maandag 28 september 2015

IMPRESSIE BOEKPRESENTATIE L'ART DE LA TABLE - GINTARE MARCEL / AERIAL MEDIA COMPANYLieve lezers, 

Afgelopen vrijdagmiddag 25 september was ik aanwezig bij de boekpresentatie van Gintare Marcel. Zij presenteerde haar kookboek L'Art de la table in het statige gebouw van de Litouwse ambassade aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. 
Het was een feestelijke bijeenkomst in een prachtige ambiance, waarbij een select (internationaal) gezelschap te gast was. Ik vond het een bijzondere ervaring om hierbij aanwezig te zijn. 


De ambassadeur van Litouwen in Nederland, Darius Jonas Semaška, nam hoogstpersoonlijk het woord en gaf aan dat de bijeenkomst tegelijkertijd ook de opening was van een exhibitie van bekende Litouwse kunstenaars die op het moment door Europa reizen.


Hij prees zijn landgenote Gintare Marcel met haar prachtig vormgegeven kookboek en vertelde het een en ander over haar. Ook wat persoonlijke informatie, dat ze al jaren getrouwd is met een Fransman en afwisselend woonachtig is in Zwitserland en Nederland. Hij sprak zijn trots en waardering naar haar uit en vertelde dat hij het een genoegen vond haar te gast te hebben in de ambassade.


Na het heffen van het glas en een warm applaus nam Hans Janssen het spreekwoordelijke stokje over en vertelde dat het boek gelijktijdig in het Nederlands en het Engels is uitgebracht. Beide werden daar te koop aangeboden en konden na afloop van de presentatie worden gesigneerd door Gintare.


De schrijfster zelf kwam natuurlijk ook aan het woord. Ze vertelde dat ze altijd al een passie voor koken en heerlijk eten heeft gehad. Het mediterraans spreekt haar bijzonder aan en haar vele reizen hebben een schat aan kennis opgeleverd over de gebruiken en gerechten rond de Midellandse zee. 'Slow living', daar draait het om, genieten van het eten, cultuur en omgeving. Ik vind het boek prachtig vormgegeven in de typische landelijke robuuste stijl die kenmerkend is voor de Méditerranée. Het staat boordevol met heerlijke recepten.Ze start het boek met een quote van Virginia Woolff:
'Je kunt niet goed denken, liefhebben of slapen als je niet goed gegeten hebt.' 
Ik sluit me hier helemaal bij aan!

Dat Gintare Marcel een veelzijdig getalenteerde vrouw is, blijkt ook uit het feit dat de foto’s in haar kookboek door haar gemaakt zijn. Ze is naast fotografe en culinair auteur ook stylist! De hapjes voor deze bijeenkomst had ze eigenhandig gemaakt. Het waren miniversies van gerechten uit haar boek, voor de gelegenheid als fingerfood gepresenteerd. Ik heb er, in combinatie met een heerlijk koel glas witte wijn, enorm van genoten. Ik zal dit kookboek zeer zeker gaan gebruiken om vrienden en familie te onthalen en verrassen op de heerlijke gerechten van Gintare. Succes verzekerd.


Fijn dat ik ook in de gelegenheid was om een gesprek met haar te hebben. Ze is een beeldschone verschijning wiens bescheidenheid haar siert. Ze heeft, getuige haar prachtige foto's in haar boek, duidelijk oog voor schoonheid en aandacht voor de mensen om haar heen. Haar omgevingsbewustheid komt in haar prachtige boek op bijzondere wijze tot uitdrukking. De  middag werd opgeluisterd met live muziek in een gezellige jazz-sfeer. Mijn dank aan Peter van Haaften en Hans Janssen van Aerial Media Company en de Litouwse Ambassade voor de mooie middag/avond.

Hartelijke groet,
Shyama in Boekenland
Geen opmerkingen:

Een reactie posten