woensdag 25 november 2015

RECENSIE NIET VOOR TERE ZIELTJES - JEROEN GULIKER

"Guliker heeft uitbundig buiten de lijntjes gekleurd. Humor en satire  zijn vernuftig samengevat in elastische taal."

Wat direct opvalt aan het fysieke exemplaar van Niet voor tere zieltjes is het handzame formaat met de cover van een knipogende dame die een rode peper overdwars tussen haar tanden heeft. De verwachting van een vurig gepeperd boekje is hiermee direct van kracht.

De uitdrukking 'De pen is machtiger dan het zwaard' komt in dit boek voluit tot zijn recht. Guliker sabelt links en rechts cougars, BN'ers, metromannen en alles wat hem verder maar triggert neer met scherpe halen. Gelukkig heeft hij humor als doekje voor het bloeden, dus het blijft leuk. Ook zijn (zelf)spot levert een goede bijdrage in de balans, die vaak genoeg dreigt over te hellen en soms nèt over het randje gaat.

Overdrijven is een kunst die hij goed verstaat, hij laat zien hoe elastisch taal kan zijn en hanteert de trappen van vergelijking op een uitbundige manier. Van stellend naar overtreffend, hij accelereert als een snelle sportwagen op een racebaan. In no-time ontdek je dat hij je van de ene sensatie in de andere slingert, van bedenkelijk naar glimlachend tot overslaand in hard gelach. Lees dit boek niet bij de bushalte of in de trein ... men zou je weleens vreemd kunnen aankijken :-)

Fragment uit Schoonheidsfoutjes
"De bekendste exponent van de Nederlandse plastische chirurgie is natuurlijk Marijke Helwegen, u weet wel, de geestelijk in ontbinding verkerende duck face die graag met getuite lipjes en de borstjes vooruit piep-piepend en roekoekend door het leven gaat. Ondanks haar charmante hoofdschudden en ironische zelfspot verdient Helwegen wat mij betreft de bestemming in haar achternaam"
Marijke krijgt van hem, naast een verbaal pak slaag, een enkele reis ... :-)

Guliker haalt zijn inspiratie uit alles om hem heen, van elfstedentochten tot aan futiliteiten op social media, die herkenbaar zijn, zo 'uit het virtuele leven gegrepen'. In het korte verhaal Rillingen ventileert hij zijn gruwel hierover: Vooral op websites en socialmediaplatforms lees ik soms teksten, berichten of reacties van ril-woorden-kampioenen die ik het liefst even net iets te lang onder water zou willen houden.

In Kleurloos, waarin hij zelf uitbundig buiten de lijntjes kleurt, heeft hij als goedmakertje - zo is hij dan ook weer - achter in het boek een kleurplaat van de Haarlemse tekenaar Eric J. Coolen, met een afbeelding van hemzelf. Hij zegt daarover: Veel plezier, dames, en onthoud: kleurplaten zijn als het leven zelf. De grote lijnen staan vast, maar jij bepaalt hoe je het inkleurt, so please be gentle with my face.

Ondanks dat hij zich tot dames richt, is dit boek ook voor mannen aan te bevelen, mèt of zònder tere zieltjes. Ik ga nu uitbundig kleuren, terwijl ik de verhaaltjes, waar ik erg van heb genoten, in mijn gedachten de revue laat passeren.
Niet voor tere zieltjes - Jeroen Guliker Rechtstreeks te bestellen via hem
E-mail: info@jeroenguliker.nl
Ondanks zijn 'aversie' tegen de social media 'ril-woorden-brigade' is hij zelf zeer actief op facebook.com/Jeroen.Guliker en twitter @JeroenGuliker

Guliker heeft al twee thrillers en twee romans op zijn naam staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten