vrijdag 7 april 2017

RECENSIE BOEK DER SPIEGELS - E.O. CHIROVICI / AW BRUNA UITGEVERSNederland had voor dit boek de wereldpremière, het verscheen vóór de oorspronkelijke Britse editie en alle andere uitgaven. Eind januari van dit jaar werd dit boek getipt door het boekenpanel van DWDD! ‘Dit noemen we nou een pageturner.’ zei boekverkoper Arno Koek. ‘Als je hierin begint dan sluit je alles af en dan ga je door.' Dit wekte mijn nieuwsgierigheid, ik ben vaak sceptisch wanneer een boek bejubeld wordt en ga niet graag klakkeloos af op de mening van andere lezers. Derhalve dook ik uiterst eigenwijs en onbevangen in Boek der Spiegels, om zelf te kunnen beoordelen. 

Volgens Chirovici is dit verhaal geen whodunit, maar een whydunit. 'Een schrijver moet proberen op zoek te gaan naar het magische element van verhalen die gekenmerkt worden door een groot gevoel van mysterie en een echte literaire draai', aldus Chirovici. 

Welnu, hierin is hij wat mij betreft goed geslaagd in zijn Boek der spiegels. Door de overzichtelijke onderverdeling in drie delen en de toegevoegde onthullende epiloog zijn de verschillende personages en hun perspectieven goed te volgen. De spanning in dit verhaal zit, zoals je bij een whydunit mag verwachten, niet in een nog te gebeuren spectaculaire gebeurtenis, maar in de zoektocht naar het motief. Een literaire puzzeltocht met hindernissen die een lichte spanning oproepen, waarbij het psychologische element domineert. 

Ik houd persoonlijk erg van het ontrafelen van geheimen en las, al meedenkend over de oplossing, met een flinke vaart. Hierin kan ik me dus vinden in de opmerking van boekhandelaar Arno Koek, het is een pageturner, maar mijnerzijds aangevuld met de kanttekening "voor de liefhebbers van dit genre", alhoewel dit opgaat voor alle boeken.

Literair agent Peter Katz bijt zich vast in een koortsachtige zoektocht, nadat hij een gedeeltelijk manuscript ontving. Hij stuit via de afzender, Richard Flynn, op hoogleraar Joseph Wieder, die vijfentwintig jaar geleden bruut werd vermoord. Katz wil de rest van het manuscript vinden om het verhaal van Flynn rond te krijgen, maar bij Flynn, die terminaal is, kan hij niet meer terecht. De hamvraag is welke boodschap, of bekentenis, Katz zal ontdekken in de rest van het manuscript. Wat voerde Wieder, die zich wetenschappelijk actief bezig hield met het geheugen en herinneringen, in zijn schild? Katz wil koste wat kost het geheim ontrafelen, zodat hij het in een op waarheid gebaseerd boek kan verwerken. 
"Flynn heeft in zijn fragment al veel aanwijzingen gegeven. We weten welke personages erbij betrokken waren, de omgeving en de periode. Als je het manuscript niet vindt, kun je de rest van de puzzel zelf reconstrueren .... 'Maar het kan allemaal tijdverspilling zijn. Toen hij met schrijven begon, wist Flynn misschien wat hij het publiek wilde vertellen, maar wij hebben geen idee waarnaar we op zoek zijn. We zullen proberen een meer dan twintig jaar geleden gepleegde moord op te lossen'!"
Katz komt in zijn verbeten zoektocht met diverse personen in contact, waarbij de vraag is wie wel of niet te vertrouwen is en wat hun bijdrage is in het geheel. Hij stuit op intriges, voortkomend uit jaloezie, verraad en verkeerd getrokken conclusies. Misverstanden die een verstrekkende impact hebben gehad.
"Allemaal hadden ze ernaast gezeten en alleen maar hun eigen obsessies door de ramen gezien waar ze doorheen hadden proberen te kijken, terwijl het in wezen aldoor spiegels bleken te zijn."
OVER DE AUTEUR
Eugen O. Chirovici (spreek uit: Kierovietsj) werd in 1964 geboren in Transsylvanië in een Roemeens-Hongaars-Duits gezin. Van zijn eerste roman werden in Roemenië meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Boek der Spiegels, zijn eerste Engelstalige boek, werd een internationale uitgeefsensatie. In enkele uren ging het manuscript de hele wereld over en ontstond er een verhitte strijd om de vertaalrechten. Die werden uiteindelijk verkocht aan maar liefst 38 landen, waarbij Nederland de wereldpremière van publicatie kreeg. 

Zie hieronder het fragment uit DWDD

BOEKINFO
Boek der spiegels - E.O. Chirovici
Oorspronkelijke titel The Book of Mirrors
Vertaling in het Nederlands door Edzard Krol
Uitgeverij AW Bruna
Uitgave Paperback, 312 blz.
Genre Spannende Literaire Roman
Verschenen 17 januari 2017


2 opmerkingen:

 1. Ik had dit boek gekregen na een promotie op facebook en was ook bekend met het commentaar op DWDD. Het viel me tegen, ik kwam maar traag op gang in het boek en de ontknoping was geen verrassing en juridisch slecht opgebouwd. Daarbij had ik een sterk deja-vu gevoel toen ik het boek las

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bart,
   Dat smaken verschillen blijkt hier maar weer eens uit. ;-)
   Groetjes!
   Shyama

   Verwijderen