zondag 20 september 2015

IMPRESSIE INTERVIEW CONNIE PALMEN - ARJAN PETERS / PAAGMAN



Lieve lezers, 

Ik begin met de drie belangrijke 'W's 
Wat:         Interview met Connie Palmen 
                 door Arjan Peters 
Waar:       Boekhandel Paagman aan de 
                 Frederik Hendriklaan
                 ('de Fred') in Den Haag
Wanneer:  Zaterdag 19 september 2015 om
                 13.00 uur.


Een week of twee geleden zag ik in de e-mailnieuwsbrief van Boekhandel Paagman de uitnodiging voor de bijeenkomst met Connie Palmen. Het vooruitzicht van een interview door Arjan Peters met haar naar aanleiding van haar nieuwe roman Jij zegt het sprak me direct aan. Erg leuk dat ik vorige week zondag 13 sept. in het TV-programma Boeken van de VPRO op NPO1 het gesprek tussen haar en Wim Brands zag. Ik vond haar zo boeiend spreken over haar nieuwe roman dat ik blij was dat ik me reeds had aangemeld bij Paagman. Mijn plekje was gereserveerd, daar kon ik gerust op zijn.

Arjan Peters startte met te zeggen dat de titel Jij zegt het direct al vragen oproept bij hem. Het boek beschrijft de liefdesgeschiedenis tussen twee dichters, de Engelsman Ted Hughes en de Amerikaanse Sylvia Plath, die zeven jaar met elkaar getrouwd zijn geweest. Schokkend detail is dat Plath in 1963 zelfmoord pleegde en twee kinderen achterliet. Palmen vertelde over hoe mensen tot zelfmoord gedreven worden. Even leek het erop alsof het over de zelfmoord van Joost Zwagerman ging. Zelfmoord gaat volgens haar vaak vooraf aan een levenslange preoccupatie met de dood en een combinatie van teleurstellingen in het leven (bijv. een echtscheiding), sombere jaargetijden die depressies bevorderen en verkeerde medicatie.







In die tijd had Hughes al een andere vrouw en is vanaf de dood van Plath als een dader gezien, een zondebok, ondanks het zeer genuanceerde verhaal over beider levens. Er is veel over geschreven, mede doordat de gedichten van Plath pas na haar dood werden gepubliceerd. De wereldroem voor hen kwam toen pas echt op gang. De (voor)oordelen van de mensen waren hard, maar desondanks reageerde Hughes nergens op. Hij zweeg tot het jaar waarin hij stierf, 1990. Zijn toen verschenen dichtbundel 'Birthday letters' (verjaardagsbrieven) was zijn manier van antwoord op alle reacties. 



Met Jij zegt het wil Connie Palmen hier niet speciaal iets aan toevoegen, maar via haar roman een ander verhaal vertellen. Wat Palmen onrechtvaardig vindt is dat er in tegenstelling tot Plath nog maar één biografie geschreven is over Ted Hughes, door een vriendin. Palmen heeft de 88 gedichten uit de verjaardagsbundel van Hughes als uitgangspunt voor haar roman genomen. Daarin staat chronologisch zijn intense liefde voor Plath. Ze heeft voor haar roman flink research gedaan naar allerlei biografische gegevens over Hughes. Ze zegt dat ze namens hem spreekt, wat door Peters als 'gewaagd' wordt genoemd, omdat ze hiermee pretendeert hem te kennen. Palmen bevestigde dit volmondig met: "jazeker"! Hughes kwam heel dicht bij haar tijdens het schrijven, ze spreekt met een warme bevlogenheid die dicht aan een soort verliefdheid grenst.



Beknopte omschrijving op de achterkant van de roman 'Jij zegt het':
"Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood."

Gelukkig bewaakte Connie Palmen spoilermomenten tijdens het uitgebreide interview, want ik heb - evenals veel van de aanwezigen - het boek aangeschaft en laten signeren. Het stond al hoog op mijn nog te lezen stapel, maar nu helemaal na het geanimeerde gesprek met Arjan Peters.

Bijzonder leuk dat er tijdens het interview ruimte was voor gezelligheid, de interactie tussen Palmen en Peters was uiterst ontspannen met momenten van plagerijtjes over het verschil tussen vrouwen en mannen en de wijze waarop mannen gedrag van vrouwen interpreteren. 

Er kwam onverwachts een flink stuk psycho-analyse voorbij waarbij de onvermijdelijke schertsende opmerkingen over de geestesgesteldheid van psychiaters de revue passeerde. We vermaakten ons kostelijk, getuige de vele lachsalvo's na opmerkingen van zowel Palmen als Peters. 


Na afloop van het zeer onderhoudende gesprek nam Connie Palmen, ondanks de enorm lange rij fans, ruimschoots de tijd voor het signeren van de boeken en een persoonlijk gesprekje. Een charmante vrouw waar ik met bewondering naar kijk en luister! En Arjan Peters, die is een kei in interviewen. Ik heb hem al vaker in zijn rol als interviewer meegemaakt bij Paagman en geniet enorm van de intelligente, respectvolle en humorvolle manier waarop hij met de betreffende auteurs in gesprek gaat. Chapeau Arjan!


Ik ben elke keer weer zo blij dat ik op een steenworp afstand van boekhandel Paagman woon. Het is een verrijking en een bijzonder groot plezier om bij zulke bijeenkomsten aanwezig te mogen en te kunnen zijn.

Ik hoop dat jullie via dit verslag met foto's ook een beetje hebben kunnen meegenieten lieve lezers.

Hartelijke groeten,
Shyama in Boekenland







2 opmerkingen: