donderdag 10 april 2014

Recensie Alea - Ria SchopmanGenre: Roman       
Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks
ISBN.: 978 90 78905 72 1
Uitgave: Paperback 193 blz
Maart 2014
AUTEUR
Ria Schopman (1961) werkte eind jaren 80 in Spanje en Mexico als Manager Entertainment voor Spaanse hotelketens. Na terugkomst in Nederland deed een droevige gebeurtenis een sluimerend verlangen ontwaken: dit boek schrijven. Ria is getrouwd en woont met haar man en zoon in Den Haag. Naast lezen en schrijven is zwemmen met wilde dolfijnen haar grote passie.

Op zondag 16 maart was de boekpresentatie van Alea in Den Haag. Samen met meer dan tweehonderd andere gasten was ik daarvan getuige. Het was een fantastisch, bijna on-Nederlands spektakel waarbij Ria, begeleid door een band, al vertellende en met gebruik van mooie symboliek steeds stukje bij beetje de aanleiding en de totstandkoming van Alea ontrafelde.
Er was veel ontroering toen zij aan het eind de trouwringen van haar overleden ouders, die ze tot dan altijd bij zich droeg, aan haar lieve zus Joke gaf.
Ria had ze niet meer nodig, zij heeft haar innerlijke rust gevonden.

Eenmaal thuis bleef ik hangen in die mysterieuze sfeer rond Alea.
Ik ben dus meteen begonnen met lezen en ontdekken :-) !

In Alea neemt Odiel, de hoofdpersoon, ons mee op haar reis naar het afgelegen dunbevolkte Schotse eilandje Hoy. Daar probeert ze na het ingrijpende verlies van haar ouders en broer in stilte tot rust en inzicht te komen. Ze hoort daar verhalen over Alea, een meisje dat volgens de eilandbewoners alleen bestaat in de verbeelding van de excentrieke Debbie.

Dit confronteert Odiel met een andere traumatische gebeurtenis uit haar verleden en triggert haar gekwelde geweten. Ze stort zich ondanks de waarschuwingen van de eilandbewoners in een gevaarlijke zoektocht naar de waarheid. Uit onverwachte hoek krijgt ze daarbij hulp van Greg en zijn zoon Dylan.

Tegelijkertijd worstelt Odiel met het loslaten van haar dierbare broer Tommie die haar de liefde voor mooie en betekenisvolle songteksten heeft bijgebracht. Hierdoor komt ze in situaties die een spirituele onderlaag hebben en haar, met voor haar herkenbare signalen, tonen dat er meer is tussen hemel en aarde.

In het verhaal is een onderhuidse spanning voelbaar. Odiel wil achterhalen wat echt is en wat de beweegredenen zijn van de eilandbewoners om zich in zwijgzaamheid te hullen.

Ik heb het voorrecht om Ria Schopman persoonlijk te mogen kennen.
Alea heb ik van haar cadeau gekregen met een mooie persoonlijke boodschap erin vermeld.
Uit gesprekken met haar weet ik dat Alea voor een groot deel autobiografisch is.
Door het schrijven van Alea heeft ze vorm gegeven aan haar immense verlies en de verwerking daarvan.

Verlies en verdriet zijn universeel, we krijgen vroeg of laat allemaal ermee te maken.
Ria Schopman is er als debutante in geslaagd om deze trieste gebeurtenissen en de overweldigende emoties daarbij mooi te verwerken in Alea. Door gebruik van passages uit passende songteksten en zinnen uit andere boeken wordt de essentie extra belicht en versterkt. De spirituele- en psychologische onderlagen maken Alea tot een inlevend verhaal dat zeker beklijft. Het heeft op mij een diepe indruk gemaakt.

Alea "spookt" lang na het lezen nog door in mijn hoofd.
Het boek is te bestellen via de volgende link:

http://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/alea/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten