Vorige week zag ik op twitter - bij uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski) - deze aankondiging voor Around the Rug, voor mij toen nog onbekend. Bij nader onderzoek op internet bleek het te gaan om gezellig "Literair Zondagmiddagvertier" bij Dog and Pony, een design studio in Amsterdam, in samenwerking met Uitgeverij Lebowski. Het concept en de lijst met optredende gasten sprak me direct aan, en zondag 5 juli stond nog open in mijn agenda.
Bij aankomst was het buiten al een gezellige boel met vrolijk borrelende mensen. Er was een overvloed aan lekkere verkoelende drankjes, zeer welkom op deze broeierige zomerse dag!
Dit bleek alweer de derde editie van Around the Rug. The Rug is een zeer betaalbaar tapijtje van de Turkse tapijthandelaar waarop de gasten optreden.
Jasper, een medewerker van uitgeverij Lebowski, vertelt dat er in de pauze epische hoeveelheden aan leverworst zullen worden geserveerd door zijn collega Stijn de Vries. Hij mag me overslaan .... ik griezel van lever, brrrr.
De eerste gast is Marten Mantel, hij debuteerde met het scifiboek Invasie op het eiland. Hij leest voor uit zijn nieuwe roman/novelle over choreomanie. Dit is een staat waarin mensen vanuit het niets spastisch gaan dansen, soms zelfs maandenlang met de dood tot gevolg. Hij heeft het gesitueerd in een dorpje in Nederland. Mantel schreef voor o.a. Spunk en voor de film Sterke Verhalen, daarnaast zit hij in het schrijversteam van Feuten de film. Momenteel is hij werkzaam als redacteur en eindredacteur van VICE magazine.
Jonathan Griffioen schrijft gedichten met een verhaal, met spanning over jonge mensen en de folklore van plaatsen. Hij vertelt even zijdelings dat hij thuis vertelde dat hij hier samen met Thomas Acda zou zijn en dat zijn schoonouders voor het eerst trots op hem zijn.
Jonathan was finalist van Write Now! 2012 en halvefinalist van de NK Poetry Slam 2015. Zijn gedichten werden gepubliceerd op o.a. De Optimist en De Contrabas.
Thomas Acda, bij de meesten bekend als de helft van Acda en de Munnik en 'wereldberoemd in NL', heeft een primeur voor ons. Hij leest voor de eerste keer (!) voor uit zijn debuutroman 'Onderweg met Roadie', een verhaal over een man die alles kwijt is.
Het wordt aangekondigd als 'een fantastisch, snel en hilarisch boek met diepere lagen', dat voor mij direct veelbelovend klinkt. Ik kijk ernaar uit om het te lezen en recenseren. Verwachte datum eind augustus. Grappig detail is dat hij zich afvraagt waarom hij een 'leesexemplaar' heeft. "Wat zou je anders met een boek moeten?!"
Het optreden van Tika ging niet door wegens persoonlijke omstandigheden, daarvoor in de plaats was zangers Channah, die - zonder versterker - een geweldige akoestische performance gaf.
"Channah is een Nederlandse singer-songwriter die al liedjes schreef voor Anouk, Niels Geusebroek, Jenny Lane, Dennis Kolen en Sandy Dane en in Paradiso haar eigen debuutalbum ‘Syrup & Rain’ heeft presenteerd. Aanstekelijke en dromerige riffs, afgewisseld met rauwe upbeat melodieën, maken Channah's nieuwe repertoire gevarieerd en boeiend."
Na een korte pauze neemt Johan Fretz het stokje over en leest een stuk voor uit zijn nieuwe roman Vergeten. Het gaat over een man van 46 bij wie vroegtijdige dementie is geconstateerd met als gevolg dat hij over niet al te lange tijd alles over zijn leven zal vergeten. Zijn grootste angst is om zijn grootste liefde te vergeten. Hij leest ook een stuk voor uit een verhaal over Suriname, waar hij nog mee bezig is. Heel boeiend, ik houd het in de gaten.
De expositie shapes meets doodles bij Dog and Pony is erg mooi.
Het zwart-wit knalt van de muren, prachtig.
Het zwart-wit knalt van de muren, prachtig.
Joost Vandecasteele is een Vlaams schrijver en stand-upcomedian. Het is een hilarisch optreden, bij Joost doet niet alleen zijn stem het werk, maar zijn hele lichaam. Niks ten nadele van de andere gasten, maar Joost weet te entertainen! Zijn charmante Vlaamse accent gecombineerd met zijn gevoel voor humor is ronduit geweldig. Iedereen geniet zichtbaar van zijn voordracht uit zijn nog te verschijnen roman Jungle. Joost zou een videoboek moeten uitbrengen, waarin je hem hoort en ziet, meesterlijk.
Karin Bruers, een Nederlandse cabaretière uit Brabant, zorgt ervoor dat we blijven lachen na de warming up van Joost. Ze merkt met flinke zelfspot op dat het leuk is dat er een Belg voor haar sprak, want "dan lijkt het net alsof ik Nederlands spreek", refererend aan haar Brabantse accent, dat overigens ook zeer charmant klinkt. Ze debuteerde in 2013 met de verhalenbundel Brigadier Oversteekmoeder, die ik meteen op mijn nog-te-lezenlijst (NTL) heb genoteerd. Zij leest voor uit haar nieuwe boek Hongerzomer dat in december zal uitkomen.
Na afloop was er nog voldoende gelegenheid om wat te drinken en bij te praten. Ik heb nog een leuk gesprek gehad met Johan Fretz .
Gezellig dat ik blogger Miranda van Miranda Leest tegenkwam. Around the Rug is me bijzonder goed bevallen. Ik begreep dat het elke twee maanden plaatsvindt, dus erg fijn om naar de volgende uit te zien.
Groetjes,
Shyama in Boekenland
Klinkt heel gezellig!
BeantwoordenVerwijderenWas het ook Merith :-)
Verwijderen