene. Hun persoonlijke verhalen over hun privéverzameling verlevendigde de stoomcursus, evenals de talkshow met een aantal gerenommeerde kunstkenners uit de Haagse regio: Antoine de Werd, verwoed verzamelaar / Alex Lebbink van galerie SinArts / Sanne Luteyn van Billytown en Peter van Beveren van het Venduehuis Den Haag (veilinghuis). De laatste werkte onlangs mee aan het TVprogramma RamBam, waarin 'vervalsing c.q. oplichting in de kunstwereld aan de kaak werd gesteld. Ik heb die aflevering gezien en als bijzonder leerzaam ervaren. Prik door de ballon van zulke verkopers heen en ga op je instinct af, want als iets te mooi is om waar te zijn .... juist!Ik heb, als geïnteresseerde in kunst, heel veel aan dit boek, te meer doordat het wars is van hoogdravendheid. Het maakt kunst benaderbaar en bereikbaar voor iedereen: "er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen)."
Doe er dus je voordeel mee en enjoy the ride, om in de woorden van Manuela en Oscar te spreken.

BOEKINFO
Ontroerend goed - Manuela Klerkx & Oscar van Gelderen
Uitgeverij Meulenhoff
Genre Kunst
Uitgave Paperback met flappen, 408 pagina's
Verschenen 6 februari 2018
ISBN: 9789029091503
Prijs €19,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten