woensdag 9 september 2015

LEESCLUBAVOND HET MUSEUM VAN ZONDERLINGE ZAKEN - ALICE HOFFMANLieve lezers,

Afgelopen dinsdagavond (8 september) was ik te gast bij de leesclub van Jacqueline Smit, eigenaresse van Uitgeverij Orlando en de ontzettend leuke winkel Boekalicious. Op haar site staat deze omschrijving: "een winkel met kookboeken, ambachtelijk brood, lokaal geroosterde koffie en meer ..."
Boekalicious

Terwijl ik al even voor 20.00 uur van een lekkere cappuccino zat te genieten, kwamen de andere dames binnen en na een korte kennismaking was het al snel een gezellige boel. Deze gezelligheid werd extra versterkt door de ongedwongen huiskamersfeer in de winkel, waar we om een lange houten tafel beladen met boeken en etagères met lekkers zaten.

Schrijfster Alice Hoffman

Het was leuk om te zien dat een groepje boekenliefhebbers meteen gespreksstof met elkaar kan hebben, ondanks het feit dat niet iedereen elkaar kende. Voor deze gelegenheid lazen we allemaal de roman Het museum van zonderlinge zaken van de bekende Amerikaanse schrijfster Alice Hoffman. Ik ontving hiervoor een recensie-exemplaar vanuit de uitgeverij, waarvoor nogmaals dank.Jacqueline stelde zich voor aan de groep en vertelde eerst het een en ander over zichzelf en de totstandkoming van haar winkel en uitgeverij. Bijzonder interessant om te horen en hierdoor een kijkje in de keuken van uitgeversland te nemen. Ik ben ontzettend gecharmeerd van haar knusse winkel, ik zou er alleen nog een bed willen neerzetten, dan kon ik er in gaan wonen, omringd door rekken boordevol (kook)boeken. Het is zo'n typische winkel die je in vakantielanden weleens ziet, pittoresk met brocante meubels en dito serviesgoed. Je waant je elders dan in Amsterdam en vergeet met gemak de tijd. 

Jacqueline SmitJacqueline leidde het gesprek in de juiste banen en opende de bespreking van Het museum van zonderlinge zaken.


Achterflaptekst: 
Coralie treedt op als de Meermin in haar vaders Museum van Zonderlinge Zaken, een rariteitenshow, naast de Wolfman en het Vlindermeisje. Op een avond stuit ze op een aantrekkelijke jongeman die bij de Hudson in het maanlicht bomen aan het fotograferen is. De opvallende fotograaf is Eddie Cohen, een Russische immigrant die is weggelopen uit de Russisch orthodoxe gemeenschap in de Lower East Side, waar hij werkte als leerling-kleermaker. Terwijl Eddie in New York de verwoesting na een beruchte brand fotografeert, raakt hij verstrikt in het verdachte mysterie achter de verdwijning van een jonge vrouw.


De eerste vraag aan de lezeressen was: Welk cijfer geef je het boek? De meningen liepen enigszins uiteen en de cijfers schommelden tussen de rapportcijfers 6 en 9.

Genoemde criteria voor de onderbouwing waren onder andere:
- van een fantasierijk boek tot aan gewoontjes en niet bijzonder;
- historische feiten en weetjes versus te makkelijk geschreven;
- een eerste kennismaking met deze auteur t.o.v. fans van de auteur;
- mooi uitgewerkte verhaallijnen die aan het eind goed
  samenkomen versus niet zo geloofwaardig;
- gelardeerd met levenswijsheden en magie versus clichématig
  taalgebruik.
- filmisch/beeldend weergegeven;
- raakvlakken tussen de periode (begin 1900) waarin het verhaal
  zich afspeelt en nu.

De voltallige  leesclub
Het was interessant en plezierig om op deze manier van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten op te doen over de roman en over wat de schrijfster er wellicht mee zou bedoelen. De interactie tussen de leesclubleden was erg fijn, er werd tussendoor ook heerlijk gelachen en gesnoept van het lekkers.  De uitdrukking 'zoveel mensen, zoveel smaken' werd hier nogmaals duidelijk, iedereen haalde iets anders uit het verhaal, verrassend en verfrissend. Er werd ook gesproken over wat nu wel en niet onder literatuur valt. Ook hierover liepen de meningen uiteen.

één van de etagères
Ik ga verder niet inhoudelijk in op het verhaal, ik wil geen spoilers prijsgeven voor degenen die het willen lezen. Ik schrijf eerdaags nog een recensie van deze roman voor mijn blog.

Anekdote
Alice Hoffman staat bekend om haar liefde voor de natuur. Ze heeft een speciale band met reigers. Jacqueline vertelde een leuke ankedote over de keer dat Alice Hoffman haar zaak bezocht en er buiten reigers bij het water waren. Alice raakte bijna in vervoering, reigers vormen een rode draad met speciale symboliek in haar leven, het komt in allerlei hoedanigheden bij haar terug. Ze was verrukt over het toeval ook in Amsterdam reigers te zien. Jacqueline heeft maar wijselijk verzwegen dat de reigers geen unicum in de buurt zijn, ze zijn er altijd. Uit dit voorval blijkt, net als in haar romans, de hang naar mystiek van Alice. 

Om in de toevalslijn van Alice Hoffman te blijven kwam er een filmploeg van een lokale Amsterdamse zender een kort filmpje opnemen.

Rond 22.00 uur namen we allen afscheid van elkaar en gingen huiswaarts. Ik heb enorm genoten en mijn man (voor de gelegenheid mijn fotograaf), die doorgaans geen lezer is, zei dat de roman door de bespreking ging leven en heel boeiend overkwam. En dat is het wat mij betreft ook zeker. Ik hoop dat veel lezers Het museum van zonderlinge zaken gaan lezen.

Ik ben inmiddels uitgenodigd voor een volgende bijeenkomst bij Boekalicious voor eind september. Daarover zal ik tegen die tijd in een apart blog verslag van doen. Rest mij nu alleen om Jacqueline Smit nogmaals te danken voor haar gastvrijheid en de supergezellige avond in haar heerlijke winkel!

Groetjes,
Shyama in BoekenlandVoor meer informatie:
Boekalicious / Uitgeverij Orlando
Galileïplantsoen 94
1098 NC Amsterdam

Tel: +31 (0)20 358 63 83
E-mail: jacquelinesmit@boekalicious.nl
Twitter:
@boekalicious


5 opmerkingen:

 1. Leuk verslag, Shyama! Wij gaan het boek voor onze lokale boekgroep lezen volgende maand. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben blij dat ik het gelezen heb, een mooie leeservaring rijker :-)

   Verwijderen
 2. Wat leuk en wat een bijzonder locatie en leesgroep.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen!

  Maar Hey! Ik heb je genomineerd voor de One Lovely Blog Award! Je kan mijn post hier vinden: http://followmemove.com/2015/09/16/one-lovely-blog-award/
  Gefeliciteerd! en ik hoop dat je het leuk vind!

  BeantwoordenVerwijderen