donderdag 11 februari 2016

RECENSIE EEN VLAAG VAN WAANZIN - CORINE HARTMAN / UITGEVERIJ CARGO


"Een vlaag van waanzin is zo indringend en echt! Ik ben diep onder de indruk door het verhaal èn door Hartman's knappe schrijfstijl"


Het gezin Van Baerle lijkt een voorbeeldgezin. Anthonie, Romée en hun drie kinderen wonen in hun droomvilla met zwembad. Hij heeft een eigen bedrijf, is communicatiespecialist en zij is yogalerares. Wat kun je je nog meer wensen denk je dan. Maar schijn bedriegt, want er zijn al barstjes in het volmaakte plaatje.

'Getrouwd, kinderen, ze waren allemaal gezond, ze had werk dat haar voldoening schonk. Een fantastisch leven. Maar er knaagde iets. Alsof een venijnig beest zijn scherpe tanden steeds dieper in al die zekerheden zette.'

Nadat Romée tijdens een schoolreünie weer in contact komt met haar jeugdliefde Jelle, laait een allesoverheersende jaloezie op bij Anthonie, waardoor hij zelfs een potentiële dreiging in zijn eigen broer ziet. In plaats van erover te praten met haar, gedraagt hij zich steeds stugger, en werkt niet echt mee aan de door Romée voorgestelde relatietherapie. Ondertussen vreet de jaloezie zodanig aan hem, dat hij, geheel tegen zijn natuur in, vals naar haar uithaalt. Dit zou bij haar alarmbellen moeten doen rinkelen, maar ze probeert haar gezin bijeen te houden. Totdat het niet meer gaat, de maat voor haar vol is en een tijdje weg wil, op haarzelf wonen, nadenken over alles.

'We houden een illusie in stand, Ton,' zegt ze. Ze kijkt naar me. Vergoelijkend. Verontschuldigend zelfs, misschien. 'Jij net zo goed als ik.'

Dit maakt hem gek van radeloosheid en dan komt het onvermijdelijke moment dat hij beseft dat het niet meer helemaal helder is in zijn hoofd. In een vlaag van waanzin vermoord hij Romée. Hun familie en vrienden zijn compleet verbijsterd en hun ongeloof is groot.

'Anthonie, de altijd kalme vogelspotter die een paar uur roerloos op een of ander zeldzaam beest zit te wachten, zou met grof geweld zijn vrouw in elkaar hebben geslagen. ... Ga weg, in geen honderd jaar.'

Hartman heeft haar inspiratie voor deze standalone literaire thriller gehaald uit een waargebeurd familiedrama, waar ze in een krantenbericht over las. Partnermoord komt vaker voor dan we denken, er staan te vaak nog berichten erover in de krant.

Ze zoomt heel dicht in op de mensen, en doordat ze Anthonie vanuit de ik-vorm aan het woord laat, volg je zijn gedachtekronkels heel direct. Hartman heeft dit bijzonder indringend geschreven, het deed me vertwijfeld afvragen waarom hij niet met zijn vrouw erover sprak. Per slot van rekening is de man communicatiespecialist!

Ondanks dat ik door de achterflaptekst al wist wat er ging komen, schrok ik toch van de manier waarop. Het kwam met een schok binnen toen bij hem de stoppen volledig doorsloegen en hij in een vlaag van waanzin zijn prachtige Romée vermoordde. Maar is er nog steeds sprake van een vlaag van waanzin wanneer hij zijn gruweldaad onderbreekt, zijn dochter naar de buurvrouw brengt en terugkomt om zijn 'klus' af te maken?

Ik heb het allemaal met stijgende verbazing en ontzetting zitten lezen en daar waar ik had verwacht een oordeel klaar te hebben, werd ik compleet stil. Hartman laat in dit verhaal zien dat het bij zo'n familiedrama veel genuanceerder ligt dan je in eerste instantie zou aannemen.
IN EEN VLAAG VAN WAANZIN - CORINE HARTMAN
Uitgeverij Cargo
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Pocket, 286 bladzijden
Februari 2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten