zondag 21 februari 2016

BIJEENKOMST LS STERRENTHRILLER LEESCLUB IN EEN DONKER DONKER BOS - RUTH WARE / LS AMSTERDAM

Vorige week zondag, 14 februari / Valentijnsdag, kwam een deel van de FaceBook Sterrenthriller-leesclub van In een donker donker bos - Ruth Ware bijeen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff (LS) in Amsterdam.

Het was een koude regenachtige middag, dus het was fijn om gezellig binnen met een warm drankje met elkaar, de auteur en Tom Harmsen van de uitgeverij in gesprek te gaan. Jill Top en Saskia van Leeuwen waren ook aanwezig. Het was leuk om Saskia nu in real life te ontmoeten, altijd leuk om het gezicht achter mijn emailcontact te zien. Jill heb ik al vaker mogen ontmoeten, altijd fijn om haar weer te zien.


Auteur Ruth Ware kwam direct heel spontaan op me over, een vriendelijke vrouw die ietwat verlegen overkwam, maar gedurende het gesprek steeds meer ontspande en uitgebreid antwoord gaf op de gestelde vragen. In het verhaal (lees mijn recensie) is Nora een schrijfster en komt uit het plaatsje Reading. Ik vroeg haar of dat plaatsje echt bestaat en dat blijkt zo te zijn. Het is een heel duf en saai plaatsje volgens Ware, dus die komt niet op mijn vakantiewensenlijst te staan.


Ware heeft al YAboeken op haar naam staan, maar dit is haar eerste thriller voor volwassenen. Inmiddels heeft ze haar tweede thriller geschreven, die komt dit jaar in Engeland uit en volgend jaar bij ons in Nederland. Maar voor het zover is gaat dit jaar in april In een donker donker bos in Nederland in release. In Engeland is het al bestempeld als bestseller, ze hoopt dat het in Nederland ook goed ontvangen zal worden. Er is in Engeland ook al belangstelling vanuit de filmwereld, dus wie weet zien we In een donker donker bos over een poos op het witte doek. 


Ik schreef in mijn recensie al dat ik het daar zeer geschikt voor vind, met de juiste beeld- en geluidseffecten zul je op het puntje van je stoel zitten ... of er vanaf rollen :-)De leesclub heeft al een vooruitleesexemplaar mogen lezen en beoordelen middels recensies en onderling commentaar en reacties in de betreffende facebookgroep. De meningen lopen enigszins uiteen, van superspannend tot gewoontjes. Dat smaken verschillen wordt door deze reflectie nog eens bewezen en benadrukt.

Ik heb er zelf, ondanks dat ik de clou in een vrij vroeg stadium in het verhaal al doorzag, toch heerlijk van kunnen genieten. 

Er gebeurt genoeg om de aandacht te pakken en het is met recht een pageturner door Ware's soepele vertelkunst. Ze heeft het verhaal spannend ingeluid met een couplet uit een volkslied, dat ze op deze middag perfect voordroeg:

In a dark, dark wood there was a dark, dark house
And in the dark, dark house there was a dark, dark room
And in the dark, dark room there was a dark, dark cupboard
And in the dark, dark cupboard there was ... A SKELETON!                                                                                                      

Ik sprong uit mijn vel toen ze met perfecte intonatie en stemverheffing 'a skeleton' zei ... ik had dat niet zien aankomen omdat ik geboeid zat te luisteren.

Ik vroeg haar of ze ook de intentie heeft om een roman te schrijven, maar ze zei dat haar interesse uitgaat naar thrillers. Ze houdt van de spanning, ze leest zelf ook graag thrillers, maar niet hele enge.Het uurtje verliep razend snel, er was een fijne interactie met de leesclub en auteur, waarbij Tom als gespreksleider het verloop in de juiste banen leidde. Ik hoop voor Ruth en uitgeverij LS Amsterdam dat het boek, wanneer het in april op de Nederlandse (boeken)markt uitkomt, een groot succes mag worden.

Het lijkt me erg leuk om volgend jaar Ruth's tweede thriller te mogen lezen en haar misschien weer te ontmoeten.


Het was een zeer aangename kennismaking met haar in Amsterdam. Mijn dank aan de uitgeverij voor deze mogelijkheid en de fijne middag met elkaar.

Iedereen kreeg, net als bij een bruiloft, na afloop een mooi klein zakje met snoepjes mee. Leuk, attent en lekker!

Hartelijke groet,
Shyama in Boekenland

4 opmerkingen: