maandag 27 juli 2015

RECENSIE BADGASTEN - EMMA STRAUB"Een fijn kabbelend en spannend samenspel van karakters, doorspekt met humor en subtiele levenswijsheden."
Op de aantrekkelijke zomerse cover met lui zwemmende figuurtjes staat deze veelbelovende tekst: "Sluimerende verlangens en onderhuidse jaloezie tijdens een onvergetelijke vakantie". Het prikkelde direct mijn nieuwsgierigheid, naast het feit dat ik berichten voorbij had zien komen op social media waarin dit boek wordt aangemerkt als 'hèt boek' voor deze zomer.

Badgasten gaat over het Amerikaanse gezin Post dat samen met een bevriend homostel op vakantie gaat naar Spanje. Ze gaan logeren in het huis van hun succesvolle vriendin Gemma, die elders verblijft in deze periode.

Franny heeft de vakantie speciaal geregeld voor hun achttienjarige dochter Sylvia die geslaagd is en na de zomer het ouderlijk huis zal verlaten om te studeren. Daarbij wil Franny ook hun 35-jarig huwelijk vieren op het zonovergoten Mallorca. Ze zag het al helemaal voor zich, maar inmiddels heeft ze er geen fijn gevoel meer bij. Dit is te wijten  aan haar man Jim, die een wel heel domme zet heeft gedaan door zich te laten verleiden door een jonge redactie-assistente op zijn kantoor. Dit 'midlifecrisis-geintje' heeft hem na veertig trouwe dienstjaren ook nog zijn baan gekost. Alles ligt in duigen, Jim is radeloos en wil niets liever dan zijn Franny terugwinnen.

"Uiteindelijk lag alles in Franny's handen. Ze had gezegd dat ze deze twee weken de tijd wilde. Tijd om een beslissing te nemen. Terwijl ze allemaal bij elkaar waren als een echte familie. ... Het had vijfendertig jaar gekost om alles op te bouwen en het zou in twee weken helemaal uit elkaar vallen. Jim kon niet ongedaan maken wat hij had gedaan."

Hun achtentwintigjarige zoon Bobby, die een relatie heeft met de veel oudere Carmen, heeft zo zijn problemen waar hij zijn familie niet over durft te vertellen. Hij weet niet hoe hij hier een positieve wending aan moet geven en gaat er behoorlijk gebukt onder. Sylvia wil dolgraag een nare ervaring uit haar schooltijd vergeten, ze hoopt op een spannende date om zo nieuwe ervaringen op te kunnen doen. En ook het lieve homostel, Charles en Lawrence, snakt naar een nieuw begin als adoptie-ouders, maar dan moet er wel een kindje beschikbaar zijn. Ze wachten in spanning af. 

De komende veertien dagen zullen ze allemaal aan elkaar overgeleverd zijn en veel op elkaars lip zitten. Dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan is wel duidelijk, want ieder van hen worstelt met zijn/haar eigen beslommeringen. Hoe zal dit aflopen?

Met een zucht sloeg ik dit heerlijke boek dicht. Emma Straub heeft een mooi spannend samenspel gecreëerd door diverse personen en dito karakters zo dicht bij elkaar te brengen. De karakterontwikkelingen zijn helder te volgen en korte terugblikken versterken het totaalbeeld. Het boek is onderverdeeld in veertien dagdelen, waarin elke vakantiedag aan bod komt. Het verhaal wordt verteld vanuit een relaxte conversatiestijl, perfect om in een lome bui van te genieten. Geen haast, geen snel tempo, maar fijn kabbelend uiteengezet met mooie wendingen en prettige humor, doorspekt met subtiele levenswijsheden. Zon, zee en strand staan garant voor de zomerse beleving!

Ik kende deze schrijfster nog niet, wat overigens niet vreemd is, want dit is het eerste boek van Straub dat in het Nederlands is uitgekomen. Ze is geboren en getogen in New York City. Haar werk verscheen onder andere in Vogue, New York Magazine, The New York Times, Good Housekeeping en The Paris Review Daily. Ze woont samen met haar man en zoon in Brooklyn. 
Badgasten - Emma Straub
Oorspronkelijke titel: The Vacationers (uitgebracht in 2014)
Vertaald uit het Engels door Els van Son
Genre: Roman
Uitgever: Ambo | Anthos
Uitgave: Paperback, 270 blz. 
2015 in NL
Geen opmerkingen:

Een reactie posten