dinsdag 4 augustus 2015

RECENSIE MOOIE MEISJES - KARIN SLAUGHTER“Een heftig thema waarin complexe psychologie is verweven met gruwelijke spanning”
                                                              Shyama in BoekenlandIn deze standalone literaire thriller van Slaughter haalt een verontrustend nieuwsbericht over een verdwenen jonge vrouw pijnlijke herinneringen op bij Claire Scott. Ze denkt aan haar zusje Julia, die 24 jaar geleden spoorloos verdween. Er is, tot grote frustratie van de familie, door de politie altijd volgehouden dat Julia weggelopen is om elders een nieuw leven te beginnen. De 'koddebeiers', zoals de familie van Claire de politie spottend noemt, hebben de verdwijning nooit diepgaand onderzocht. 


"Julia was met een stel vrienden naar een bar gegaan. Niemand kon zich herinneren dat één bepaalde man meer aandacht aan haar had geschonken dan de rest, maar er moest in ieder geval één man zijn geweest, want die avond in de bar was de laatste keer dat Julia Caroll werd gesignaleerd. De allerlaatste keer. Zelfs haar lichaam werd nooit gevonden."

Claire is getrouwd met de puissant rijke en charmante Paul Scott, die dol op haar is en alles voor haar doet. Ze leunt zwaar, bijna passief, op hem en is compleet van slag en ontredderd wanneer hij in een steegje het slachtoffer van een brute roofmoord wordt. Wanneer er tijdens de begrafenis van Paul ingebroken wordt in hun huis, vraagt Claire zich af wat het motief is en of het samenhangt met de moord op Paul.

Ze raakt verontrust als de FBI zich met de inbraak bemoeit en gaat zelf op onderzoek uit. Tot haar grote afschuw ontdekt ze wrede snuff-pornobestanden op Pauls PC. Dit moet een vergissing zijn, haar liefhebbende Paul heeft nooit blijk gegeven van een verlangen naar gewelddadige sex. Het schokt haar nog meer dat een van de meisjes een grote gelijkenis vertoont met het onlangs verdwenen meisje in het nieuws. Claire ontwaakt uit haar jarenlange lethargie en gaat actief op onderzoek, ze wil nu het fijne hiervan weten. Hierbij vindt ze goede ingang in Pauls documentatie, aangezien hij als controlfreak alles archiveerde en etiketteerde.

Claire heeft al heel lang geen contact met haar zus Lydia, nadat die ooit beweerde te zijn aangerand door Paul. Claire en haar ouders hebben dit nooit geloofd en dit leidde tot tweespalt en een jarenlange breuk tussen hen. De zussen komen weer in contact met elkaar bij het graf van Paul. Claire betrekt Lydia in haar onderzoek naar de lugubere vondst op Pauls computer, die door de koddebeiers werd gebagatelliseerd als nep. De zussen komen door hun diepgaande gewroet in een gevaarlijke stroomversnelling van ontdekkingen en gebeurtenissen.

Nederland heeft de primeur gekregen voor deze literaire thriller, die een maand eerder is verschenen dan in de oorspronkelijke titel in Amerika! Ik vond het verhaal enigszins moeizaam op gang komen, maar ben blij dat ik het boek niet opzij heb gelegd. Eenmaal op vaart is het niet meer weg te leggen en is de ietwat trage intro gauw vergeten. Het heftige thema, de complexe psychologie en de verrassende plotwendingen met gruwelijke beschrijvingen pakten me stevig in hun greep. Ik heb in spanning gegriezeld van de heftige gebeurtenissen en dito beschrijvingen. Deze Slaughter is wederom een topper en als losstaand verhaal een fraaie aanvulling op haar steengoede thriller-oeuvre. De cover is passend bij het verhaal met de titel die de lading uitstekend dekt.

Als autoliefhebber merk ik blij op dat Slaughter opvallend veel aandacht in het verhaal heeft besteed aan de Tesla (de meest luxe elektrische auto). In haar dankwoord heeft ze een leuke anekdote erover:
"De heren van Tesla Marietta hebben de bijzonderheden van de coolste auto ter wereld met me doorgenomen. Ik heb jarenlang over BMW geschreven in de hoop hiervoor beloond te worden (een zilvergrijze metallic P85D met mat abachihouten afwerking en een grijs interieur zou niet verkeerd zijn, meneer Musk...)"
Gelukkig is ze wel blij met haar gekregen Dymo-etikketeerapparaat, alhoewel ze met een kwinkslag aangeeft dat ze liever de Tesla had gehad. Deze subtiele humor is ook in Mooie meisjes fijntjes verweven.
Mooie meisjes - Karin Slaughter
Oorspronkelijke titel: Pretty Girls
Vertaling:                   Ineke Lenting
Uitgever:                   Cargo (een imprint van Uitgeverij De Bezige Bij)
Uitgave:                     Paperback, 478 blz.
                                  2015
2 opmerkingen: