woensdag 26 oktober 2016

Rode Koningin + Zwaard van Glas / Victoria Aveyard / Uitgeverij Cargo / Rode Koningin serie


Recensie de Rode Koningin-serie
Door Joƫlle de Lange

Victoria Aveyard schrijft voor televisie en film. Ze is de schrijfster van de succesvolle serie De Rode KoninginDe Rode Koningin is een serie van vier boeken, waarvan er nog twee moeten verschijnen. In deze recensie ga ik het over de eerste twee delen hebben, getiteld Rode Koningin en Zwaard van Glas.

Rode Koningin verteld het verhaal van Mare Berrens. Ze is zeventien jaar en woont in een wereld waar je zilver of rood bloed hebt. De Zilveren leiden een luxe leven en zijn omringt door rijkdom. Zij beschikken over geweldige krachten en zijn daarmee veel sterker dan anderen. De Roden daarentegen zijn arm en moeten vaak de Zilveren dienen voor weinig geld. Mare zelf heeft rood bloed en leidt daardoor een hard bestaan, waar ze moet stelen om te overleven. Wanneer haar beste vriend Kilorn noodgedwongen het leger in moet - en daarmee zijn doodvonnis tekent - zet Mare alles op alles om zijn leven te redden.

Hierdoor komt ze in het paleis van de koning terecht, die een vreemde kracht in Mare ontdekt. Maar dat is onmogelijk, want haar bloed is rood…

Zwaard van Glas is het tweede deel. Mare heeft ontdekt dat ze de bliksem kan beheersen, en is hierdoor ongelooflijk sterk. Dit maakt haar gewild bij de Zilveren. Ze zou namelijk een machtig en sterk wapen kunnen zijn om te gebruiken in de oorlog. Mare wil echter niet als een pion worden gebruikt en is bovendien niet de enige met die kracht. Mare besluit om uit het paleis te vluchten en andere Rode en Zilveren te zoeken, om een opstand te beginnen tegen de tirannie van de koning. Maar de reis naar hen is niet zonder gevaar. En hoe kan ze hen overtuigen een opstand te beginnen?

Ondertussen worstelt Mare met haar ware identiteit en zit ze vaak in de knoop met zichzelf. 

Ik had veel goede verhalen gehoord over deze serie. Veel boekenfans hebben het me aangeraden en dat maakte me heel nieuwsgierig. Zij vonden het een boek voor fans van The Hunger Games en Divergent. Met hoge verwachtingen begon ik aan het eerste deel, om te kijken of mijn mede Young-Adultlezers gelijk hebben. 

Rode Koningin bevat 416 bladzijden, verdeeld over 28 hoofdstukken en een epiloog. Dat zijn heel wat bladzijden, zou je misschien zeggen, maar het leest heel makkelijk en snel. Het verhaal is erg goed en spannend. Wel zijn sommige stukken ietwat langdradig, maar dat is geen probleem. Mare is een goed personage, geen “perfect” iemand die braaf de regeltjes volgt, eerder een beetje rebels. Dat geldt ook voor de andere personages. De stoere Kilorn en het lieve zusje Gisa zijn sterk neergezet. Het boek is ondanks de dikte verrassend snel uit en eindigt in een cliffhanger, waardoor ik meteen aan deel twee wilde beginnen.

Zwaard van Glas heeft 496 bladzijden, verdeeld over 29 hoofd-stukken en een epiloog. Ik moet toegeven dat ik Rode Koningin iets beter vond. In de eerste paar hoofdstukken gebeurde er niet echt veel waardoor het soms wat saai werd. Gelukkig kwam na een paar hoofdstukken de vaart en actie er weer in. En hoe! Interessante, nieuwe personages, onverwachte gebeurtenissen… Ik zat op het puntje van mijn stoel en het was dan ook een teleurstelling toen ik het boek uit had.

Deze serie is een aanrader voor de fans van De Test-trilogie en lezers van sciencefictionboeken met een vleugje magie en romance. Laat je vooral niet afschrikken door het aantal pagina's, want het is echt zonde als je daardoor deze serie links laat liggen.
Lees het vooral en geniet ervan!

Over de Auteur
Victoria Aveyard (1989) werd geboren in Massachusetts en woont en werkt in Los Angeles. Ze schrijft voor film en televisie. De filmrechten van Rode koningin zijn al voor verschijning verkocht aan de makers van Divergent. 

Boekinfo
Titel: Rode Koningin
Vertaald in het Nederlands
Uitgever Cargo
Uitgave Paperback, 416 pagina's
Genre: Young Adult
September 2015

Titel: Zwaard van Glas
Vertaald in het Nederlands
Uitgever Cargo
Uitgave Paperback, 496 pagina's
Genre: Young Adul
September 2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten