maandag 11 februari 2019

CULIREVIEW DE GEZONDE BOURGONDIËR - JACINTA BOKMA / UITG NIEUW AMSTERDAM / KOOKBOEK / VEGETARISCH /VEGGIE


"... het hart van ons huis is de keuken, het eiland midden in onze wereld. Daar staat ze. Mijn vrouw. Moeder van vier. ...", aldus Robert Heukels, echtgenoot en levenspartner van inmiddels gevierd kookboekauteur Jacinta Bokma. In het uitgebreide voorwoord van dit werkelijk schitterende boek De gezonde Bourgondiër spat de bewondering en liefde - die zo te lezen dus ook bij hem deels door de maag gaat, zo blijkt - voor de inventieve en innovatieve kookkunsten van zijn Jacinta.

Jacinta Bokma is smaak-, recept- en merkontwikkelaar. Ze wil de wereld graag een beetje mooier maken en mensen verleiden om duurzamer te eten en te leven. Ze schreef diverse kookboeken, waaronder De dunne vegan en De snelle vegetariër.

In dit kleurrijke boek vertelt ze uitgebreid over de eetfilosofie van haar Vrolijk Voedingshart, waarin haar grootmoeder, haar ouders èn Kashmir yoga grote inspiratiebronnen zijn. Dit heeft haar ertoe aangezet ons, haar lezers, ook te inspireren om gezond en gelukkiger te leven. Uitgangspunt is een omgekeerde voedingspiramide/-driehoek in overzichtelijke kleurenzones: bovenaan zie je wat goed voor je is (groen) en verder naar beneden de minder gezonde producten, die je beter kunt laten staan (rood). Ze benadrukt dat dit geen dieet is, maar een stimulans/uitnodiging om vaker plantgebaseerd te eten. Eten dat niet alleen vult maar ook voedt!

Impressie van de De gezonde Bourgondiër
Bijzonder in dit boek vind ik de combi van overzichtelijke recepten met prachtige vintagestyling die door de schitterende kleurenfoto's van fotograaf Harold Pereira perfect tot hun recht komen. Het prikkelt enorm om het leukste servies, bestek en glaswerk tevoorschijn te halen om de eettafel sfeervol te dekken, en vervolgens heerlijk aan de slag te gaan in de keuken.

Receptuur voor een wakkere start, doordeweekse verrassingen, lunchinspiratie, feestjes en nog veel meer zijn her en der ondersteund met persoonlijke verhalen en weetjes, waardoor het boek nog meer van Jacinta laat zien. En dan de leuke benamingen zoals o.a.  drakenbrood, Fabergé avocado 'burger' en hemelse modder (het laatst genoemde heb ik mogen proeven tijdens de Foodmarket bij Boekhandel Scheltema afgelopen zomer, waar Jacinta ook met een verleidelijke kraam stond), tot aan pure verrassende combinaties als pasta bolognese met venkel en ... chocolade! Kom er maar op. Zelf zegt ze dat dit recept bedoeld is voor als je zin hebt in een spannend smaak die misschien wel even wennen is. Ik houd wel van zulke verassingen en onverwachte lekkere 'uitspattingen' in recepten. Achterin het boek staat een flink tal variaties aan tips om zelf kruidenmengsels te maken. Een alfabetisch register en gezellig dankwoord sluiten dit pareltje af.

Ik heb lekkere trek en noteer voor een dezer dagen de ingrediënten voor, hoe kan het ook anders als Haagse, het recept voor Haagse Hopjeskaramel, dat ze o.a. als topping tipt voor over haar Mama's bananenroomtaart. Een mooie afsluiter na een lekkere maaltijd, uiteraard gebaseerd op recepten uit dit boek. Ik teken ervoor om ook een gezonde bourgondiër te worden! Jij ook?

Kijk hier voor een trailer met Jacinta:


BOEKINFO
De gezonde Bourgondiër - Jacinta Bokma
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Genre Kookboek, Vegetarisch
Uitgave Hardcover, 208 blz.
Kleurenfoto’s en illustraties
ISBN 9789046824184
Verschijningsdatum
oktober 2018
Prijs €22,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten