maandag 9 november 2015

VERSLAG RIA SCHOPMAN / LEESDINER ECI LITERATUURPRIJS 2015

Lieve lezers,

Samen met een leesclub, bestaande uit tien personen, van Ame Leest (voorheen Den Haag Leest), las ik De onderwaterzwemmer van P.F. Thomese. Zaterdag j.l. was er een gezellige bijeenkomst in de Centrale Bibliotheek van Den Haag, waar alle zes leesclubs aanwezig waren. Ik kon er helaas door een ander evenement in Boekenland niet bij zijn, maar leesclublid/vriendin Ria Schopman heeft een leuk verslag geschreven over de avond, inclusief foto's.

Verslag door Ria Schopman


Als Hagenees en bibliofiel is de Centrale Bibliotheek Den Haag geen onbekende plek voor mij. Sinds drie jaar doe ik mee aan het door de bieb georganiseerde evenement ‘Den Haag Leest’ waarbij Haagse leesfanaten de jury van de ECILiteratuurprijs (voorheen AKOLiteratuurprijs) een handje helpen door, eigenwijs als ze zijn, alvast hun eigen winnaar te kiezen.Dat gaat als volgt. Er wordt voor ieder van de zes boeken op de shortlist een leesclub gevormd van tien leden. Zij ontvangen het boek en kunnen in een speciale facebookgroep discussiëren over inhoud en stijl. Sommige leesclubs geven echter de voorkeur aan een gezellige bijeenkomst waarbij onder het genot van een goed glas wijn en een heerlijk hapje van gedachten kan worden gewisseld. Voor onze leesclub was Shyama voor de tweede keer op rij de perfecte gastvrouw.

Vorig jaar mochten de leesclubs onder leiding van Bart Chabot hun boek verdedigen in de Battle of the Books, wat een super leuke middag en interessante discussies opleverde. Dit jaar was gekozen voor een andere opzet, namelijk het Leesdiner waarbij de schrijver zelf zou aanschuiven bij de leesclubleden. Helaas moesten twee van de zes schrijvers verstek laten gaan, waardoor Jeroen Brouwers vervangen werd door journalist en recensent Arjan Fortuin en P.F. Thomése verruild werd voor journalist Maarten Dessing.


De ontvangst was prima geregeld. Mooi gedekte tafels, een feestelijk glaasje prosecco en een spectaculair uitgedoste fotograaf in letterjurk, die je op de foto zette met de titel van het boek in een tekstballonnetje ernaast. De nostalgische polaroidcamera zorgde voor direct-klaar-foto’s, zodat iedereen onmiddellijk het resultaat kon bewonderen.

Mijn universum bestaat uit zesentwintig karakters...A B C D E...De presentatie van de avond was in handen van Marcel Verreck die, tussen de gangen van het diner door, de leesclubleiders aan het woord liet. Daarbij trad hij niet alleen op als voortreffelijk discussieleider, maar ook als ultieme tijdbewaarder die steeds standvastig ingreep als de enthousiaste lezers iets te breedvoerig hun schrijver de hemel in prezen, dan wel het vuur aan de schenen legden. Immers, wethouder van cultuur Joris Wijsmuller, zou om 20:00 uur arriveren om de prijs uit te reiken en dan moesten de borden leeg en de winnaar bekend zijn.


Hoewel er veel lof was voor de andere genomineerden, stak forensisch psychologe Inge Schilperoord er volgens de Hagenaars met kop en schouders bovenuit. Zij schreef met haar roman Muidhond een beklemmende roman over een controversieel onderwerp: pedofilie. Dat de winnares uit Den Haag komt is natuurlijk toeval, al zorgde het onder de aanwezigen wel voor een toegenomen gevoel van trots.

Na een heerlijk kopje koffie of thee met wat lekkers namen we afscheid van elkaar. Maar niet voor lang, want op 12 november zien we elkaar weer bij de officiële uitreiking van de ECI Literatuurprijs in de Koninklijke Schouwburg tijdens het Crossing Border festival! 

(Literatuurstad) Den Haag, je zal er maar wonen…

Hartelijke groet,
Ria Schopman

2 opmerkingen: