vrijdag 11 april 2014

Recensie Boerenbedrog - Connie Harkema


Genre: spannende liefdesroman
Uitgeverij Ellessy
Paperback 255 blz.
ISBN 978 90 86602 49 0
Maart 2014
Dit boek komt uit in de Ellessy-Relax+serie, waarin feelgood-romans
verschijnen met een flinke dosis spanning.Dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Ellessy, waarvoor dank aan Larry Iburg.

AUTEUR
Connie Harkema (1960) woont zowel in Hekendorp (Randstad) als in Warns (Friesland). Voor Uitgeverij  Ellessy heeft ze 12 jaar redactiewerk en 3 jaar PR-werkzaamheden verricht en 2 boekjes voor de WWW-reeks gemaakt. Ook heeft ze samen met misdaadauteur Gerard Nanne de misdaadroman Buitenspel geschreven. Boerenbedrog is haar twaalfde boek, maar haar debuut als individueel romanschrijver. Verder maakt ze als beeldend woordkunstenaar vooral eigen werk.

Op 29 maart jl. was ik te gast bij de Kunstzinnige boekpresentatie van Boerenbedrog in het NH Hotel Schiphol Airport. Daaraan gekoppeld was de opening van de aan dit boek gerelateerde expositie "Dieren op het platteland" met werk van Connie Harkema, haar dochter Sietske en een bevriende kunstenaar Marc C. Slootjes.

Boerenbedrog speelt zich af in een fictief Fries dorpje, Snedum. In dit verhaal krijgt de introverte boer Wouter een prominente rol door zijn deelname aan het TV-programma Hartenboer (een variant op het bekende Boer Zoekt Vrouw), waarin hij hoopt zijn toekomstige partner/boerin te vinden. Hij is zich niet bewust van de obsessieve liefde van een dorpsgenoot.

Het verhaal wordt deels d.m.v. dagboekfragmenten verteld, waarin de gedachtestroom van het - in 't begin nog onbekende -  "ik-personage" wordt verwoord. In de staart van het programma rest het Wouter alleen nog om voor de camera een keuze te maken tussen de 2 overgebleven kandidaten. Dit leidt uiteindelijk niet tot wat hij voor ogen had, want door een macabere gebeurtenis komt alles in een ander daglicht te staan, waarbij  alle zekerheden komen te wankelen.

Diverse facetten van liefde en loyaliteit worden belicht, op sublieme wijze wordt geschetst waartoe mensen in staat kunnen zijn en wat daarbij hun drijfveren zijn. De schrijfster, Connie Harkema, belicht ook een stukje Spaanse cultuur, dat knap geïntegreerd is in het verder oer-Hollandse verhaal. Hierin komt haar voorliefde voor reizen toch om de deur kijken.

Het dorpse sfeertje krijgt een extra dimensie door de perikelen van de nieuwe jonge huisarts Bart, die een goedlopende praktijk ambieert in een hechte gemeenschap. Connie heeft alle gegevens mooi verweven in een 'gelaagde' liefdesroman, waarin de spanning goed is gedoseerd en opgebouwd.

De diverse personages lijken in eerste instantie weinig met elkaar van doen te hebben, maar komen gaandeweg het verhaal samen tot een consistent geheel met een verrassende wending in een, naar mijn gevoel, 'open eind'. Dit schept bij mij de verwachting dat er wellicht een vervolg op het verhaal kan komen.
De mooie cover met de kenmerkende Hollandse molen in een weids landschap licht meteen al een tipje van de sluier qua sfeersetting.

Dit boek is met recht een aanrader, niet in de minste plaats door de bepalende (atmos)sfeer die Connie treffend en beeldend weet neer te zetten, ze noemt zichzelf terecht "beeldend woordkunstenaar"!
2 opmerkingen: