donderdag 19 januari 2017

RECENSIE HYGGE - MARIE SØDERBERG / MEULENHOFF BOEKERIJ


De prachtige cover roept al een knus warm gevoel op, en dat is precies waar alles om draait bij hygge, de beleving.

De Deense lifestyle Hygge verovert langzaamaan ook ons land en zeker ook mij, want dit is in korte tijd al het tweede Hygge-boek dat ik heb gelezen, en ik moet zeggen dat ik het heerlijk vind! Alhoewel gezelligheid en knusheid ons niet vreemd zijn, laten de Denen, die bekend staan als het gelukkigste volk ter wereld, zien dat het nog een flink tandje hoger kan als het gaat om het genieten van de kleine dingen in het leven.

In dit boek vertelt Marie Søderberg dat 'hygge' hun geheim is. Erg fijn dat ze het niet voor zich houdt maar met ons deelt via dit prachtige vormgegeven boek, vol met mooie kleurenfoto's die de sfeer extra benadrukken. Hygge is niet alleen aan de Denen voorbehouden, maar voor iedereen, overal ter wereld. 

De Deense schrijver en dichter Tove Ditlevsen zegt:
"Hygge is een gemoedstoestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je partner, de belastingdienst en je inwendige organen." 
Hier heb ik wel even om zitten grinniken, een hygge-grinnik ;-)

Doordat er in Denemarken lange winters zijn waarin het vroeg donker wordt, is samen of alleen hyggelen een belangrijk onderdeel van hun leven. Vandaar dat het gerust een lifestyle genoemd wordt waarin brandende kaarsjes, knapperend open haardvuur, lekkere warme dekentjes in de winter en niet te vergeten lekker eten en drinken onontbeerlijk zijn. Søderberg trakteert de lezer dan ook met typisch Deense recepten die in alle vier seizoenen passeren in het boek.

Hygge is dus niet alleen gerelateerd aan de koude winter, maar is elke dag van het jaar een belangrijk onderdeel van het Deense leven, het is zelfs een van hun kernwaarden! In dit boek neemt de auteur je zowel binnen- als buitenshuis mee om de sfeer van hygge te proeven, zodat je het ook zelf kunt gaan toepassen en ervaren.
'Volgens professor Jeppe Trolle Linnet, die zich verdiept heeft in de aard van hygge, heeft het fenomeen zich ontwikkeld tot een smeltkroes bestaande uit het Deense klimaat, de geringe omvang van het land, de op huiselijkheid gerichte cultuur, de verzorgingsstaat en gelijkheid.'
De schrijfster vertelt o.a. dat hygge de 'lijm' is die het gezin bij elkaar houdt, vooral in deze moderne hectische tijd waarin iedereen veel bezigheden heeft. Hygge wordt de kids met de paplepel ingegoten, het is een gevoel van veiligheid en geborgenheid thuis waar ze ook de vrijheid en de ruimte hebben. Dan snap je toch meteen dat ze het gelukkigste volk ter wereld zijn, als je dit spiegelt aan andere werelddelen waar het tegenovergestelde aan de hand is.

Interessant om te lezen dat hygge verwant is aan ons Nederlandse woord 'heugelijk'. Heel handig dat Søderberg een lijst met hygge-uitdrukkingen aan het begin van het boek heeft opgenomen, zodat je als lezer meteen een indruk krijgt hoe diepgeworteld hygge in hun leven zit. Dit wordt nog versterkt door de hyggewoordenlijst achterin het boek. Leuk feit is dat je zelf ook hygge woorden kunt bedenken, door gewoon een woord te kiezen en daar aan het begin of einde 'hygge' aan vast te plakken. Leef je uit met hygge!

Kijk hier voor de recensie van het andere Hygge-boek dat ik eerder las.


Auteurinfo
Marie Søderberg is een Deense actrice, geboren in Kopenhagen. Als ze niet op het toneel of voor de camera's staat, ontsnapt ze aan de drukte door de kunst van hygge in de praktijk te brengen. Haar boek Hygge– Het geheim van de Deense lifestyle verschijnt in meerdere landen tegelijk.

Boekinfo
Hygge - Marie Søderberg
Co-auteur Katherine Højte Lynggaard
Vertaald uit het Deens door Marjan Doets en Marthe Philipse
Uitgeverij Meulenhoff Boekerij
Uitgave hardcover / gebonden, 224 pagina's
november 2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten