zondag 20 april 2014

Verslag Interview Yvonne Keuls - Bart Chabot

Locatie         : Boekhandel Paagman centrum Den Haag
Gebeurtenis : Officiële opening / Interview Yvonne Keuls - Bart Chabot
Datum          : Zaterdag 19 april 2014

De bekende Haagse boekhandel Paagman, een begrip in Den Haag aan de mooie Frederik Hendriklaan, onder Hagenaars 'De Fred' genoemd, heeft onlangs de failliete boekenzaak Polare in het centrum van Den Haag overgenomen en is al twee weken open.

De officiële opening van de nieuwe zaak werd gevierd vanaf 11.00 uur in de ochtend met tal van leuke activiteiten. Ik ging speciaal om 14.00 uur voor het interview tussen auteurs Yvonne Keuls en Bart Chabot. Ze werden enthousiast aangekondigd door Fabian Paagman (samen met zijn zus Nadine eigenaar van Paagman).

Yvonne Keuls heeft vele boeken op haar naam staan, haar meest recente is Koningin van de nacht. Bart Chabot kennen we behalve als biograaf van Herman Brood en zijn korte stukjes en gedichten ook van de TV, de goedlachse spring-in-'t-veld die zo snel praat dat menigeen hem niet kan volgen.

In de aankondiging vertelde Fabian over het eerdere interview van Yvonne en Bart op de locatie 'De Fred'.
Hij vertelde ook dat hij Bart al jaren kent, ook als 'koning van de Ramsj'! Iedereen barstte in lachen uit, de toon was gezet en de sfeer werd meteen ontspannen. Bart vroeg ook of Paagman tweedehands boeken in hun winkel bleef verkopen, want zei hij, als kick-off voor de nieuwe winkel: "tweedehands is altijd beter dan eerstehands" :-)!

Bart kon zich de locatie in het Haagse centrum nog herinneren als een oude bioscoop waar hij vroeger naar zombie-films ging kijken. En Bart ratelde door .... Interviewer Yvonne greep ferm in en maande hem tot rust door doodleuk te roepen: "Dimmen"! En het hielp, Bart werd rustig ;-). Toen de zaal nog, want we bleven lachen  .... ! Het was meteen ook duidelijk dat deze twee mensen elkaar al veel langer kennen en heel goed aan elkaar gewaagd zijn!

Ze kreeg hem zover dat hij, voor zijn doen 'rustig', begon te vertellen hoe hij tot het schrijven van zijn  boek 'Triggerhappy' is gekomen. Hij schreef voorheen veel gedichten en is een theaterman en clown die echt niet rustig kan zitten! "Schrijven is 5 tot 8 uur per dag stilzitten ...." zei Yvonne. Ze verdacht hem er dus van dat het niet anders kon dan dat hij door iemand moest zijn aangemoedigd om tot dit resultaat te zijn gekomen of dat hij gedreven was door geldgebrek. Lachsalvo in de zaal!

Bart vertelde dat hij graag wilde schrijven maar niet precies wist hoe, tot zijn vriend Martin Bril (reeds overleden / bekend van Rokjesdag) ooit nadrukkelijk vroeg: "wanneer ga je nou "god#%$#" eens beginnen"?!! Martin gaf hem het advies om open te staan voor de mensen om hem heen, dan zou het schrijven van een column vanzelf gaan. En zo ontstond het echte schrijven met als gevolg zijn boek.

Yvonne is ook met columns begonnen, ze werkte jaren bij een landelijke krant, maar sneuvelde uiteindelijk door een 'misplaatste' opmerking in een column over een dansende Erica Terpstra. Ze had geschreven dat Erica beter haar badmuts had kunnen ophouden, waarop ze door haar werkgever voor het ultimatum werd gesteld: 'tekst aanpassen of gaan'. Ze ging! Wederom lachsalvo! Ze vertelde dat een column schrijven een karweitje van niks is, het is hetzelfde als iedere woensdagavond naar de grote beer kijken, maar je moet het wel doen met de nodige concentratie en discipline, elke week weer.


En terug naar Triggerhappy waarvoor we met z'n allen bijeen waren ... Ze vindt het een schitterend boek, maar moest wel erg wennen aan het taalgebruik van Bart, ze vond het eigenlijk ook wel "een vies boekkie". Uiteraard lag de zaal weer plat ! Ze gaf ook de tip aan Bart: ellende moet je doseren. In zijn boek schijnt een akelig mannetje heel wat ellende te veroorzaken, vandaar. Verder merkte ze op dat Bart in zijn boek ook rustig 'open stukjes' laat staan, zaken niet nader verklaart, tegen de draad in gaat en 't allemaal net op 't randje is. Ze las ons een stuk voor, we begrepen meteen wat ze bedoelde. "En hij komt er nog mee weg ook "!

Er is heel veel leuks en boeiends in het uitgebreide interview aan bod gekomen. Het werd steeds , na ieder stukje, onderbroken door hilariteit, zowel door hen als door reacties van de zaal, maar dat kan ook niet anders wanneer je twee zulke heerlijk humorvolle mensen als Yvonne, die heel goed en scherp in haar rol bleef en Bart, die geestig pareerde, bij elkaar zet. Hun interactie is magisch, ze vullen elkaar fantastisch aan. De tijd vloog helaas om.

In het dankwoord vertelde Fabian dat er sedert het, ook al zo succesvolle, vorige interview tussen Yvonne en Bart veel vraag van belangstellenden is naar een landelijke show van hen. Ze vallen zeer goed in de smaak, dat kan ik nu beamen! Al met al een geweldig leuke happening die ik zeker niet had willen missen.

Fabian vertelde ook dat de kersverse nieuwe boekhandel van plan is te verhuizen naar een mooier gelegen locatie in het Haagse centrum. Ook dat is weer een mega goede zet van de succesvolle zakenfamilie Paagman!

En Bart werd meteen gerustgesteld dat ook daar tweedehands boeken zullen worden verkocht!

De enigszins mistige foto's zijn gemaakt met mijn iphone, Apple-kwaliteit ;-)

2 opmerkingen: